Ştiri din Transilvania

MUREȘ: Prejudiciu de trei milioane de lei la Teatrul Naţional Târgu Mureş, constatat de Curtea de Conturi

Vicepreşedintele Comisiei de Cultură din Senat, Marius Paşcan, a făcut publică o adresă primită de la Curtea de Conturi prin care se constată un prejudiciu de peste 3 milioane lei adus bugetului Teatrului Naţional Târgu Mureş, susţinând că la această instituţie au fost depistate grave ilegalităţi.

Senatorul PDL de Mureş Marius Paşcan a informat, luni, că i-a adresat o interpelare ministrului Culturii, Kelemen Hunor, legată de "constatări de natură penală la Teatrul Naţional din Târgu Mureş" făcute de Curtea de Conturi Mureş, la începutul acestui an, şi a pus la dispoziţia jurnaliştilor o adresă care i-a fost comunicată de Curte, prin care se constată prejudicierea bugetului teatrului cu peste trei milioane de lei, transmite corespondentul Mediafax.

"S-au constatat grave nereguli şi ilegalităţi de natură penală în activitatea Teatrului Naţional din Târgu Mureş. Mai întâi, în raport cu multele nereguli, în privinţa lucrărilor de construcţii-montaj aferente obiectivului de investiţii «Reparaţii capitale şi modernizări la Teatrul Naţional Târgu Mureş», atribuite SC Izorep SRL, s-a constatat că în perioada decembrie 2005-decembrie 2013 au fost decontate în favoarea executantului lucrări la preţuri majorate nejustificat, având drept consecinţă prejudicierea bugetului Teatrului Naţional Târgu Mureş şi, implicit, a bugetului de stat cu suma estimată de 3.038.255 de lei.


O altă constatare a Curţii de Conturi evidenţiază că au fost acordate salarii individuale brute lunare majorate nejustificat angajaţilor încadraţi pe funcţii de conducere, cu contracte de muncă pe perioadă determinată, cu sume ce reprezintă 35-40 la sută din salariile de bază", a susţinut Paşcan, care este vicepreşedinte al Comisiei pentru Cultură şi Media din Senat.

Potrivit senatorului, din raportul Curţii de Conturi Mureş reiese că, în acest fel, s-ar fi făcut "plăţi nelegale" din fondurile alocate de la Ministerul Culturii, în valoare de 112.085 de lei.


Pe de altă parte, a spus Paşcan, din raportul Curţii de Conturi Mureş reiese că în perioada august 2011 - ianuarie 2012 au fost angajate şi făcute cheltuieli nelegale de la buget, ca urmare a achiziţionării în numele Teatrului Naţional Târgu Mureş a unor servicii de consultanţă în domeniul managerial, "fiind estimate plăţi nelegale efectuate în favoarea SC Teatorg SRL şi Asociaţiei culturale Art Act, în sumă totală de 36.610 lei".

Paşcan a arătat că i-a cerut ministrului Culturii, Kelemen Hunor, să îl informeze ce măsuri va dispune împotriva reprezentanţilor Corpului de control al ministerului, "care s-au deplasat absolut degeaba la Târgu Mureş, eventual ca agenţi publicitari, şi au irosit banii din bugetul ministerului doar simulând un control şi nefăcându-şi de fapt datoria profesională", la o sesizare a sa mai veche.


În replică, directorul Teatrului Naţional din Târgu Mureş, Gasparik Attila, care ocupă această funcţie din 2011, a declarat că nu a primit o soluţie în urma controlului Curţii de Conturi, susţinând că, potrivit legii, rapoartele întocmite de reprezentanţii Curţii de Conturi ca urmare a controalelor "nu se consideră finale şi nu pot fi date publicităţii decât după încheierea tuturor procedurilor legale de valorificare a constatărilor cuprinse în acte".

"Deci, oficial, raportul nu s-a încheiat. După părerea mea, e ilegal că domnul senator Paşcan a divulgat un raport care nu e public, conform legii", a arătat Gasparik, care a adăugat că va lua "măsuri legale" împotriva acestuia.


De cealaltă parte, senatorul PDL a apreciat că Gasparik a spus "o minciună sfruntată", arătând că între documentele pe care i le-a transmis Curtea de Conturi Mureş se găseşte şi un "raport de conciliere", care se întocmeşte după constatări, pentru ca reprezentanţii instituţiilor vizate "să-şi precizeze poziţia înainte a ajunge în instanţă".

"În cazul de faţă, în raportul de conciliere apare că a dat cu subsemnatul chiar domnul Gasparik, mai ales că al treilea punct din raportul Curţii de Conturi Mureş îl vizează, acel transfer către un terţ al atribuţiilor sale manageriale. Din câte ştiu, s-au făcut deja plângeri penale împotriva celor vinovaţi, inclusiv domnul Gasparik", a conchis senatorul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter