Timp Liber

Clujul anilor '30 -'70: Bulevardul Eroilor din centrul orașului, surprins în poze alb-negru și color

Bulevardul Eroilor din municipiul Cluj-Napoca este un loc important pentru promenadă și relaxare.

Bulevardul Eroilor în anii 60-70/ Foto: Amintiri din Vechiul Cluj Bulevardul Eroilor în anii 60-70/ Foto: Amintiri din Vechiul Cluj

 

 


Bulevardul Eroilor din municipiul Cluj-Napoca este una dintre cele mai importante artere din oraș.

 


Numit inițial Strada de Mijloc, bulevardul a primit la sfârșitul secolului al XIX-lea numele lui Ferenc Deák. Acesta era un politician maghiar considerat „înțeleptul patriei”, apoi, în timp, pe cele ale reginei Maria, după în anii '50 a purtat numele ministrului sovietic de Externe, Viaceslav Molotov, imediat după al Doilea Război Mondial, al primului ministru român dr. Petru Groza, pentru a fi rebotezat în 1990 cu actualul nume, în cinstea eroilor-martiri ai revoluției, porniți în 21 Decembrie 1989, din acest loc pentru a cere răsturnarea regimului comunist.

Bulevardul Eroilor în 1930/ Foto: Amintiri din Vechiul Cluj

 


Importanța străzii în istorie este reliefată de amplasarea aici a clădirii vechi a Primăriei construită în stil neorenascentist (1843-1845), după proiectul arhitectului Anton Kagerbauer și a palatelor unora dintre familiile nobiliare din oraș.

În perioada anilor 60-70 Bulevardul Eroilor a început să se schimbe, iar dacă am compara poza cu Bulevardul Eroilor actual nu l-am recunoaște. 


Bulevardul Eroilor în perioada anilor 1960-1970/ Foto: Amintiri din Vechiul Cluj

Pe parcursul anului 2006 a fost refăcută complet latura sudică a străzii, fiind deschisă pentru trafic la sfârșitul aceluiași an, în timp ce latura nordică a fost transformată în zonă pietonală în cursul anului 2007. 

Cel mai interesant lucru este că în zona pietonală Bulevardul Eroilor funcționează cel mai mare hotspot WiFi din România, unde orice utilizator de calculator portabil se poate conecta la internet instantaneu și gratuit


Cluj-Napoca are o adevărată bogăție istorică în spate, lucru pentru care intră în atenția turiștilor în fiecare an. Clujul a evoluat foarte mult în ultimii ani, majoritatea străzilor fiind renovate, doar că o bună parte din oraș și-a păstrat aspectul medieval.

 

CITEȘTE ȘI:

Clujul de altădată. Piața Mihai Viteazu, de nerecunoscut în anii '70. FOTO

Clujul anilor '70: vânzătoarele de flori de altă dată, surprinse în fotografii alb-negru

Ultimele Stiri
abonare newsletter