Ştiri din Transilvania

Pregătirile de Crăciun vin cu amenzi de aproape 50 de mii de lei! Polițiștii au prins doi clujeni care comercializau brazi ilegal

Doi bărbați din Cluj comercializau și transportau ilegal pomii de Crăciun. Polițiștii au confiscat materialul lemnos și au dat amenzi de aproape 50.000 de lei.

 

 


Polițiștii din Cluj au desfășurat acțiuni pentru prevenirea și combaterea ilegalităților din domeniul silvic. De asemenea, polițiștii au depistat transporturi ilegale de material lemnos și pomi de Crăciun.

 


Sâmbătă, 12 decembrie, polițiștii au confiscat 30 de pomi de Crăciun de la persoane care nu dețineau documente legale pentru comercializarea sau transportarea lor.

„La data de 12 decembrie a, în jurul orei 06.00, polițiștii Serviciului de Ordine Publică Cluj au depistat un bărbat în vârstă de 41 de ani, din Băișoara, care transporta material lemnos, fără a deține documente legale de proveniență.


La aceeași dată, în jurul orei 15.00, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Câmpia Turzii au depistat un bărbat de 44 de ani, din comuna Poiana Vadului, în timp ce comercializa pomi de Crăciun, fără a deține documente legale.

Astfel, 30 de pomi au fost confiscați și predați reprezentanților Ocolului Silvic Turda, fiind aplicată o sancțiune contravențională față de bărbat”, a transmis IPJ Cluj.


Amenzi de aproape 50.000 de lei

În ultimele 24 de ore, pentru neregulile constatate au fost aplicate 197 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 49.190 lei.

Totodată, în perioada 11 – 12 decembrie, au fost verificați patru agenți economici de profil, fiind legitimate aproximativ 40 de persoane și controlate peste 30 de autovehicule.


Ca urmare a abaterilor constatate, au fost aplicate 2 sancțiuni în conformitate cu prevederile Legii 171/2010 R privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, în valoare de 4.000 de lei.

Cluj, pe locul 2 la tăieri ilegale pe țară

Instituțiile de control din subordinea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) au întocmit 1.100 de dosare penale, doar în primele șase luni ale anului, iar 95% dintre acestea au fost încheiat pentru cazuri de tăieri ilegale identificate. Au fost efectuate 106.000 de controale în domeniul forestier.

Județele unde au fost identificate cele mai multe infracțiuni din România și au fost încheiate cele mai multe dosare penale sunt: Brașov, cu 131 de dosare, Cluj cu 95, Bacău cu 72, Covasna cu 71, Timiș cu 68, Argeș cu 61 și județul Mureș cu 58 de dosare penale.

Peste 3.000 de transporturi de lemne tăiate illegal în Apuseni

Autoritățile au constatat, în urma controalelor efectuate de Garda Forestieră Cluj și ITRSV, că din pădurile Munților Apuseni lipsește un volum de 570.000 de metri cubi de lemn, între anii 2013-2019.

Timp de 6 ani s-ar fi efectuat aproximativ 3.100 de transporturi de lemne tăiate ilegal, din pădurile Munților Apuseni.

Asta ar însemna că în fiecare zi lucrătoare, incluzând zilele de sâmbătă, în pădurile din zonă s-au tăiat ilegal lemne în masă, cât pentru 10 tiruri încărcate.

CITEȘTE ȘI:

FOTO/VIDEO. Pădurea Hoia-Baciu, plină ochi de hoții de lemne? Cel care i-a demascat, AMENINȚAT cu drujba. „S-a oprit la 5 cm de gâtul meu”

Transport de lemne cu un plus de 10 TONE în Cluj. Polițiști au confiscat lemnul și au dat amenzi de peste 10.000 de lei

abonare newsletter