Administrație

Emil Boc, „inspecție” în Turnul Pompierilor. Obiectivul va fi DIGITALIZAT și accesibil ONLINE - VIDEO

Primarul Emil Boc a vizitat recent Turnul Pompierilor, care urmează să fie finalizat în decembrie. În premieră, turnul va fi accesibil online.

Emil Boc, „inspecție” în Turnul Pompierilor. FOTO: Captură ecran video Emil Boc, „inspecție” în Turnul Pompierilor. FOTO: Captură ecran video

 

 


Lucrările la Turnul Pompierilor se apropie de finalizare. Termenul de finalizare a șantierului este luna decembrie 2022, urmând ca acesta să fie digitalizat până în luna aprilie. Primarul Emil Boc a mers „în inspecție” pe șantier zilele trecute.

 


În premieră în Cluj-Napoca, turnul va fi scanat cu lasere 3D și accesibilizat online, realizându-se astfel digitalizarea obiectivului turistic și conservarea digitală a sa.

„Turnul Pompierilor, unul dintre cele mai importante monumente istorice din orașul nostru, se află în ultima etapă a procesului de revitalizare. Proiectul urmărește reabilitarea monumentului și reintroducerea în circuitul turistic, atât ca punct de belvedere, cât și ca loc deschis pentru evenimente culturale, expoziții, activități artistice ș.a.m.d. Investim astfel, beneficiind de finanțare europeană, în conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural.


După finalizarea lucrărilor se va realiza și digitizarea obiectivului de patrimoniu și conservarea digitală, utilizând scanare laser 3D, accesibilizarea online și conservarea digitală fiind între recomandările Comisiei Europene pentru monumentele istorice”, a declarat primarul Emil Boc.

Turnul va avea lift de persoane

Prin regândirea spațiului din interiorul Turnului, monumentul devine un inedit punct de interes în circuitul turistic și cultural al orașului deoarece poate funcționa și ca un spațiu de vizitare, dar și să găzduiască diverse expoziții permanente sau temporare. Traseul de vizitare este gândit să se realizeze prin intermediul unui ascensor de persoane, care accesează partea superioară a turnului, de unde se poate coborî la nivelele inferioare prin intermediul unei scări, parcurgându-se în acest fel fiecare etapă istorică ale turnului.


Se vor pune în valoare următoarele elemente de patrimoniu existente:

  • suprafețele originale ale zidariei și finisajelor turnului medieval;
  • detaliile de piatră cioplită ale turnului medieval, în special gurile de tragere și ancadramentele;
  • înscrisurile și desenele de epoca pe suprafața pereților;
  • porțiunea drumului de strajă;
  • golurile laterale din interiorul turnului.

Piramida de sticlă a fost înlocuită cu un nou segment, alcătuit din două nivele (unul închis cu sticlă și unul deschis), care să permită accesul publicului și vizualizarea unei panorame de 360° asupra orașului.


Lucrări rămase de executat:

  • execuția finisajelor interioare la pereți și la structura metalică aferentă cajei liftului
  • montarea liftului și efectuarea probelor pentru punere în funcțiune
  • finalizarea restaurării zonei de piatră la exterior și a drumului de strajă
  • achiziția și montarea dotărilor.

După rezilierea contractului anterior, executantul este compania DECORINT SRL.

CITEȘTE ȘI:

Lucrările la Turnul Pompierilor, 85% finalizate! Boc: „Oferă o panoramă de 360° asupra orașului” FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter