Ştiri din Transilvania

Tezaur numismatic cu sute de monede din perioada romană, descoperit în Hunedoara

Sute de monede în argint, care datează din perioada romană, au fost descoperite într-o localitate din județul Hunedoara.

Peste 400 de monede din perioada romană, descoperite în Hunedoara/Foto: Mihai Gabriel Irimie Facebook.com Peste 400 de monede din perioada romană, descoperite în Hunedoara/Foto: Mihai Gabriel Irimie Facebook.com

 

 


Peste 400 de monede despre care se apreciază că provin din perioada cuceririi Daciei de către romani au fost descoperite pe raza comunei Şoimuş de către un căutător autorizat. Tezaurul numismatic a fost predat autorităților din localitate.

 


Anunţul a fost făcut de primarul comunei Şoimuş, acesta menţionând că cele 407 monede sunt foarte bine păstrate şi că au fost predate autorităţilor în drept.

„A fost pentru prima dată când am întâmpinat astfel de situaţie, monedele sunt superbe, nu este una la fel cu cealaltă şi au fost foarte bine păstrate. 


Peste 400 de monede din perioada romană, descoperite în Hunedoara/Foto: Mihai Gabriel Irimie Facebook.com

Procedura spune că se inventariază de primar şi se predau către Direcţia de Cultură a Judeţului Hunedoara. Am predat împreună cu căutătorul autorizat cele 407 monede, acestea urmând să intre în patrimoniul statului român”, a notat primarul comunei Şoimuş, Mihai Gabriel Irimie, pe pagina sa de socializare

Persoana care a descoperit monedele va fi despăgubită de statul român cu 30% din valoarea acestora.


Peste 400 de monede din perioada romană, descoperite în Hunedoara/Foto: Mihai Gabriel Irimie Facebook.com

„S-ar putea ca în zona unde s-au descoperit să fie şi o cetate dacică sau romană. Urmează să se facă cercetări de către specialiştii de la Ministerul Culturii”, a precizat Irimie.

În vara acestui an, un tezaur monetar cu peste 1.300 de monede de argint, din perioada romană, au fost descoperite în apropierea unei păduri din județul Gorj. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Descoperire arheologică spectaculoasă. Peste 1.300 de monede romane, găsite într-o pădure

Tezaur numismatic cu 800 de monede romane, descoperit pe un teren agricol

abonare newsletter