Ştiri din Transilvania

TIFF bate coronavirusul! Seri MAGICE la Cluj-Napoca, filmele scot oamenii din case

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) este în toi, iar clujenii „mestecă” filmele pe bandă rulantă. Tudor Giurgiu, omul care a pus bazele TIFF, a vorbit despre festivalul special, organizat în premieră doar în aer liber.

TIFF bate coronavirusul! Seri MAGICE la Cluj-Napoca, filmele scot oamenii din case TIFF bate coronavirusul! Seri MAGICE la Cluj-Napoca, filmele scot oamenii din case

 

 


După izbucnirea pandemiei de COVID-19, TIFF 2020 este primul festival de mare anvergură din Europa care se organizează. Evenimentele culturale și proiecțiile de filme sunt organizate exclusiv în aer liber, iar iubitorii de filme sunt invitați pe această cale să redescopere Clujul. De altfel, interesul este mare, iar proiecțiile din Piața Unirii sunt sold-out seară de seară.

 


Din totalul de peste 260 de voluntari, nu mai puțin de 180 asigură în fiecare locație că spectatorii respectă regulile de prevenție a răspândirii infecției cu coronavirus. Cu mici atenționări pentru cinefilii mai „rebeli”, nu au fost înregistrate incidente în ceea ce privește respectarea regulamentului – purtarea măștii de protecție și distanțarea fizică față de ceilalți.

„A fost puțin bizară distanța, noi fiind obișnuiți cu piețe pline cu peste 2.500 de oameni sau cu vizionări de cineconcerte la Bonțida, la fel, cu peste 2.000 de oameni, dar fundamental a fost sentimentul că ne-am simțit singuri, că nu au fost niciun fel de probleme de securitate și am observat că toată lumea s-a comportat responsabil”, a declarat Tudor Giurgiu, pentru Libertatea.


Curțile liceelor din Cluj-Napoca se umplu de cinefili

Potrivit fondatorului și directorului TIFF, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu, cea mai aștepată peliculă a fost „La Belle Epoque”, având proiecții simultane în trei spații în prima zi a festivalului, la care au participat 1.200 de spectatori. Pe lângă „La dolce vita” a italianului Federico Fellini, alte filme apreciate sunt „Traducătorii” sau „Soții de militari”.

Cel mai tare m-au bucurat curțile unor licee, pline la filmele lui Fellini, faptul că există cinefili pasionați veniți din Oradea, Sibiu, Brașov pentru a petrece seri și nopți de neuitat la Cluj. Frigul a fost un mic dușman în primul weekend, dar de acum totul e bine, se încălzește și sunt convins că lumea va continua să vină să vadă proiecțiile în aer liber, la această ediție atipică de TIFF de vară”, a completat Giurgiu.


Regizorul clujean este de părere că pandemia de COVID-19 afectează temporar toate industriile. El spune că, pânâ când va apărea vaccinul anti-coronavirus, efectele pandemiei vor fi resimțite din plin. „Oamenii nu o să revină atât de ușor nici la cinema, nici la teatru. N-o să revină nici în restaurante, unde ești masă lângă masă. Va fi complicat”, admite Tudor Giurgiu.

TIFF câștigă detașat în fața COVID-19! Cum va arăta în 2021?

Artista Teodora Iacob, medic la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, profesor de sănătate publică la Universitatea „Babeș-Bolyai”, afirmă că „TIFF a câștigat detașat în fața coronavirusului”, lăudând organizarea exemplară în acest an, având în vedere condițiile severe și contextul actual. În schimb, Tudor Giurgiu recunoaște că nu știe cum va arăta ediția aniversară de anul viitor.


„Cu aceeași culoare roșie și același număr 19 de tricou, TIFF.19 câștigă detașat în fața COVID-19. Un exemplu de foarte bună organizare și siguranță! Pe această cale aș vrea să mulțumesc organizatorilor pentru acest festival, extrem de responsabil și igienic coordonat. Bravo TIFF! Ați demonstrat tuturor că se poate, cu atenție și respectarea cu strictețe măsurilor de protecție”, a transmis Teodora Iacob.

„Jur că nu știu cum (o să arate lumea noastră anul viitor și TIFF 2021 – n.r.)! Optimistul din mine zice că va fi cum era în basme, a fost odată ca niciodată, și cred că ar trebui să fie o ediție de poveste, unică, de sărbătoare. Dar, încerc să fiu mai moderat și să zic că e important să trecem cu bine peste toată perioada. Să construim încrederea și să le dăm oamenilor bucuria aia de a-și relua viața”, a spus Tudor Giurgiu.

CITEȘTE ȘI:

TIFF 2020. Organizatorii au ales peste 10 locații în aer liber pentru a proiecta filme

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter