Sport

Boc visează ca "finala campionatului" să se joace la Cluj, iar Bucureștiul să o privească la televizor: "Sper să promoveze Universitatea, iar CFR Cluj să devină din nou campioană!"

Unul din "artizanii" renașterii Universității Cluj, primarul Emil Boc admite că, la 100 de ani de la fondarea clubului studențesc, trupa pregătită de Bogdan Lobonț nu are cum să rateze promovarea în primul eșalon.

Deși rivalitatea dintre cele două echipe de tradiție ale orașului a devenit mai acerbă ca niciodată în ultimele două decenii, edilul recunoaște că se bucură pentru succesul ambelor grupări și își dorește ca CFR Cluj să pună mâna pe cel de-al cincilea titlu din istorie.

"Administrația locală a salvat brandul "U" Cluj. Eu am mai spus-o, Centenarul abia acum începe la Cluj, pentru că tot ce înseamnă universități, instituții, toate au început să se formeze în anul 1919. Când am repornit proiectul Universității, atunci când vechea societate comercială a intrat în faliment, Primăria, împreună cu universitățile, și-a asumat acest proiect de a readuce clubul în mijlocul comunității. Primăria a fost, este și va fi în continuare un partenerer consistent al Universității, în limita bugetului și a unor resurse financiare decente. Evident, nu se poate baza lumea doar pe instituțiile publice, nicăieri în lume nu se face asta", a declarat Emil Boc, la un post de radio local.


Primarul municipiului Cluj-Napoca susține că ar fi formidabil ca, pe viitor, duelul pentru trofeul suprem al fotbalului autohton să se dispute între "U" și CFR, iar trupele bucureștene să se uite la televizor la derby-ul clujean. În mod ironic, două dintre partidele cruciale pentru CFR Cluj în obținerea medaliilor de campioană s-au jucat împotriva Universității.

În 2008, la primul titlu din istoria "feroviarilor", umbrit de faimosul scandal "Valiza de la Cluj", trupa pregătită de Ioan Andone s-a impus la limită, scor 1-0, în ultima etapă a campionatului, prin golul marcat din penalty de ex-căpitanul Ricardo Cadu. "U" Cluj retrograda atunci în liga secundă după ce a terminat campionatul pe ultima poziție, cu doar 4 victorii adunate de-a lungul sezonului.


În 2012, la cel de-al treilea titlu adjudecat de "frânari", același Ricardo Cadu - tot din penalty - reușea să frângă din nou inimile "șepcilor roșii", marcând golul victoriei într-un meci de infarct, câștigat in extremis de formația pregătită de același Ioan Andone, scor 3-2. A fost rejucarea celebrei partide cu final scandalos, în care fostul căpitan al vișiniilor și ex-portarul Universității, Mircea Bornescu, s-au luat la bătaie.

"Am mare încredere în managementul de acolo (n.r. de la "U"), în Radu Constantea (n.r. președintele clubului), în Ioan Ovidiu Sabău (n.r. managerul Universității) și în toată echipa. Putem atinge rezultate mari doar cu oamenii de bine, care dau o mână de ajutor Universității. De asemenea, să sperăm că CFR Cluj va lua din nou titlul, chiar mi-aș dori din tot sufletul ca CFR să fie din nou campioană, ar fi extraordinar pentu oraș! Eu mă bucur de succesul ambelor echipe.


Asta ar fi de vis, de istorie, într-adevăr! (n.r. "finala campionatului" să se joace la Cluj). Eu nu-mi propun să împac suporterii celor două echipe, propun să se respecte reciproc. Ne-am bucura enorm de aceste lucruri, la 100 de ani Universitatea să fie din nou în Liga 1, iar CFR din nou campioană. Sunt lucruri posibile, trebuie doar să avem grijă ca lucrurile să curgă în mod firesc, ar fi nemaipomenit pentru orașul nostru!", a precizat Emil Boc.

Aflată pe locul 4 în liga secundă după 21 de etape, la doar 2 puncte de liderul Sportul Snagov, Universitatea Cluj este una dintre principalele favorite la promovare în primul eșalon, mai ales prin prisma tradiției, valorii jucătorilor, dar și a susținerii masive, atât pe plan financiar, cât și din partea suporterilor. De partea cealaltă, CFR Cluj este lider în Liga 1, cu o singură înfrângere în 21 de meciuri și la 6 lungimi distanță de FCSB, ocupanta locului secund. Gruparea pregătită de portughezul Antonio Conceicao are de partea sa experiența lotului, liniștea financiară, dar și continuitatea în lupta pentru cel de-al doilea titlu consecutiv.

Ultimele Stiri
abonare newsletter