Ştiri din Transilvania

Mii de hectare de porumb, compromise în Arad. Secetă severă fără precedent în ultimii 30 de ani

Mii de hectare cultivate cu porumb sunt compromise în judeţul Arad din cauza secetei profunde, fără precedent în ultimii 30 de ani.

Mii de hectare de porumb, compromise de secetă / Foto: pixabay.com Mii de hectare de porumb, compromise de secetă / Foto: pixabay.com

 

 


Mii de hectare cultivate cu porumb sunt compromise în judeţul Arad din cauza secetei profunde, fără precedent în ultimii 30 de ani, autorităţile estimând că producţia ar putea fi mai mică de jumătate faţă de anii anteriori, chiar dacă ar începe să cadă precipitaţii, în timp ce şi alte culturi sunt afectate.

 


Directorul Direcţiei pentru Agricultură Arad, Ioan Martin, a declarat luni, pentru agerpres.ro, că zilnic se înregistrează de la fermieri cereri de evaluare a pagubelor produse de secetă, deocamdată cele mai multe din zona Nădlac, unde sunt şi terenurile cele mai fertile din judeţul Arad.

Doar din zona Nădlac au fost înregistrate, în ultimele două săptămâni, 60 de cereri care vizează o suprafaţă de peste 2.000 de hectare de culturi înfiinţate primăvara, în special porumb, dar şi floarea-soarelui sau soia.


„Pe lângă pagubele produse în zona Nădlac, mai avem probleme mari la Semlac, Şeitin sau Pereg, dar şi în alte localităţi. Am început evaluarea acestor pagube şi putem considera că pe terenurile verificate culturile sunt compromise sută la sută. Ne confruntăm cu cea mai pronunţată secetă pedologică din ultimii 30 de ani, care acum afectează culturile înfiinţată în primăvară, dar mai ales porumbul. Chiar dacă ar începe să cadă precipitaţii, situaţia poate putea fi salvată doar pe alocuri. Este foarte probabil să avem pierderi uriaşe, cu o producţie de porumb mai mică de jumătate faţă de anii anteriori, la nivelul întregului judeţ”, a spus Ioan Martin.

Conducerea Direcţiei Agricole se aşteaptă să înregistreze sute de cereri de evaluare a pagubelor, în următoarele săptămâni.


Preşedintele Asociaţiei „Ţăranul nădlăcan”, Gheorghe Porubsky, a declarat pentru sursa citată că în zonă „nu va exista producţie de porumb în acest an”.

„Nu a fost niciodată aşa ceva. În zona Nădlac putem spune că sunt compromise toate suprafeţele cultivate cu porumb. Ne mai putem baza doar pe sprijin de la stat, cu condiţia să recunoască cât mai curând faptul că zona este calamitată”, a spus Porubsky, a cărui asociaţie gestionează peste 2.000 de hectare de teren agricol.


Judeţul Arad are o suprafaţă arabilă de 350.000 de hectare, din care doar 8.000 de hectare pot fi irigate, cu ajutorul celor două staţii de pompare situaţie la Semlac şi Păuliş.

CITEȘTE ȘI:

Valul de aer tropical ajunge în România! Urmează zile cu 40 de grade Celsius la umbră

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a ajuns și în județul Cluj, „preocupat de efectele secetei”

Ultimele Stiri
abonare newsletter