Sport

Naționala României de handbal feminin începe meciurile la Campionatul Mondial

Înainte de turneul final din Danemarca, România a mai susținut trei meciuri de verificare în Franța, unde a pierdut în fața țării gazdă, 27-29, dar a câștigat cu Cehia (31-26) și Cuba (36-23).

Naţionala feminină de handbal începe în acest weekend meciurile din cadrul Campionatului Mondial din Danemarca.

România e singura echipă din lume care a participat la toate ediţiile Campionatului Mondial de până acum. În decursul celor 21 de participări, „tricolorele” s-au întors însă doar de trei ori cu medalia la gât: aur 1962, argint 1973 şi 2005. Au mai fost alte cinci ediţii în care România a ajuns în semifinale, dar s-a clasat pe locul 4.


Ediţia actuală este una extrem de importantă, obiectivul fiind acela de a ajunge măcar în „sferturi”, pentru a putea participa la calificările pentru Jocurile Olimpice 2016.

Campioana Mondială 2015 va obţine automat calificarea la Jocurile Olimpice. Dacă aceasta va fi una dintre cele cinci echipe deja calificate, atunci formaţia aflată pe locul imediat următor va merge în Brazilia. Celelalte șase locuri pentru Olimpiadă se vor desemna în urma unor turnee preolimpice la care vor participa 12 echipe.


La Campionatele Mondiale din Danemarca, tricolorele vor evolua la Frederikshavn, în grupa D, cu echipele Norvegia, Spania, Rusia, Kazahstan și Puerto Rico. Handbalistele tricolore vor întâlni, în ordine, Puerto Rico (5 decembrie, ora 17:00), Kazahstan (7 decembrie, ora 17:00), Spania (8 decembrie, ora 19:15), Norvegia (10 decembrie, ora 21:30) şi Rusia (11 decembrie, ora 19:15). Partidele vor fi transmise pe DolceSport.

Din lotul convocat de Tomas Ryde nu face parte nici o jucătoare de la Universitatea Cluj.


Lotul României este format din următoarele jucătoare: Paula Ungureanu, Ionica Munteanu şi Diana Petrescu - portari, Valentina Ardean Elisei, Ana-Maria Tănăsie, Cristina Neagu, Gabriela Perianu, Eliza Buceschi, Aurelia Brădeanu, Melina Geiger, Patricia Vizitiu, Luciana Marin, Oana Manea, Crina Pintea, Laura Chiper, Adriana Nechita şi Gabriella Szucs.

Preşedintelui Federației Române de Handbal, Alexandru Dedu, spune că își dorește locul 1 la acest turneu dar că obiectivul echipei este calificarea la Jocurile Olimpice.
„Aş fi ipocrit să spun că vreau să jucăm bine pentru că echipa a evoluat foarte bine şi anul trecut la Campionatul European, dar a avut şi ghinion şi a terminat pe locul 9. Sper ca în urma acestui Campionat Mondial, la anul, să abordăm calificările pentru Jocurile Olimpice. Cred că Rusia şi-a arătat muşchii în această perioadă, dar Norvegia are multe atuuri în mânecă. Au acel ceva specific echipelor care au dominat decade întregi, ştiinţa de a câştiga. Psihologic este foarte important acest aspect. Locul 1 m-ar mulţumi, dar, repet, obiectivul nostru este să ne calificăm la turneul preolimpic”, a spus Alexandru Dedu, potrivit prosport.ro.


Primele patru clasate din fiecare din cele patru grupe se califică în optimile de finală ale competiţiei.

Campionatul Mondial reprezintă şi un criteriu de calificare la Jocurile Olimpice de la Rio, câştigătoarea competiţiei obţinând calificarea direct, în timp ce echipele de pe locurile 2-7 vor avea drept de joc la turneele preolimpice, programate între 7-10 aprilie 2016.


Rezultatele naționalei României la ultimele cinci Campionate Mondiale: 2005 - locul 2; 2007 - locul 4; 2009 - locul 8; 2011 - locul 13; 2013 - locul 10.

Repartizarea echipelor pe grupe:
Grupa A (se va juca la Herning): Danemarca, Muntenegru, Ungaria, Japonia, Tunisia, Serbia.
Grupa B (Naestved): Cuba, Suedia, Olanda, Polonia, China, Angola
Grupa C (Kolding): Brazilia, Franţa, Argentina, Coreea de Sud, Congo, Germania
Grupa D (Frederikshavn): Norvegia, Spania, Rusia, Kazahstan, Puerto Rico

Ultimele Stiri
abonare newsletter