Actualitate

Valul de aer tropical ajunge în România! Urmează zile cu 40 de grade Celsius la umbră

Valul de aer tropical din Spania şi Anglia ajunge la noi în ţară. De la mijlocul săptămânii viitoare vom avea temperaturi record. Termometrele vor înregistra în unele zone şi 40 de grade Celsius la umbră.

 

Meteorologul ANM, Alina Șerban, a vorbit, duminică, despre cum va fi vremea de săptămâna viitoare.


Masa de aer tropical vine cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius

„Într-adevăr, vorbim de o masă de aer tropical, o masă de aer foarte cald ce determină temperaturi de 40 și ușor peste 40 de grade, în Peninsula Iberică, în această perioadă, în extindere către vestul, centrul, sudul Europei, în zilele următoare și în deplasare, de la mijlocul săptămânii viitoare și în zona țării noastre, astfel încât vremea se va încălzi treptat. Dacă la momentul acesta și în următoarele două zile deja putem vorbi de un aer respirabil pentru zona țării noastre, temperaturi ce determină o vreme chiar răcoroasă în nordul teritoriului, cu minime destul de potrivite, aș putea spune, chiar scăzute, în depresiuni și în nordul țării, ei bine, de miercuri, ne așteptăm la o vreme călduroasă, în aproape toată țara, acest lucru însemnând temperatură de 30 de grade, temperaturi maxime și chiar caniculare, în extindere. Miercuri, temperaturi de caniculă, 35-36 de grade în extremitatea de vest a teritoriului, joi în aproape toate zonele de câmpie, în vest, în sud, în est, 36-37, poate chiar 38 de grade, iar vineri această masă de aer tropical se va restrânge către regiunile sud-estice ale țării noastre: Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea. Evident, revenim cu informații până la momentul respectiv, pentru că este un interval destul de lung și știm cu toții, că prognozele se mai schimbă la intervale la termene atât de mari, dar semnalul cumva este sigur. Este cert că această masă de aer cald se va deplasa în zona țării noastre și că vremea va deveni caldă. 


Alina Şerban, meteorolog ANM: "Precipitațiile aproape că vor lipsi cu desăvârșire!"

„Mai mult decât atât, precipitațiile aproape că vor lipsi cu desăvârșire pe acest tot acest interval. Se știe foarte bine că avem un deficit foarte mare de umezeală în sol și că avem mare nevoie de ploi. Ei bine, acestea vor apărea doar cu totul izolat și slabe cantitativ. În zonele montane există soluții care ne estimează că s-ar extinde aria precipitațiilor, abia spre sfârșitul săptămânii, dar vorbim de această dată, de fenomene specifice instabilității atmosferice, acest lucru însemnând că putem avea cantități mai importante de apă, însă pe a reale destul de restrânse, oricum nu vor reface deficitul de umezeală din sol, în condițiile în care masa de aer cald se va extinde, iar umezeala, aceea care aproape că nu este, va fi și mai mult evaporată", a anunţat Alina Şerban, la Antena 3.

CITEȘTE ȘI:

Un nou val de CANICULĂ lovește Europa! La Cluj vor fi până la 37 de grade

Județul Cluj, sub COD GALBEN de caniculă și disconfort termic. Maximele vor ajunge la 36 de grade Celsius

COD ROȘU de caniculă în județele de lângă Cluj! Se vor înregistra temperaturi maxime extreme

Ultimele Stiri
abonare newsletter