Sport

Cluj-Napoca, capitala voleiului european! România deschide balul cu vicecampioana europeană

Cluj-Napoca este gazda grupei D la Campionatul European de volei feminin în perioada 18 – 25 august.

Echipa antrenată de Luciano Pedulla se va duela cu Turcia, Suedia, Olanda, Finlanda și Ucraina, primul meci fiind și cel mai important, dar și cel mai greu.

România – Turcia se joacă miercuri, ora 20:30, în sala BT Arena din Cluj-Napoca, fiind primul meci de la ediția din acest an a turneului continental. Ulterior, România se va duela cu Suedia (21 august), Olanda (22 august), Finlanda (24 august), Ucraina (25 august).


Echipa națională de volei feminin a României are o singură medalie la Campionatul European în 1963, atunci când țara noastră a fost chiar gazdă. Româncele au mai bifat 4 semifinale în istorie și s-au calificat de-a lungul timpului la 25 de ediții din 31 posibile.

România nu s-a mai clasat între primele 10 echipe naționale din 2005, atunci când naționala a încheiat pe locul 9.


Alexia Căruțașu, noua stea a voleiului românesc

Alexia Căruțașu abia a împlinit 18 ani, dar este deja considerată o viitoare stea a voleiului mondial. Jucătoarea din România a fost cooptată de la 16 ani în lotul celor de la Vakifbank Istanbul și a câștigat Challenge Cup cu Sistem9 Yeșilyurt Istanbul în stagiunea precedentă, fiind împrumutată la echipa respectivă.

Pe lângă Căruțașu, naționala României se bazează și pe alte jucătoare tinere cu mare potential. Adelina Ungureanu evoluează deja în Italia, fiind legitimată la Busto Arsizio.


De urmărit sunt și Buterez sau Ariton, două voleibaliste care pot aduce un plus important în jocul naționalei României. La acest turneu final nu participă Francesca Alupei și ea o tânără voleibalistă care a impresionat la nivel juvenil.

Alupei s-a transferat în această vară în Statele Unite ale Americii, acolo unde va evolua pentru UCLA (University of California Los Angeles) unul dintre cele mai bune colegii de volei de peste Ocean.


O surpriză plăcută ar putea să fie și Denisa Ionescu, colegă de generație cu Alexia Căruțașu și Francesc Alupei.

Vedete mondiale vin la Cluj-Napoca

Turcia, vicecampioană europeană, vine la Cluj-Napoca cu o echipă plină de vedete. Hande Baladin, Meliha Ismailoglu, Meryem Boz, Eda Erdem sau Ebrar Karakurt sunt doar câteva dintre jucătoare importante care vor face parte din lotul Turciei.


Pe parchetul sălii BT Arena vor mai evolua și suedeza Isabella Haak, dar și olandezele Laura Dijkema, Anne Buijs și Maret Grothues.

Cum îți cumperi bilete la Campionatul European de volei?

Informații detaliate despre eveniment pe www.cev.eu și https://www.facebook.com/frvolei. Biletele sunt disponibile în rețeaua eventim.ro și pe tickets.cev.eu.

A. Persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;

B. Persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore înaintea începerii meciului;

C. Persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2;

D. Persoanele care prezintă rezultatul negativ certificat de o unitate medicală al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore înaintea începerii meciului.

Conform ultimelor modificări legislative, minorii sunt exceptați de la prezentarea dovezilor medicale necesare participării în calitate de spectatori la evenimentul sportiv. Prin urmare, la intrare, nu este necesară nici adeverință de vaccinare și niciun fel de test, pentru minori.

Lotul României pentru Campionatul European de volei feminin

1. Diana Ariton - centru

3. Rodica Buterez - extremă

4. Diana Balintoni – coordonatoare (căpitan)

7. Petruța Orlandea - centru

10. Denisa Ionescu - centru

11. Adriana Matei – extremă

12. Sorina Miclăuș – extremă

13. Alexandra Ciucu – libero

14. Alexia Căruțașu – universal

15. Marina Cojocaru – coordonatoare

15. Andra Cojocaru – libero

19. Adelina Budăi-Ungureanu – extremă

20. Georgiana Popa – extremă

23. Daiana Roman - centru

Componența grupelor la Campionatul European de Volei

Grupa A (Belgrad)

- Serbia
- Azerbaidjan
- Rusia
- Belgia
- Franța
- Bosnia 

Grupa B (Plovdiv)

- Bulgaria
- Polonia
- Germania 
- Spania
- Cehia
- Grecia 

Grupa C (Zadar) 

- Croația
- Italia
- Belarus 
- Slovacia
- Ungaria
- Elveția

Grupa D (Cluj-Napoca) 

- România
- Turcia
- Olanda
- Ucraina 
- Finlanda
- Suedia

* Primele patru echipe se califică mai departe din fiecare grupă. Grupa D, cea din care face parte România se împerechează cu grupa B, acolo unde principala echipă de evitat este Polonia.

abonare newsletter