Ştiri din Transilvania

Tezaur numismatic cu 800 de monede romane, descoperit pe un teren agricol

Un tezaur cu aproximativ 800 de denari romani, probabil cel mai mare găsit până în prezent în județ, a fost descoperit de doi detectorişti autorizaţi, pe un teren agricol din Alba.

Tezaur numismatic descoperit în Alba/Kolozsvari Csaba Facebook.com Tezaur numismatic descoperit în Alba/Kolozsvari Csaba Facebook.com

 

 


Unul dintre cei doi detectorişti, Koloszvari Csaba, a mai scos la suprafaţă în toamnă alte peste 100 de astfel de monede de argint la Noşlac, lângă Ocna Mureş, tot pe un câmp agricol arat.

 

„O plimbare cu intenţia de a «arde calorii» după sarmalele de Crăciun (...) Cum suntem obsedaţi să detectăm mai ales prin arături, azi (marţi - n.r.) ne-am făcut «tocuri imense» din noroi la cizme, aşa că am vrut să renunţăm repede. 


Dar la marginea drumului, pe când să ne închidem detectoarele, ne aşteptau 729 denari romani, plus alte câteva zeci în ulcica care le-a fost aproape două mii de ani «casă». 

Sunat arheolog, context distrus, mocirlă până în gât (porţiunea unde am găsit vasul cu monede era destul de dreaptă şi stătea umezeala la 10-20 centimetri), plus că descoperirea era practic în drum, la marginea parcelei, şi cum am prins pe mulţi în concediu, am decis să scoatem totul cu grijă la lumină urmăriţi de un arheolog, live, care era şi el în concediu", potrivit celor postate pe un grup de Facebook de unul din cei doi detectorişti.


Tezaur numismatic cu aproximativ 800 de denari romani, descoperit pe un teren agricol din Alba/captură foto: Kolozsvari Csaba DetectieMetal - Comunitatea Arheologilor Amatori din Romania Facebook.com



Acesta a adăugat că, din păcate, anterior, vasul a fost mutat de la locul iniţial şi spart grapa sau plugul de tractor în timpul lucrării de arătură.

„Dar, totuşi, contextul e vasul care poate spune multe la ulterioare investigaţii. Am reuşit să recuperăm multe fragmente din el", a subliniat detectoristul.

În octombrie, bărbatul, posesor autorizat de detector de metale, a găsit mai multe monede din ceea ce se numeşte acum tezaurul de la Noşlac. 

Koloszvari Csaba a povestit ulterior, într-o conferinţă de presă, că a făcut detecţia într-un câmp agricol arat, găsind iniţial două monede la o distanţă foarte mică una de cealaltă. După ce a continuat şi a mai găsit alte monede, împrăştiate pe 10 - 20 de metri, s-a oprit, deoarece ştia că ar fi stricat contextul istoric şi a luat legătura cu un arheolog al muzeului din Alba Iulia, predând, totodată, primăriei ceea ce a găsit. Ulterior, arheologii au scanat zona, au efectuat săpături şi au găsit întregul tezaur roman, care conţine 109 monede de argint.

CITEȘTE ȘI:

Un român care a furat un tezaur din aur dintr-o biserică italiană a fost arestat la Cluj

Monede din aur care fac parte din patrimoniul naţional, descoperite într-un imobil din centrul Clujului - VIDEO

abonare newsletter