Sport

S-au terminat miracolele! CFR Cluj pierde și la Praga, părăsește Liga Campionilor și merge în Europa League

Cu toate că a bifat o primă repriză dătătoare de speranță, CFR Cluj pierde și la Praga, 0-1, și părăsește cu capul sus Liga Campionilor. Seară tristă pentru clujeni, care se consolează cu gândul că vor continua parcursul european în grupele Europa League.

S-au terminat miracolele! CFR pierde și la Praga, părăsește Liga Campionilor și merge în Europa League, sursă foto: uefa.com S-au terminat miracolele! CFR pierde și la Praga, părăsește Liga Campionilor și merge în Europa League, sursă foto: uefa.com

Cu un debut de sezon ireproșabil, având în spate un parcurs european istovitor, dar memorabil. Așa s-a prezentat CFR Cluj, la Praga, înaintea celui mai important meci al sezonului, poate chiar al ultimilor ani. Pe masă, o calificare în grupele Champions League, în față, un „zid de beton” cu un singur gol primit în ultimele opt meciuri oficiale. „Locomotiva” vișiniilor: setea de performanță, mirajul milioanelor de euro, dar și cei câțiva zeci de fani veniți pe Sinobo Stadium, respectiv zecile de mii de acasă, lipiți de ecranele televizoarelor cu mare încredere în favoriții lor.

Pe teren, îmbărbătați de Imnul Ligii Campionilor savurat atât de rar de echipele românești, băieții lui Petrescu încep duelul cu Slavia în nota reprizei secunde a manșei tur. Mai lucizi, mai hotărâți, deși prima ocazie aparține gazdelor, la un șut al lui Stanciu, reținut în doi timp de Arlauskis (`4). Instalați în terenul advers, „feroviarii” își încearcă norocul prin Bordeianu, care execută direct pe poartă o lovitură liberă din lateral, mingea fiind respinsă cu mare dificultate de goalkeeperul cehilor (`11).


Titular în locul lui Țucudean, Mario Rondón se joacă cu inima „frânarilor”, ajunge mai târziu cu o fracțiune de secundă și ratează la milimetru o minge centrată din prima de Omrani, care îi trece pe sub picior, chiar în „gura” porții adverse (`17). Ocazia imensă a venezueleanului poate fi taxată de același Masopust, autorul unicului gol din Gruia, culmea, în același minut fatidic 28, însă mingea lobată de mijlocașul ceh nu mai are aceeași precizie ca în tur și se scurge pe lângă poarta lui Arlauskis.

O repriză secundă de uitat!

După ce gazdele au preluat treptat controlul jocului spre finalul primului mitan, „feroviarii” pierzând tot mai multe dueluri unu la unu, elevii lui Petrescu încep mai greoi partea secundă, iar Masopust este aproape să deschidă scorul cu un șut puternic la firul ierbii, respins însă de Arla (`46). Cehii rămân în ofensivă, echilibrează cursul partidei, conștienți că timpul, dar mai ales scorul de pe tabelă este în favoarea lor.


Sušić se joacă nepermis cu o minge oferită cadou gazdelor, iar Stanciu prinde o „bombă” de la 30 de metri, intervenția acrobatică a lituanianului din poarta campioanei salvând pielea colegului său (`61). Iese Aurélio, intră Păun, care are la dispoziție o jumătate de oră să-și pună în valoare forma excelentă din acest debut de sezon. Din păcate, nou-intratul joacă un rol negativ chiar la prima fază, iar Bořil, care trece în viteză pe lângă Păun, nedublat de Sušić, trimite spre poarta lui Arlauskis, Andrei Mureșan nemaiavând ce face decât să împingă balonul în propria plasă (`66).

La 0-1 pentru cehi, dublă schimbare surprinzătoare efectuată de „Bursuc”: ies Rondón și Deac, intră Țucudean și un jucător defensiv, Ovidiu Hoban (`70). Din jocul CFR-ului dispare însă sclipirea, nu se mai simte acea magie de la Glasgow, iar cehii lui Trpišovský simt tot mai tare mirosul de la masa bogaților. Mult prea timidă în atac pentru o echipă care are nevoie de două goluri pentru calificare, CFR are prima zvâcnire abia în minutul 77, la un șut al lui Adiță Păun respins în corner de Kolář.


În pofida unei prime reprize bune, CFR Cluj abordează dezamăgitor partea a doua a jocului, își crează mult prea puține ocazii și cedează, la fel ca în tur, la limită, 0-1, și la Praga. Petrescu & Co. se consolează cu gândul că urmează alte șase partide europene în grupele Europa League, dar și cu un parcurs onorabil în preliminarile Ligii Campionilor, unde nu s-au făcut deloc de râs.

Slavia Praga 1–0 CFR 1907 Cluj (0–0)

Stadion: Sinobo Stadium (Eden Aréna), Praga (Cehia)
Spectatori: 18.562
Marcatori: Bořil 66
Cartonașe galbene: Masopust 40, Kúdela 47 / Mureșan 40, Deac 44, Țucudean 81, Đoković 90+5
Arbitri: Gianluca Rocchi – Filippo Meli, Giorgio Peretti – Maurizio Mariani (toți din Italia)
Arbitri VAR: Paolo Valeri – asist. Michael Fabbri (ambii din Italia)


Slavia Praga (4–2–3–1)
O. Kolář – J. Bořil, D. Hovorka, O. Kúdela, V. Coufal – N. Stanciu (M. Frydrych 90) – A. Král, T. Souček (cpt. 2) – P. Olayinka, N. Stanciu, L. Masopust (I. Traoré 84) – M. Škoda (cpt. 1, A. Helal 79) / Antrenor: Jindřích Trpišovský

CFR 1907 Cluj (4–3–3)
G. Arlauskis – M. Camora (cpt.), A. Mureșan, A. Burcă, M. Sušić – D. Đoković, M. Bordeianu, L. Aurélio (A. Păun 64) – B. Omrani, M. Rondón (G. Țucudean 69), C. Deac (O. Hoban 70) / Antrenor: Dan Petrescu

abonare newsletter