Ştiri din Transilvania

Elicopterele SMURD vor ateriza în Centru! Pacienții în stare gravă câștigă minute vitale

Consiliul Județean Cluj urmează să emită acordul pentru amenajarea şi utilizarea unei platforme destinate operării elicopterelor SMURD.

Elicopterele SMURD vor ateriza în Centru! Pacienții în stare gravă câștigă minute vitale, foto: Raymond Füstös/ monitorulcj.ro Elicopterele SMURD vor ateriza în Centru! Pacienții în stare gravă câștigă minute vitale, foto: Raymond Füstös/ monitorulcj.ro

La ședința ordinară de marțea viitoare, consilierii județeni urmează să dezbată un proiect de Hotărâre privind emiterea acordului forului administrativ județean pentru amenajarea şi utilizarea, pe un teren aflat în domeniul public al Județului Cluj, a unei platforme de aterizare/decolare pentru elicopterele Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare şi Descarcerare (SMURD).

Elicopterele SMURD vor ateriza în zona Hașdeu, în preajma spitalelor

Terenul vizat pentru amenajarea acestui punct de aterizare și decolare a elicopterelor SMURD este situat pe strada Victor Babeș, din Cluj-Napoca, identificat prin cartea funciară 328045. Mai precis, este vorba despre terenul pe care Consiliul Județean Cluj planifică viitorul Centru Integrat de Transplant, acordul urmând a fi valabil până la demararea efectivă a acestei investiții.


Acest imobil se află în imediata vecinătate a secțiilor principale ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă şi ale Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii. Momentan, locul de aterizare al elicopterului SMURD pentru pacienții care au nevoie urgentă de transfer aerian către spitalele situate în municipiul Cluj-Napoca este Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj, aflat la circa 9 km de unităţile spitalicești menționate, conform referatului de aprobare.

Potrivit Consiliului Județean Cluj, este necesară folosirea unei alte resurse medicale, de această dată terestră, pentru a efectua transferul pacientului de la Aeroport la una dintre unităţile spitalicești, acest fapt prelungind timpul de transfer cu cel puţin 20 minute. Prin urmare, dacă sunt luate în calcul atât timpii la/de la Aeroport, cât şi timpii de preluare şi predare a pacientului, se ajunge la un interval de cel puţin o oră.


În prezent, pe amplasamentul vizat există o suprafață care se pretează acestei activități și o cale de acces de pe strada Bogdan Petriceicu Hașdeu, care „cu o minimă amenajare poate fi utilizată în scopul dorit”. Demersul de creare a platformei de decolare-aterizare a presupus consultări cu toți factorii implicați, în special cu conducerea punctului de operare aeromedical din Jibou și cu managerii unităților sanitare clujene, se mai arată în textul proiectului de Hotărâre.

Sistemul sanitar din Cluj-Napoca, crucial pentru județele limitrofe

„Chiar dacă este o măsură temporară, aceasta este extrem de importantă și va contribui la salvarea a numeroase vieți. Asigurând elicopterelor SMURD posibilitatea să aterizeze în zona centrală a orașului, în imediata proximitate a marilor spitale, scurtăm semnificativ timpul de transfer al pacienților aflați în stare critică și pentru care fiecare minut contează”, a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj, inițiatorul proiectului.


Forul administrativ județean amintește că, prin studiile de fundamentare, parte a lucrărilor pregătitoare pentru elaborarea Planului de Amenajare a Teritoriului Judeţean (PATJ) Cluj, s-a evidențiat importanța regională a serviciilor de urgenţă oferite de unitățile de urgenţă din municipiul Cluj-Napoca.

Sistemul sanitar din Cluj-Napoca este recunoscut pentru importanța sa la nivel regional. O parte semnificativă a pacienților care vin la spitalele situate în reședința de județ locuiesc în localități care aparțin județelor adiacente Regiunea pentru care aceste unități sanitare deservesc nevoile medicale ale populației include cu precădere județele Alba, Bistrița-Năsăud, Maramureș și Sălaj.


CITEȘTE ȘI:

Bistrița va avea heliport SMURD. La Cluj, doar promisiuni
 

Elicoptere SMURD spre Cluj pe timp de noapte. Arafat promite trei puncte de salvare montane
 

abonare newsletter