Actualitate

Bistrița va avea heliport SMURD. La Cluj, doar promisiuni

La Bistrița lucrările la construcția unui helioport pe acoperișul Spitalului Județean de Urgență sunt în toi. În urmă cu câțiva ani, Boc promitea un heliport pe parking-ul Primăriei, dar elicopterele aterizează în continuare la aeroport.

Bistrița va avea heliport SMURD. La Cluj, doar promisiuni. Bistrița va avea heliport SMURD. La Cluj, doar promisiuni.

La Bistrița lucrările la construcția unui helioport pe acoperișul Spitalului Județean de Urgență sunt în toi. În urmă cu câțiva ani, Boc promitea un heliport pe parking-ul Primăriei, dar elicopterele aterizează în continuare la aeroport.  

La Spitalul Județean de Urgență Bistrița continuă lucrările de construcție a heliportului pe terasa superioară. De curând au ajuns elementele componente ale platformei de aterizare/decolare pentru elicopterele SMURD, informează timponline.ro


Heliportul va asigura transportul pacienților pe cale aeriană cu elicopterele SMURD, preluarea acestora și dirijarea în cadrul funcțiunilor specifice compartimentului UPU. Se vor realiza: înlocuirea acoperișului pe întreaga suprafață a spitalului; construcție nouă peste etajul 5, care cuprinde o platformă heliport, rampă acces lift existent, pasarelă acces lift și spațiu tehnic; un lift care va conecta Unitatea de Primiri Urgențe cu heliportul.

Elicoptere ar fi trebuit să aterizeze pe parkingul primăriei

Primăria Cluj-Napoca şi ISU Cluj au anunţat în anul 2017 construirea unui heliport pe amplasamentului unei parcări din zona centrală a oraşului, situată în imediata vecinătate a primăriei, care va fi folosit pentru cazuri medicale de urgenţă.


„Suntem în discuţii, există un proiect preliminar de a face acest heliport deasupra parcajului primăriei, dar trebuie să luăm în calcul toate aspectele referitoare la monumente istorice, referitoare la celelalte instituţii care sunt în zona respectivă şi au clădiri mai înalte. Vom face câteva amenajări la parcaj, va trebui construit un lift exterior", a declarat la acea vreme şeful ISU Cluj, Ion Moldovan.

La rândul său, primarul Emil Boc a spus că primăria clujeană va suporta costurile necesare amenajării heliportului.


„Primăria şi-a exprimat din primul moment acordul de a realiza un heliport, de a face investiţia necesară. Sperăm ca toate avizele să fie obţinute pentru a putea salva vieţi până când se va realiza spitalul regional de urgenţă", a menţionat Emil Boc în vara anului 2017.

Doi ani mai târziu, aceleași promisiuni

În 2019, ideea heliportului revine în discuție. De data aceasta, însă, chipurile, la propunerea conducerii Spitalului Județean. Și de această dată, primarul și-a arătat susținerea.


„Am inclus la rectificarea de buget bani pentru realizarea studiului de fezabilitate în vederea realizării, la Cluj, a unui heliport medical, de tip helipunct, pe parking-ul de la Primărie, de pe strada Moților. Nu e o idee nouă, e mai veche, la solicitarea directorului medical Adelea Golea și a managerului Petru Șușcă de la Spitalul Județean, pe baza convocării prefectului”, a declarat Boc în vara anului trecut.

Heliportul nu a primit aviz

Comisia de momumente istorice a considerat că locul nu este bine ales și s-a opus proiectului.


Din cauza distanței dintre aeroport și centrul Clujului, există și cazuri în care medicii preferă să nici nu mai apeleze la aparate de zbor, considerând că e mai eficient ca pacientul să fie transportat cu salvarea. În acest moment, nu există niciun alt amplasament agreat pentru elicopterele SMURD, în Cluj-Napoca. Nici stadionul, nici parcarea din fața Sălii Sporturilor, ocupată mereu de mașini parcate, nu pot să ofere cele câteva minute în plus unui pacient pentru care fiecare secundă este vitală.

Totuși, înainte de această propunere, a existat o alta pentru acoperișul Parkingului. În urmă cu trei ani, Comisia de monumente istorice s-a opus și proiectului de construire a unui etaj de birouri deasupra imobilului lipit de Primărie.

Care este situația în prezent?

În cele din urmă, Cluj-Napoca va avea un heliport în momentul în care va fi finalizată construcția Spitalului Regional de Urgență.

De asemenea, o clinică privată ce urmează a fi construită în centrul orașului are în proiect și realizarea unui heliport.

„Există un proiect privat de realizare a unei clinici medicale care asigură heliport pe strada Clinicilor. A primit aviz de oportunitate deja. Cel de pe parking nu are finalizată expertiza tehnică”, a declarat pentru Monitorul de Cluj primarul Emil Boc.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter