Sport

Sute de kilometri în frig pentru un scop nobil. Vlad Crișan Pop a biruit gheața de la 6633 Arctic Ultra pentru copiii bolnavi de cancer

Clujeanul Vlad Crișan Pop, coordonator de voluntari la MagiCAMP, a câştigat cursa de 120 de mile a celui mai dur maraton din lume, 6633 Artic Ultra. A înfrânt „infernul alb” cu gândul la zeci de copiii bolnavi de cancer.

Maratonul istovitor are două curse: cea de 350 de mile, câștigată de Tibi Ușeriu de trei ori la rând (2016, 2017, 2018), respectiv cea de 120 de mile, bifată în urmă cu ceva mai mult de o săptămâna de Vlad.

Povestea acestuia a început în urma cu patru ani, în 2015, atunci când a vizitat pentru întâia oară tabăra MagiCAMP. Experiențele trăite alături de copiii bolnavi de cancer l-au impresionat profund și i-au trezit dorința de a face mai mult pentru ei. Între timp, în 2016, Vlad a devenit coordonatorul echipei de voluntari MagiCAMP. Acesta mărturisește că tocmai copiii au fost cei care l-au motivat în provoările crâncene ale celui mai dur ultramaraton din lume.


„Am simțit o energie nemaipomenită la start. Chiar dacă nu contează, undeva acolo departe, la Cercul Polar, toate cuvintele de acasă mi-au dat putere. Am pornit în ritmul meu, i-am lăsat pe ceilalți să alerge în față, apoi treptat am avansat, am ținut de planul fixat înainte. Peisajul este uimitor și îți taie răsuflarea, dar pustietatea îți aduce aminte cât de fragilă este viața, cât de ușor poți în câteva minute să-ți pierzi viața dacă faci cea mai mică greșeală. Pregătirea a fost 80% mentală, 10% echipament, 10% fizică”, a povestit Vlad, la Radio Cluj.

193 de kilometri în 35 de ore și 30 de minute

Atât i-a luat lui Vlad să termine una dintre cele mai crâncene probe din lumea maratonului. A reușit să se apropie la nici 10 minute de recordul cursei, însă nu se gândea nici la victorie, nici la recorduri atunci când s-a înscris la ultramaraton. Scopul lui era să ajute copiii bolnavi de cancer, cărora dorește să le ofere 100 de burse, în valoare de 500 lei pe lună. Singura lui părere de rău este că nu a văzut Aurora Boreală.


„Toate urcările și coborârile pe care le-am întâlnit acolo cu sania, plus vântul și condițiile grele nu m-au oprit. Știam că merg să creez 100 de burse pentru 100 de copii bolnavi de cancer de la MagiCAMP. Asta era motivația mea, asta mi-a dat putere! Mă înclin tuturor celor care au donat de-a lungul cursei. În mai puțin de patru luni am reușit să adunăm bani cât pentru 40 de burse. Campania nu s-a încheiat, voi participa și la alte curse până în 31 decembrie 2019!”, povestește, cu modestie și altruism, clujeanul Vlad.

Organizat în Canada, la Eagle Plains, Yukon, 6333 Arctic Ultra este considerat cel mai dur ultramaraton din lume. Temperaturile resimțite pe traseu au trecut și de -30 grade Celsius, însă Vlad admite că s-a simțit foarte bine pe vremea din Ținuturile Nordice, „ în elementul său”. „Dealurile de la start la finish mi-au amintit de locurile din Cluj-Napoca unde mă antrenez, de parcă am fost acasă!”, rememorează Vlad.


„Din 2016 sunt coordonator de voluntari în tabăra MagiCAMP, unde vin copii cu afecțiuni oncologice, cu arsuri grave sau care au pierdut pe cineva drag. Aproape 500 de copiii au fost în MagiCAMP în ultimii 5 ani. Copiii, interacțiunea cu ei în tabară, m-au făcut să înțeleg că un diagnostic oncologic nu vine niciodată singur. În perioda de spitalizare, copiii își pierd prietenii, au dificultăți de reintegrare la școală după luni de absență, echilibrul financiar și emoțional al familiei este perturbat. Am inițiat proiectul Alerg la 6633 pentru copii din MagiCAMP pentru că îmi doresc să ajut copiii care vin în tabără ai căror familii au mari dificultăți financiare” – Vlad Crișan Pop, ultramaratonist

Ultimele Stiri
abonare newsletter