Actualitate

FOTO/VIDEO. Pădurea Hoia-Baciu, plină ochi de hoții de lemne? Cel care i-a demascat, AMENINȚAT cu drujba. „S-a oprit la 5 cm de gâtul meu”

Pădurea Hoia-Baciu a suferit în nenumărate rânduri, în acest an, tăieri și furturi de lemne ilegale. În această dimineață, încă o serie de presupuși hoți de lemne a fost demascată.

 

 


UPDATE: Deși din primul răspuns al Inspectoratului de Poliție Județean reiese că tăierile par a nu fi ilegale, a existat amenințarea la adresa sportivului care i-a întâlnit pe tăietorii de lemne. Totuși, de ce a existat amenințarea cu drujba, limbajul agresiv și de ce au fugit cei care au fost surprinși în timp ce tăiau copacii?

„Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca au fost sesizați, în cursul acestei zile, în jurul orei 10.40, despre faptul că mai multe persoane, care se aflau în Pădurea Hoia-Baciu, ar fi efectuat activități ilegale de tăiere a arborilor și ar fi amenințat cu acte de violență o persoană.


În baza sesizării, polițiștii s-au deplasat la locul indicat.

Cu privire la activitatea de tăiere a materialului lemnos efectuată, din primele verificări rezultă faptul că documentele prezentate întrunesc condițiile necesare prezentate de legislația silvică, în acel loc nefiind identificate cioate care să nu poarte marcă silvică.


În vederea clarificării aspectelor despre amenințarea unei persoane cu acte de violență, sunt efectuate cercetări în cadrul unui dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de amenințare, faptă prevăzută și pedepsită de Codul penal.”

 


În această dimineață, joi 29 octombrie, Vlad Pop, activistul și sportivul clujean a demascat o presupusă serie de hoți de lemne care taie arborii pădurii Hoia-Baciu.

 


Nu este prima dată când sportivul îi prinde în flagrant pe cei care omoară pădurile clujene. Astfel de furturi s-au întâmplat tot mai des  de-a lungul anului 2020.

Hoia Baciu, PLINĂ OCHI de hoții de lemne. Ar putea fi ajutați chiar de către pădurar

De această dată erau în jur de 20 de persoane care tăiau, de față cu el, iubiții copaci ai Pădurii Hoia-Baciu. Printre ele s-ar afla și un pădurar.

La fața locului se aflau aproximativ 5 căruțe, 2 tractoare și oamenii care erau acolo „tăiau la greu”.

Copacii nu erau marcați, iar oamenii pe care i-a întâlnit atletul, fugeau de el când încerca să îi confrunte. Vlad Pop susține că unul dintre cei care erau prezenți în această dimineață la furtul de lemne din Hoia Baciu era chiar un pădurar pe care l-a mai întâlnit când a demascat alți hoți de lemne.

Persoanele care tăiau lemnele atunci ar fi spus că pădurarul le-ar fi dat voie, iar când Vlad Pop a discutat cu poliția și cu pădurarul, acesta ar fi spus că nu știe despre ce e vorba și că nu îi cunoaște pe cei în cauză.

„Unul este pădurar. Pe el l-am mai prins odată. El cred că e mână în mână cu ei pentru că în urmă cu câteva luni lângă Poiana Rotundă au mai fost doi țărani care au tăiat ilegal. Și atunci am chemat poliția, au venit, au cercetat și a venit și pădurarul. Cei doi țărani au spus că pădurarul le-a dat voie să taie, dar pădurarul a zis că el nu știe nimic și acum era cu ei și tăia cu ei. E praf pădurea acolo și ai văzut că nu vreau să îi filmez, fugeam după ei”, a declarat Vlad Pop pentru Monitorul de Cluj.

AMENINȚAT cu drujba la gât

Demascatorul hoților de lemne a fost amenințat cu drujba în momentul în care a încercat să îi confrunte. La minutul 2:57 din video puteți observa cum unul dintre cei care tăiau copacii din Hoia-Baciu, s-a năpustit cu drujba către Vlad Pop, cel care i-a prins, dar a fost oprit într-un ultim moment.

„A venit să mă amenințe cu drujba. S-a oprit la 5cm de gâtul meu. Deci încă sunt în stare de șoc, sunt la ieșire din pădure, la intersecția dintre Cheile Baciului cu strada Pădurarilor. M-au sunat și cei de la 112 să vadă dacă sunt bine, dacă am nevoie să trimită o ambulanță”, a mai adăugat Vlad Pop.

Poliția a fost sesizată și se află la fața locului, în Pădurea Hoia-Baciu. Vlad Pop a anunțat 112 printr-o aplicație pentru depistarea tăierilor ilegale, dar și Garda Forestieră Cluj. În Galeria Foto din material puteți observa fotografii cu suspecții din Hoia-Baciu, dar și cu apelul 112 și mesajul către Garda Forestieră.

Alte tăieri ilegale din Hoia-Baciu

Tot în luna octombrie 2020, un caz asemănător, dar cu mult mai puține persoane, s-a întâmplat în iubita pădure clujeană Hoia-Baciu. Vlad Pop a prins și atunci câțiva indivizi care tăiau lemne ilegal în Hoia-Baciu. Trei bărbați au mers cu un tractor, drujbă, secure și au măcelărit o parte din pădure.

Când Vlad i-a acuzat că taie lemne ilegal, bărbații au început să îl amenințe și înjure, spunându-i că se află pe proprietate privată. Cei trei negau faptul că tăierile sunt ilegale, deși marcajele în locul copacilor tăiați, nu erau de găsit, iar comportamentul lor lăsa de dorit.

După ce demascatorul lor i-a anunțat că îi filmează și îi pune pe internet, bărbații care păreau a fi hoți de lemne au început să își strângă lucrurile și să își ia tălpășița. Mai ales că poliția urma să fie contactată.

Puteți să vedeți VIDEO de la confruntarea sportivului cu indivizii care tăiau lemnele pădurii aici.

Cluj, pe locul 2 la tăieri ilegale pe țară

Instituțiile de control din subordinea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) au întocmit 1.100 de dosare penale, doar în primele șase luni ale anului, iar 95% dintre acestea au fost încheiat pentru cazuri de tăieri ilegale identificate. Au fost efectuate 106.000 de controale în domeniul forestier.

Județele unde au fost identificate cele mai multe infracțiuni din România și au fost încheiate cele mai multe dosare penale sunt: Brașov, cu 131 de dosare, Cluj cu 95, Bacău cu 72, Covasna cu 71, Timiș cu 68, Argeș cu 61 și județul Mureș cu 58 de dosare penale.

CITEȘTE ȘI:

Tăieri ilegale de copaci în pădurea Hoia-Baciu! Un „plâmân verde“ al Clujului dispare încet, dar sigur.FOTO/VIDEO

 

Dispar pădurile Clujului! Zeci de dosare penale pentru tăieri ilegale

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter