Sport

„U” Cluj la 101 ani! Două culori, o singură iubire...

„U” Cluj împlinește astăzi, 23 noiembrie, 101 ani de existență și visează să revină pe prima scenă a fotbalului românesc.

 

 


Clubul Universitatea Cluj a luat naștere pe 23 noiembrie, 1919, fiind înfințat la Budapesta de Societatea Sportivă a Studenților Români din Cluj. După cum bine se știe, primul președinte al Universității a fost marele profesor Iuliu Hațieganu, cel care a devenit un simbol pentru „U” Cluj.

Primul meci oficial disputat de Universitatea Cluj a avut loc pe 16 mai, 1920, la Arad, împotriva Gloriei. Mihai Tripa și Andrei Suciu, doi componenți ai clubului, au adus primele echipamente de la Praga în culorile alb și negru. Echipa a izbutit la vremea respectivă să se impună cu 3-1 grație golurilor marcate de Crâsnic II, Târla și Vatian.


Cine a făcut parte din prima echipă a Universității Cluj?

- portar: Mihai Tripa (student la Politehnica din Praga)
- fundaș dreapta: Aurel Guga (student Academia Comerciala)
- fundaș stânga: Eugen Metainu (student la Drept)
- mijlocaș dreapta: Brutus Ratiu (student la Drept)
- mijlocaș central: Ioan Nichin (student la Drept)
- mijlocaș stânga: Petrila Petica (student la Drept)
- mărginaș dreapta: Arcadie Crâsnic I (student la Medicina)
- inter dreapta: Sabin Vatianu (student la Medicina)
- centru atacant: Eugen Crâsnic II (student la Drept)
- inter stânga: Sabin Târla (student la Drept)
- mărginaș stânga: Nicolae Gruescu (student la Medicina)

Un singur trofeu în 101 ani de existență

„U” a devenit treptat echipa simbol al Clujului, dar cu toate asta formația a izbutit să câștige un singur trofeu în 101 ani de existență.


Universitatea Cluj reușea pe 11 iulie, 1965, să câștige Cupa României, într-o perioadă în care echipa se numea Știința. Clujenii au remizat, 2-2, în semifinalele cu Progresul București, dar la vremea respectivă se califica mai departe echipa care avea lotul mai tânăr în caz de egalitate. Știinta avea o medie de vârsta de 26 de ani, 11 luni si 24 de zile, iar Progresul - 27 de ani, o lună și 25 de zile.

Clujenii izbuteau să câștige cu 2-1 finala cu Dinamo Pitești după un meci în care Remus Câmpeanu și Zoltan Ivansuc marcau golurile fericirii. „Studenții” reușeau atunci să aducă primul și unicul trofeu din istoria clubului.


Știința Cluj - Dinamo Pitești 2-1
Marcatori: R. Câmpeanu 11, Ivansuc 55 / Turcan 65
Știinta: Mogut - Marcu, Georgescu, Grajdeanu, R. Câmpeanu - V. Alexandru, Nesu - N. Szabo, Ivansuc, Adam, I. Suciu. Antrenor: Andrei Sepsi.
Dinamo: Niculescu (17 Matache) - Gh. Radu, Stoenescu, Stelian, Badea - Târcovnicu, Dobrin (62 Zimmer) - Ionescu, Turcan, N. Nagy, C. David. Antrenor: Vintila Mardarescu.
Arbitri: N. Mihailescu, Al. Pârvu, M. Nita (toti din Bucuresti)
Data: 11 iulie 1965
Stadion: Republicii (Bucuresti).
Spectatori: 30.000.

(sursa: săptămânalul Clujeanul)


De la agonie la extaz în ultimii 21 de ani

Universitatea Cluj și-a început declinul în 1999, atunci când retrograda din prima ligă după un sezon dezastruos. Patru victorii și patru egaluri au fost prea puțin pentru rămânerea în primul eșalon fotbalistic. În plus, apărarea a încasat 92 de goluri și a fost doar o glumă pentru atacanții adverși.

Dezastrul a continuat și în sezonul următor, iar Universitatea Cluj avea să ajungă până în Divizia C. Clujenii s-au întors în Divizia A abia în 2007, dar aveau să retrogradeze din nou în stagiunea următoare.

În 2009, echipa a promovat din nou în primul eșalon fotbalistic și reușea să rămână cinci ani în elita fotbalului românesc sub conducerea lui Florian Walter. „U” a reușit inclusiv o calificare în finala Cupei României, pierdută cu 3-0 în fața celor de la FCSB (Steaua). Omul de afaceri avea să plece de la „U” Cluj în 2015, iar echipa a fost retrogradată în Liga a 3-a din cauza restanțelor financiare.

Universitatea Cluj nu a cedat nici după această lovitură și avea să se reformeze în 2016, atunci când alături de Primăria Cluj-Napoca și universitățiile clujene a fost reclădită formația care era condusă de foști jucători legendari.

„U” a reușit două promovări consecutive din Liga a 4-a în Liga a 3-a, respectiv Liga a 3-a spre Liga a 2-a. Fanii Universității visau la o promovare istorică în vara lui 2019, atunci când echipa se pregătea de centenar, însă sărbătoarea a fost întreruptă de pierderea barajului cu FC Hermannstadt.

Cluj Arena a găzduit peste 25.000 de spectatori la meciul de promovare, dar sibienii aveau să câștige cu 2-0 sub Feleac, iar victoria cu 1-0 a fost insuficientă pentru Universitatea la retur.

Universitatea a visat și în sezonul 2019/2020 la promovarea în Liga 1, dar a fost departe de marele vis. Echipa se zbate acum pentru a urca în primul eșalon fotbalistic și ocupă locul 12 în clasament cu 11 meciuri și 17 puncte acumulate.

La Mulți Ani, Universitatea Cluj!

Ultimele Stiri
abonare newsletter