TIFF

Selecția SMART7 la TIFF.22: voci inovatoare din șapte țări europene

Începând cu acest an, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) se numără printre fondatorii SMART7, o rețea de festivaluri de film europene care își propune să dezvolte industria culturală și domeniul festivalier

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) se numără printre fondatorii SMART7, din 2023 Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) se numără printre fondatorii SMART7, din 2023

 


TIFF se numără din 2023 printre fondatorii SMART7, o rețea de festivaluri de film europene care își propune să dezvolte industria culturală și domeniul festivalier, dar și să ofere un spațiu de întâlnire cu opere ale unor noi cineaști europeni, în cadrul unei competiții internaționale itinerante. 


 

Competiția SMART7 debutează în programul celei de a 22-a ediții TIFF, între 9-18 iunie.


Programul itinerant comun este dedicat unor voci regizorale inovatoare, aflate la început de carieră, și include șapte filme produse în fiecare dintre țările arondate rețelei SMART7. O dramă suprarealistă cu accente satirice, proaspăt proiectată la Berlinale, Mammalia (Sebastian Mihăilescu, România/Polonia/Germania, 2023) chestionează concepte importante, precum identitatea și masculinitatea. Inspirat de evenimente adevărate și filmat cu actori neprofesioniști, și Bread and Salt (Damian Kocur, Polonia, 2022) vorbește despre teme esențiale, mai exact despre problema tăioasă a violenţei; filmul a avut premiera la Festivalul de la Veneția 2022. Remember to Blink (Austėja Urbaitė, Lituania, 2022) este o dramă psihologică fină care examinează dragostea, egoismul, anxietatea, loialitatea și gelozia în diferite relații umane.

Mammalia (Sebastian Mihăilescu, România/Polonia/Germania, 2023) - TIFF

Competiția continuă cu un film prezentat la Festivalul de la San Sebastián; Tobacco Barns (Rocío Mesa, Spania, 2022) folosește convențiile unei fantezii pentru a construi o poveste despre copilărie și maturizare în sudul Spaniei. O călătorie nostalgică și delicios de inventivă care ne poartă prin Lisabona inimilor frânte, a crizelor existențiale și a eroilor tragici, Índia (Telmo Churro, Portugalia, 2022) este o veritabilă scrisoare de dragoste către cinema și spațiile sale fizice sau imaginare. Un alt film experimental, Mannvirki (Gústav Geir Bollason, Islanda, 2023) a avut premiera la Festivalul de la Rotterdam și explorează relația om-natură, creând un spațiu impregnat de texturi, peisaje sonore și structuri complexe. Selecția se încheie într-o notă comică: Black Stone (Spiros Jacovides, Grecia, 2022) este un fals documentar, o poveste despre xenofobie ambalată într-o comedie dulce-amară despre absurdul vieții de zi cu zi.


Black Stone (Spiros Jacovides, Grecia, 2022) - TIFF

Sursă foto: TIFF

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

TIFF 2023 „decolează” cu o comedie zănatică despre frica de zbor. Ce film va rula în deschiderea festivalului?

Trei cine-concerte de neratat la TIFF 2023

Etichete: festival film tiff
Ultimele Stiri
abonare newsletter