Ştiri din Transilvania

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică şi ploi abundente, sâmbătă, în Transilvania

Meteorologii au actualizat atenţionarea emisă pentru ziua de sâmbătă, anunţând temperaturi ridicate şi disconfort termic în perioada următoare în zonele de sud şi sud-est şi local în nord-vest, unde se vot atinge temperaturi maxime de până la 37 de grade Celsius.

sursa foto depositphotos.com sursa foto depositphotos.com

 

Banatul, Oltenia, sudul Crişanei şi sud-vestul Transilvaniei se vor afla sub Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată şi ploi abundente, în timp ce în Banat, apoi în jumătatea sud-vestică a ţării este valabil un Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată şi ploi însemnate cantitativ.


„Sâmbătă, 20 august, valul de căldură va persista în sud şi sud-est şi local în nord-vest, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor situa între 33 şi 37 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 18…21 de grade. În sud-estul ţării disconfortul termic va continua să fie ridicat şi în perioada următoare”, informează Administraţia Naţională de Meteorologie sâmbătă.

Conform meteorologilor, un Cod portocaliu ce vizează instabilitate atmosferică accentuată, ploi abundente intră în vigoare sâmbătă, la ora 14:00 şi este valabil până pe 22 august, la ora 12:00 pentru Banat, Oltenia, sudul Crişanei şi sud-vestul Transilvaniei.


În aceste zone vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi grindină. În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantităţi de apă de 40…50 l/mp şi pe arii restrânse de peste 70…90 l/mp. Sâmbătă (20 august) după-amiază şi în prima parte a nopţii pe alocuri vor fi vijelii puternice (rafale de peste 70…90 km/h).

Totodată, sâmbătă la ora 10:00 a intrat în vigoare a o atenţionare Cod galben valabilă până pe 22 august, la ora 12:00, fenomene vizate fiind: instabilitate atmosferică temporar accentuată, ploi însemnate cantitativ


„În intervalul menţionat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, la început în Banat, apoi în extindere în jumătatea sud-vestică a teritoriului. Vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi pe alocuri vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 25…40 l/mp şi pe arii restrânse 50…70 l/mp. Astfel de fenomene se vor semnala duminică, 21 august, în Maramureş şi în restul Transilvaniei şi al Munteniei. Gradul de instabilitate atmosferică se va menţine accentuat până la mijlocul săptămânii viitoare”, transmit meteorologii.

CITEȘTE ȘI:

Mesaj RO-Alert. COD PORTOCALIU de ploi în Cluj!

Cluj, sub COD PORTOCALIU de furtuni! VEZI până când este în vigoare atenționarea

Mesaje RO-ALERT, în mai multe localități din Cluj! COD PORTOCALIU de ploi torențiale, grindină și vijelie

Ultimele Stiri
abonare newsletter