Ştiri din Transilvania

Salată de Toamnă. Rețeta specifică acestui anotimp

A venit și toamna, iar gospodinele trebuie să arate de ceea ce sunt în stare. Este anotimpul în care bunicele, mamele și mătușele ne pregătesc cele mai bune tocane, salate, murături.

salata-de-toamna-reteta-specifica-acestui-anotimp salata-de-toamna-reteta-specifica-acestui-anotimp

 

 


Unul dintre cele mai bune preparate din această perioadă este salata de toamnă, care se pregătește destul de ușor și cu ingriediente puține. Salata de toamnă se servește lângă o garniture sau chiar pe pâine. Ingriedientul principal din acest preparat este opnticul.

 


Iată de ce ai nevoie pentru o salată de toamnă ca la bunica acasă:

Ingrediente :

– 2 kg opintici
– 2 kg gogosari
– 1,5 kg ceapa
– 1 kg morcovi


Pentru bait :

– 1 l apa
– 0,4 l otet
– 10 linguri zahar
– 0,4 l ulei
– 2 linguri cu miere de albine
– 1 lingura cu boabe de mustar
– 1 lingura cu boabe ienibahar
– 1/2 lingura cu boabe de piper
– 1 si 1/2 linguri cu sare grunjoasa pentru muraturi
–  3-4 foi dafin


Mod de preparare :

Opinticii se curăță și se pun la fiert într-o oală cu apă. Curățați spuma care se ridică la suprafață și lăsați la fiert bureții, la foc mijlociu pentru aproximativ 20-30 de minute. Când s-a terminat procesul de fierbere, bureții se strecoară și se trec printr-un jet de apă rece.

Morcovi se curăță și se pun la fiert în apă cu o linguriță de sare. Atenție, nu se fierb total, ci doar puțin cât să se înmoaie puțin și să se poată tăia mai ușor. Apoi, curățați gogșarii de cotoare și semințe, și îi tăiați feliuțe. Ceapa se taie julien.


Prepararea baițului

Puneți la foc o cratiță încăpătoare. În ea puneți apă, oțet, ulei, foi de dafin , boabe de muștar și ienibahar, piper, zahăr, sare și miere de albine.

Așteptați ca acest amestec să dea în clocot, iar apoi adăugași pe rând legumele. Prima dată se pun gogșarii pentru 3-4 minute, apoi se scot cu o paleta și se pun într-un castron.

Se pune ceapa, iar la fel se scoate după 3-4 minute și se răstoarnă lângă gogoșari. Morcovii se vor lăsa doar pentru 2 minute, pentru că aceștia sunt prefierți. La final punem opinticii și le tragem un clocot de 3-4 minute.

Amestecați toate legumele, iar în același timp adunați de prin compoziție foile de dafin și celelalte condimente.

Puneți amestecul în borcane

Puneți salata în borcane spălate și usacte la cuptor. Tasați bine compoziția în borcane și turnați la fiecare borcan cțte 2 lingurție de bait. Înfeletați bine capacele de la borcane.

Borcanele se pun într-un vas larg și înalt pe fundul căruia puneți un prosop. Se toarnă apă în vas cât să ajungă aproape de capace. Se sterilizează borcanele timp de 25-30 de minute, din momentul în care apa a început să clocotească. Se stinge focul, iar borcanele rămân la răcit.

Preparatul este gata! Poftă bună!

CITEȘTE ȘI:

Nucata: reteta originala de lichior de nuci verzi

 

abonare newsletter