Ştiri din Transilvania

Aproximativ 300.000 de persoane, aşteptate la pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc. Pregătiri pentru cea mai mare sărbătoare religioasă din Bazinul Carpatic.

Aproximativ 300.000 de persoane sunt aşteptate, sâmbătă, la pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc.

Aproximativ 300.000 de persoane sunt aşteptate, sâmbătă, la pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc/Foto: ISU Harghita Aproximativ 300.000 de persoane sunt aşteptate, sâmbătă, la pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc/Foto: ISU Harghita

 

 


Sute de mii de pelerini, așteptați la Șumuleu Ciuc pentru procesiunea de Rusaliile Catolice

Pregătirile pentru marele eveniment religios au început de câteva săptămâni. 

„Ne pregătim de cea mai mare sărbătoare religioasă din Bazinul Carpatic. Efectiv, ne aşteptăm să avem 300.000 de pelerini în Şaua Şumuleului. (...) Din fericire, avem o colaborare foarte bună atât cu comunitatea franciscană, cu mănăstirea franciscană, cât şi cu autorităţile centrale şi am reuşit, de câteva săptămâni, să facem toată logistica necesară ca să putem să asigurăm siguranţa pelerinilor pentru ziua de sâmbătă şi pentru weekendul de Rusalii”, a declarat Korodi Attila, primarul municipiului Miercurea-Ciuc.


CITEȘTE ȘI: 
Trenurile cu sute de pelerini din Ungaria, care se îndreaptă către Şumuleu Ciuc, au trecut prin gara din Cluj

Vineri seara vor ajunge la Şumuleu şi aproximativ 300 de pelerini călare, însoţiţi de Potápi Árpád János, secretarul de stat responsabil cu politica naţională în cancelaria premierului Ungariei, Viktor Orban.

„Vom avea 300 de pelerini din toată Secuimea, care vor ajunge deja vineri seara în Şaua Şumuleului, va fi o sărbătoare specială pentru momentul acela, pentru că ei aduc şi acele panglici cu rugăciuni care sunt trimise de pe tot mapamondul, din partea comunităţilor maghiare. Din Australia până în America de Nord, Ungaria, Serbia, oriunde trăiesc maghiari trimit cu pelerinajul călăreţilor panglici cu rugăciuni care trebuie să ajungă cu o zi înainte în Şaua Şumuleului. (...) O să vină domnul secretar de stat Potápi Árpád, care este şi un călăreţ care coordonează programe ce sprijină cluburile hipice şi este o sărbătoare şi a acestor cluburi”, a arătat Korodi.


CITEȘTE ȘI: 
Președinta Ungariei a publicat imnul Ținutului Secuiesc, după vizita în România: „Nu lăsa să piară Ardealul” Reacția MAE

Surse apropiate organizatorilor au precizat că preşedintele Ungariei, Tamas Sulyok, nu va participa la procesiunea de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc.

„Ne vom ruga pentru Europa”

Autoritățile din Miercurea-Ciuc au transmis şi un mesaj pelerinilor care vor fi prezenţi la sfârşitul săptămânii la această mare sărbătoare religioasă.


„Este cea mai mare sărbătoare religioasă pentru noi, pentru că venim ca pelerini să ne rugăm la Fecioara Sfânta Maria şi la statuia tămăduitoare. Este un moment unic în care, cum de sute de ani am demonstrat, cel mai mult contează momentul pe care îl trăim la slujba religioasă sau pe parcursul pelerinajului. Aşa că mesajul meu este acela: sunteţi bineveniţi, să avem grijă unii de ceilalţi şi, cel mai important, să ne rugăm împreună pentru binele comunităţii, pentru binele ţării, pentru binele Europei”, a spus Korodi Attila.

Trafic închis pe drumurile de acces către locul pelerinajului

La fel ca în fiecare an, traficul pe căile de acces către locul pelerinajului va fi închis încă de vineri, fiind stabilite zone de parcare a autovehiculelor în mai multe părţi ale oraşului.


De asemenea, potrivit informaţiilor furnizate de autorităţi, de câţiva ani nu mai este permis accesul căruţelor în zona în care are loc procesiunea, cei care folosesc acest mijloc de deplasare având la dispoziţie mai multe locuri unde pot rămâne în siguranţă.

CITEȘTE ȘI: 
Peste 100 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale la pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Șumuleu Ciuc. Șapte pelerini au ajuns la spital

Totodată, sunt instituite reguli privind comerţul stradal, pentru ca sănătatea publică să nu fie pusă în pericol, iar pentru asigurarea siguranţei vor fi mobilizaţi sute de poliţişti, jandarmi şi pompieri.

Pelerinajul de la Șumuleu Ciuc, o istorie de peste 450 de ani 

Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc are o istorie de peste 450 de ani, în centrul său fiind statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, aflată în biserica franciscană.

Legenda spune că în anul 1567 principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, ar fi încercat să le impună unitarianismul credincioşilor romano-catolici din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Caşin şi oamenii spun că doar cu ajutorul statuii făcătoare de minuni au reuşit să se opună şi să îşi păstreze credinţa strămoşească.

De atunci, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii din întreaga lume, majoritatea de limbă maghiară, vin în pelerinaj la Biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu Ciuc.

Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc a fost vizitat, pe 1 iunie 2019, de Papa Francisc, cu acest prilej fiind scoasă din biserică statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial.

Suveranul Pontif a oficiat atunci o slujbă închinată Fecioarei Maria şi a oferit un trandafir de aur Sanctuarului marian, aşa cum face când merge în locurile de pelerinaj dedicate Maicii Domnului.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Trenurile cu sute de pelerini din Ungaria, care se îndreaptă către Şumuleu Ciuc, au trecut prin gara din Cluj

Ultimele Stiri
abonare newsletter