Administrație

Turnul Pompierilor va putea fi vizitat în curând! Clujenii și turiștii se vor bucura de un nou punct de belvedere, în centrul orașului

Turnul Pompierilor este gata și urmează să intre în circuitul cultural și turistic al orașului. Punctul de belvedere va putea fi vizitat de clujeni și turiști în curând.

Turnul Pompierilor va putea fi vizitat în curând / Foto: Municipiul Cluj-Napoca - Facebook

 

 


Primarul Emil Boc a anunțat că Turnul Pompierilor este pregătit să intre în circuitul cultural și turistic al orașului Cluj-Napoca.

Turnul Pompierilor/ Foto: Municipiul Cluj-Napoca - Facebook

Proiectul de hotărâre privind darea în administrare a Turnului Pompierilor a fost aprobat vineri, 3 martie, în ședința de Consiliu Local.


Pe lângă faptul că va oferi o panoramă superbă de 360° asupra orașului vizitatorilor, Turnul Pompierilor are și cale de acces pentru persoanele cu dizabilități (cu ajutorul unui lift), iar scara interioară dispune de un spațiu expoziținal pentru a găzdui mici expoziții de artă / artă digitală.

Deși nu a fost menționată data exactă în care punctul de atracție turistică va fi deschis pentru vizitatori, acest lucru ar trebui să se întâmple în perioada imediat următoare.


Primarul a anunțat, totuși, programul de vizitare, care este zilnic:

  •  în perioada sezonului cald: 10:00-18:00
  •  în perioada sezonului rece: 09:00-17:00
Panorama din Turnul Pompierilor/ Foto: Emil Boc - Facebook

Prin măsurile de restaurare luate la Turnul Pompierilor s-au pus în valoare următoarele elemente de patrimoniu existente: 


  • suprafețele originale ale zidăriei și finisajelor turnului medieval
  • detaliile de piatră cioplită ale turnului medieval, mai ales gurile de tragere și ancadramentele
  • înscrisurile și desenele de epocă pe suprafața pereților
  • porțiunea drumului de strajă a fost reabilitată astfel încât să se adapteze refuncționalizarea accesului și circulației istorice la cerințele de astăzi
  • au fost puse în valoare golurile laterale din interiorul turnului
  • s-a înlocuit piramida de sticlă cu un nou segment alcătuit din două nivele, unul închis cu sticlă și unul deschis, care permite accesul publicului și vizualizarea unei panorame de 360° asupra orașului
  • pentru ușurarea accesibilității vizitatorilor în turn inclusiv a persoanelor cu dizabilități s-a montat un ascensor de persoane, alături de o nouă scară de vizitare
Intrare în Turnul Pompierilor/ Foto: Municipiul Cluj-Napoca - Facebook

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News


 

CITEȘTE ȘI:

Clădirile emblematice ale orașului Cluj-Napoca: cei patru „giganți” de pe malul Someșului. GALERIE FOTO

A fost deschis cimitirul-parc din Someșeni. Primar: „Se fac înhumări. În celelalte cimitire s-a ajuns aproape la capacitate maximă”

abonare newsletter