Ştiri din Transilvania

Doi asistenți medicali din Bistrița-Năsăud, reținuți pentru vaccinări fictive împotriva COVID-19

Doi asistenți din Bistrița-Năsăud au fost reținuți, după ce ar fi eliberat certificate COVID-19 false.

Doi asistenți medicali din Bistrița-Năsăud, reținuți pentru vaccinări fictive împotriva COVID-19 Doi asistenți medicali din Bistrița-Năsăud, reținuți pentru vaccinări fictive împotriva COVID-19

 

Doi asistenţi medicali angajaţi la centrul de vaccinare împotriva COVID-19 din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) Bistriţa, instituţie aflată în subordinea primăriei municipiului, au fost reţinuţi pentru 24 de ore sub acuzaţia că ar fi primit mită pentru a vaccina fictiv anumite persoane şi a le obţine certificate de vaccinare valabile, potrivit comunicatului de presă remis sâmbătă de Serviciul Judeţean Anticorupţie Bistriţa-Năsăud.


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google NewsUnul dintre asistenţii medicali a fost prins în flagrant delict vineri, după ce a primit bani de la un pacient în schimbul simulării actului de vaccinare.

În aceeaşi zi, ofiţerii de poliţie din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Bistriţa-Năsăud, împreună cu lucrătorii de poliţie judiciară de la Direcţia Generală Anticorupţie - Structura Centrală, serviciile judeţene anticorupţie din judeţele Mureş, Cluj, Maramureş, Sălaj şi Harghita, precum şi cu sprijinul de specialitate al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bistriţa-Năsăud, au pus în executare 10 mandate de percheziţie, dintre care 9 la domiciliile unor persoane şi unul la centrul de vaccinare al SVSU Bistriţa.

„În cauză s-a pus în mişcare acţiunea penală faţă de două cadre medicale, în două dosare penale distincte. În fapt, activitatea infracţională a primului asistent medical, care îşi desfăşura activitatea la centrul de vaccinare al SVSU Bistriţa, a constat în faptul că, în perioada decembrie 2021 - aprilie 2022, ar fi primit aproximativ 500 de lei pentru fiecare persoană vaccinată fictiv, respectiv fără inocularea serului. Referitor la cel de-al doilea asistent medical, care îşi desfăşura activitatea în cadrul aceluiaşi centru, au fost reţinute un număr de trei acte materiale, în perioada februarie 2022 - aprilie 2022. Astfel, cei doi au pretins şi primit, direct sau prin intermediari, sume de bani cu titlu de mită, de la persoane interesate de obţinerea frauduloasă a certificatului de vaccinare, după care au procedat la implementarea în baza de date (R.E.N.V.) de date neconforme cu realitatea, prin care s-a atestat vaccinarea persoanelor respective", se precizează în comunicatul de presă.

Anchetatorii susţin că, în activitatea infracţională derulată, cele două cadre medicale au fost ajutate de intermediari, care se ocupau de racolarea persoanelor interesate de obţinerea de adeverinţe de vaccinare fără a se imuniza efectiv, de colectarea sumelor de bani cu titlu de mită de la beneficiari, precum şi de remiterea ulterioară a banilor către acestea.

Vineri, 8 aprilie, procurorul de caz a dispus reţinerea celor doi asistenţi medicali pe o perioadă de 24 de ore, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită şi fals informatic.

CITEȘTE ȘI:

Centrul de vaccinare drive-thru din Cluj-Napoca se ÎNCHIDE. Doar trei centre vor rămâne deschise în tot județul

Centrele de vaccinare COVID-19 vor fi închise. Unde se vor putea vaccina clujenii

Ultimele Stiri
abonare newsletter