Ştiri din Transilvania

După Cristi Puiu, un „alt spirit liber de la București” ar fi refuzat masca la TIFF: „La Cluj, oamenii par a fi în cam toate mințile lor”

După ce Cristi Puiu a refuzat să poarte masca de protecție la proiecţia filmului Malmkrog, o fotografie din Piața Unirii vine în contrapondere la discursul controversat al regizorului bucureștean.

După Cristi Puiu, un „alt spirit liber de la București” ar fi refuzat masca la TIFF: „La Cluj, oamenii par a fi în cam toate mințile lor” După Cristi Puiu, un „alt spirit liber de la București” ar fi refuzat masca la TIFF: „La Cluj, oamenii par a fi în cam toate mințile lor”

 

 


Regizorul Cristi Puiu a declarat, vineri noaptea, la proiecţia în avanpremieră naţională a celui mai nou film al său – Malmkrog, că este „inuman” ca spectatorii să privească un film de 200 de minute purtând masca de protecţie pe faţă. El a mai spus că, în ceea ce priveşte comunicarea în contextul pandemiei, „tonul autorităţilor statului este inacceptabil”, fiind aplaudat la scenă deschisă de spectatori.

 


Respectarea regulilor înainte de toate, chiar dacă e „inuman”

O fotografie postată pe Facebook de Dragoș Vasile, producător Apropo TV, vine însă în contrapondere la discursul lui Cristi Puiu. Deși se credea că în imagine apare un membru al unui echipaj de ambulanță la TIFF, sâmbătă seară, la decernarea premiilor, în Piața Unirii, personajul echipat regulamentar în timpul proiecției filmului Pinocchio este nimeni altul decât Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului! Importante sunt sănătatea noastră și a celor din jur, dar și respectarea regulilor înainte de toate, chiar dacă este „inuman”.

Dragoș Vasile spune că, prin orice locație TIFF 2020 a trecut, erau locuri, era distanțare fizică, era public. „OK, ne-a ajutat mult și vremea. Dar, date fiind circumstanțele, nu cred că se aștepta nimeni la ceva mai mult”, afirmă producătorul, care amintește însă și de un alt caz în care un alt personaj din industria cinematografică, tot din București, ar fi refuzat la rândul său să poarte masca de protecție.


Un „alt spirit liber de la București” ar fi refuzat masca

„A existat un moment (la care nu am fost martor, dar mi s-a povestit) în care voluntarii de la TIFF nu au îndrăznit să-i impună unei cunoscute persoane din industria de film să poarte mască la o proiecție. Nu, nu Cristi Puiu, alt spirit liber de la București. Sigur, fiecare are dreptul la opinie (cum s-a argumentat în legătură cu discursul «anti-sistem» al domnului regizor). Așa cum fiecare dintre noi are dreptul, după aia, la contra-opinie și caterincă proastă pe Facebook”, afirmă Dragoș Vasile.


 

„Dar, e mizerabil să instigi la nesupunere civică, insinuând că, dacă respecți regulile, ești doar o vită proastă în staulul guvernului. OK, în rest, nu am auzit să fi fost alte probleme. Și, cu ochii mei, nu am văzut la proiecții decât cetățeni cu mască, încercând să păstreze o distanță socială de bun-simț. Pentru că în general (în general la Cluj, îmi vine să zic) majoritatea oamenilor par a fi în cam toate mințile lor”, continuă producătorul Apropo TV.


Organizatorii TIFF: „Publicul a înțeles și a adoptat regulile”

Anterior proiecției filmului Malmkrog, regizorul Cristi Puiu a criticat și într-o intervenție telefonică la o emisiune TVR Cluj purtarea măștii de protecție. În replică, organizatorii TIFF reafirmă că au pus în practică toate măsurile necesare, impuse de lege – de la poziționarea scaunelor și reguli despre acces și distanțare, până la dezinfecție și purtarea măștii, asigurându-se că aceste măsuri sunt afișate și promovate.

„E important să învățăm să ne bucurăm de filme și de cultură, în general, în siguranță. Satisfacția noastră este faptul că publicul TIFF a înțeles și a adoptat această viziune, răsplătind eforturile echipei. (...) În acest caz concret (momentul Cristi Puiu – n.r.), purtarea măștii în fața publicului, la o distanță mare de primele scaune și având microfoane dezinfectate după fiecare intervenție, a fost lăsată la latitudinea vorbitorilor”, au transmis organizatorii TIFF, potrivit Libertatea.

CITEȘTE ȘI:

TIFF bate coronavirusul! Seri MAGICE la Cluj-Napoca, filmele scot oamenii din case

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter