Timp Liber

Un mit dărâmat! Stufărișurile de la Sic „putrezite” de mizerie și degradare?

Sticle de bere, pet-uri, pungi de plastic, ambalaje de tot felul, chiștoace de țigări, resturi de lemne. Stufărișurile de la Sic, denumite și Delta Transilvania, au devenit coșul de gunoi al turiștilor needucați. De ce avem obiective turistice în județ dacă nu sunt întreținute?

foto Bianca Preda foto Bianca Preda

 

Printre obiectivele turistice de vizitat în județul Cluj ți se recomandă în toate topurile Stufărișurile de la Sic, descrise ca „a doua întindere de stuf din România, după Delta Dunării, un adevărat miracol al naturii”.  Deşi mii de turişti vizitează anual acest obiectiv, zona a devenit un simbol al bătăii de joc. 


Indicatoare rutiere desenate parcă cu creta!

Dacă nu ești din zonă ai toate șansele să te rătăcești, indicatoarele rutiere sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârșire, sau atunci când dai de unul parcă e desenat cu creta, trebuie să ghicești în ce direcția e Sicul, iar în aceste condiții un drum de 40 de kilometri (urmând traseul Cluj-Jucu-Vișea-Coasta) ai toate șansele să îl parcurgi în mai bine de o oră. 

Când, în sfârșit, ajungi în Sic te întâmpină un loc dezolant, o parcare goală, un așa zis muzeu închis și cu geamuri sparte și următorul anunț: „Starea pontonului și a turnurilor de observare sunt într-o stare avansată de degradare (putrezirea materialelor lemnoase). Prezintă pericol de accidentare!”


Gunoaie și nepăsare la tot pasul

Degeaba există un panou cu mesajul „aruncarea și depozitarea gunoaielor strict interzisă” că aproape niciun turist nu ține cont de acesta.

Pontonul prezintă unele denivelări, locuri lipsă, deci trebuie să fiți atenți să nu vă împiedicați, la fel și din balustradă lipsesc unele părți, iar sub foișoare și sub turnul de observare gunoaiele îți taie orice poftă de a vizita și a te bucura de zonă. 


În zonă, niște muncitori lucrau de zor la înlocuirea materialul lemnos degradat. 

Pe internet, pozele prelucrate îți taie respirația. În realitate...

Rezervatia de la Sic este a doua cea mai mare întindere de stuf din România, după Delta Dunării, având o suprafață de 505 hectare. Stufărișul este casa unor specii de păsări și animale, tocmai de aceea locul a capătat denumirea de Delta Transilvaniei.


stufărişul este extrem de important pentru speciile de pasari care cuibăresc habitate cu zone extinse de stuf, precum buhaiul de baltă şi eretele de stuf, habitate de acest tip dispărând din Europa, din cauza fragmentarii zonelor umede, în urma extinderii agriculturii.

Printre stuful de la Sic te plimbi pe un ponton de lemn, lung de 1 kilometru. La jumatătea distanței te așteaptă un turn de observație, construit din lemn, pentru a putea admira stufărișul și dealurile verzi înconjurătoare, de sus.


Stufărişul de la Sic este arie naturală protejată din anul 1974, în anul 2000 devenind rezervaţie naturală de interes naţional.

Cele 505 hectare Rezervație Naturală, un centru de informare, 1 kilometru de ponton, un turn de observare și două foișoare de vizitare sunt administrate de către Agenția Națională de Arii Naturale Protejate.

Pozele au fost făcute sâmbătă, 27 august 2022.

CITEȘTE ȘI:

Stufărişul de la Sic şi Lacul Ştiucilor - „delta” din inima Transilvaniei

Decor de iarnă în Stufărişurile de la Sic. Cum arată Delta Transilvaniei îngheţată - FOTO

Stufărişurile de la Sic, noua locaţie pentru fotografiile de nuntă

Ultimele Stiri
abonare newsletter