Ştiri din Transilvania

Vrei să ajungi pe „Scaunul Domnului”? Se află la două ore distanță de Cluj-Napoca. Descoperă o drumeție pe cinste!

Rezervația naturală „Scaunul Domnului” este cel mai îndrăgit punct de atracţie turistică a Defileului Mureşulu și se află la numai două ore de Cluj-Napoca.

Scaunul Domnului, în Defileul Mureșului / Foto: screenshot - visitmures.ro Scaunul Domnului, în Defileul Mureșului / Foto: screenshot - visitmures.ro

 

 


Potrivit visitmures.com, Scaunul Domnului este un vârf de 1391 de metri aflat pe verantul de sud-vest al Munților Călimani.

„Zona este considerată cea mai vestică parte a lanțului Munților Călimani. Roca muntelui este din andezit, forma actuală și-a dobândit-o în urma eroziunii rocilor mai moi din vecinătatea sa, iar ce era mai rezistent a rămas, alcătuind masa muntoasă a Scaunul Domnului”, potrivit sursei citate.


Visit Mures a creat și o plimbare virtuală, care te face să te simți de parcă ai fi acolo. Vezi aici.

Cunoscut sub numele de „Scaunul Domnului”, această rezervație naturală este cel mai îndrăgit punct de atracţie turistică a Defileului Mureşului. Platoul Scaunului Domnului este situat în județul Mureș, deasupra comunei Deda Bistra, care se află la două ore distanță de Cluj-Napoca.


Rezervația Scaunul Domnului din Mureș / Foto: Facebook - Visit Mures, preluat de la  (IG) Zsolt Karamán

Rezervaţia Naturală Scaunul Domnului înfiinţată prin Legea 5/2000 este parte integrantă a Sitului Natura 2000 ROSCI0019 Călimani-Gurghiu fiind considerată arie naturală protejată de interes comunitar.

„Scopul principal al Rezervaţiei Naturale Scaunul Domnului este de protejare şi conservare a habitatului natural şi a speciilor autohtone importante sub aspect floristic şi faunistic, precum şi de a menţine neatins aspectul peisajului. De asemenea, se urmăreşte excluderea şi prevenirea activităţilor de exploatare sau utilizare a resurselor naturale care contravin obiectivului de conservare, precum şi asigurarea de condiţii pentru activităţile de cercetare ştiinţifică, educaţionale şi recreative desfăşurate conform reglementărilor în vigoare”, se arată pe site-ul rezervației.


Trasee turistice în zonă

Vârful Scaunul a fost întotdeauna o atracţie turistică deosebită, datorită formei sale interesante şi a traseelor turistice relativ uşoare pe care se poate accesa în toate anotimpurile. Este locul perfect pentru o drumeție pe cinste.

Drumul de acces este DN15 Tg.-Mureş - Topliţa sau pe calea ferată pe linia Tg-Mureş – Braşov.


Rezervația Scaunul Domnului - trasee turistice / Foto: istenszeke.ro - site-ul rezervației

Vizitatorii au la dispoziţie 4 trasee turistice marcate pe care pot urca în Rezervaţia Naturală Scaunul Domnului:

  1. Traseul de creastă de la Deda-Bistra (marcaj turistic bandă albastră)
  2.  Traseul din Valea Bistrei pe Zăpodia cu Cale (marcaj turistic triunghi albastru)
  3.  Traseul din Valea Bistrei pe Zăpodia cu Poduri (marcaj turistic punct albasru)
  4.  Traseul din Valea Găloaia Mare (marcaj turistic punct albastru)

Mai multe detalii despre trasee găsiți aici.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Via Transilvanica, între cele mai bune destinații europene pentru iubitorii de drumeții. Traseul, inclus în topul unei prestigioase publicații

Ce semnifică marcajele de pe traseele pentru drumeții? „Lecții” de la salvamontiștii clujeni.

abonare newsletter