Ştiri din Transilvania

Chipul Maicii Domnului în icoane vechi și noi. Unde vei putea vedea expoziția?

Muzeul Etnografic al Transilvaniei vernisează vineri, 14 august, la ora 15, expoziția „Chipul Maicii Domnului în icoane vechi și noi”.

 

 


Pentru că suntem în postul Adormirii Maicii Domnului, această expoziție se dorește a fi un omagiu închinat Sfintei Fecioare Maria. Expoziția reunește peste 40 de lucrări cu tematică mariologică, atât icoane vechi din secolele XVIII-XIX-XX, realizate de pictori țărani, cât și icoane contemporane, pictate de copiii care au participat în tabără anuală organizată în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”, dar și de artiști consacrați.

Expoziția va fi deschisă în perioada 14 august – 20 septembrie 2020, de miercuri până duminică, între orele 10-18, iar ultima intrare se face la ora 17.


La eveniment vor putea participa maxim 20 de persoane, care vor intra pe baza unei înscrieri. Totodată, vernisajul va fi transmis și live, pe contul de Facebook al muzeului, pentru cei care vor să evite spațiile închise.

Expoziția cuprinde mai multe reprezentații

Expoziția cuprinde tipologii vizuale ale Fecioarei Maria – precum Maica Domnului Hodighitria – Cea care arată Calea, Maica Domnului Eleusa – Tandrețea Maternă, Maica Domnului Împărățită, Maica Domnului Îndurerată, și multe altele, dar și reprezentări care ilustrează evenimente din viața Sa.


De asemenea, vor fi expuse și câteva icoane cu scenele Judecății de apoi, a Răstignirii, Pogorârii de pe Cruce, Deisis și Masa Raiului care includ și prezența Maicii Domnului.

Icoane pe lemn și sticlă

Vor fi expuse icoane pe lemn și pe sticlă, aparținând diferitelor centre de pictură din Transilvania. Icoanele pe lemn expuse sunt pictate de Grigore Ranite, la jumătatea secolului al XVIII-lea ți de Filip Zugrav, din 1772.


Deoarece pictura pe sticlă reprezintă unul dintre cele mai vechi și mai originale meșteșuguri tradiționale românești, cu o vechime de peste 200 de ani, o atenție deosebită va fi acordată icoanelor transilvănene pe sticlă, care redau imaginea Maicii Domnului. Vor fi expuse icoane de Nicula, primul centru de pictură pe sticlă din spațiul românesc, cel mai longeviv și care, totodată a influențat toate centrele ulterioare de iconari din Transilvania.

Icoane care datează din 1900

Din cadrul celor 2 mari centre importante de pe Valea Sebeșului – Laz și Lancrăm – vor fi expuse icoana Adormirii Maicii Domnului, semnată de Pavel Zamfir, datată 1900 și icoane pictate de membrii familiei Poienaru, care a furnizat în 200 de ani, artei religioase românești, un număr de 10 iconari.


Citește și:

Două persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în prima zi a pelerinajului de la Nicula

 

Sărbătoarea Sfânta Maria 2020. Ce nu e bine să faci miercuri și vineri înainte de Adormirea Maicii Domnului

 

 

abonare newsletter