Sport

Prima reacție a jucătoarei de tenis Simona Halep după ce a fost suspendată 4 ani. Sportiva va contesta decizia

Jucătoarea de tenis Simona Halep a reacționat pe platformele de socializare după ce a fost suspendată timp de 4 ani pentru dopaj.

Jucătoarea de tenis Simona Halep/ Foto: Simona Halep - Facebook Jucătoarea de tenis Simona Halep/ Foto: Simona Halep - Facebook

 

 


Jucătoarea româncă de tenis Simona Halep a fost suspendată patru ani pentru dopaj.

 


Anunțul a fost făcut marți de Agenţia Internaţională pentru Integritate în Tenis (ITIA), care a precizat că un tribunal independent a suspendat fostul lider mondial pentru două încălcări separate ale Programului Antidoping din Tenis (TADP), scrie agerpres.ro.

CITEȘTE ȘI:
Simona Halep a fost suspendată PATRU ANI din tenis pentru dopaj intenționat

Simona Halep a refuzat să accepte decizia anunțată de ITIA și o va contesta potrivit prevederilor legale.


Jucătoarea de tenis s-a arătat „extrem de șocată și dezamăgită” de decizia luată.

„Astăzi, un tribunal din cadrul Agenției Internaționale pentru Integritate în Tenis (ITIA) a anunțat o decizie provizorie în cazul meu. Ultimul an a fost cel mai greu meci din viața mea şi, din păcate, lupta mea continuă. Mi-am dedicat viața tenisului. lau foarte în serios regulile care guvernează sportul nostru şi mă mândresc cu faptul că nu am folosit niciodată, în mod conștient sau intenţionat, vreo substanță interzisă. Am refuzat să accept decizia de suspendare pentru patru ani si am contestat-o potrivit prevederilor legale.
Într-o decizie de 126 de pagini, tribunalul a admis ambele acuzații aduse de ITIA - un test de urină pozitiv pentru o substanță interzisă și o încălcare a Programului de Paşaport Biologic (ABP). Reprezentanții mei și cu mine am prezentat ITIA și tribunalului dovezi convingătoare în sprijinul apărării mele și am formulat mai multe întrebări legitime cu privire la concluziile la care s-a ajuns în legătură cu dosarul ABP. Deși sunt recunoscătoare să am în sfârşit un deznodământ in fata unui tribunal, după numeroase întârzieri nefondate și cu sentimentul de a trăi în purgatoriu timp de peste un an, sunt șocată și extrem de dezamăgită de decizia acestui tribunal”, a transmis jucătoarea de tenis.


Simona Halep neagă folosirea intenționată a roxadustatului

În partea a doua, Halep a vorbit despre cele două nereguli găsite de ITIA, legate de roxadustat și pașaportul său biologic. Românca a acuzat doi experți de faptul că și-au schimbat opinia după ce au aflat despre cine este vorba. 

„Înaintea sezonului pe hard din 2022, la recomandarea echipei mele de încredere și a fizioterapeutului, am revizuit suplimentele nutritive. Niciunul dintre ingredientele enumerate pe aceste noi suplimente nu includea substanțe interzise, însă acum știm - și tribunalul a fost de acord - că unul dintre ele era contaminat cu roxadustat. Am fost testată aproape săptămânal după testul meu inițial pozitiv până în prima parte a anului 2023, toate rezultatele fiind negative.
În ciuda acestor dovezi, ITIA a adus o acuzație ABP numai după ce grupul său de experți a aflat identitatea mea, ceea ce a făcut ca doi din trei experți să își schimbe brusc opinia în favoarea acuzațiilor ITIA. ITIA s-a bazat exclusiv pe opiniile acestor experți care au analizat doar parametrii mei sanguini - care s-au menținut peste 10 ani în același interval.
Acest grup de experți a ignorat faptul că nicio substanță interzisă nu a fost găsită vreodată în probele mele de sânge sau urină, cu singura excepție a unui test pozitiv din 29 august pentru roxadustat, care era prezent la un nivel extrem de scăzut și care, dacă luăm în considerare testul meu negativ făcut cu trei zile înainte de testul pozitiv, ar fi putut fi cauzat doar de o expunere accidentală la roxadustat. Sunt profund recunoascătoare pentru sprijinul pe care l-am primit din partea familiei mele, a prietenilor și a fanilor tenisului din întreaga lume. Continui să mă antrenez și să fac tot ce-mi stă în putință pentru a-mi reabilita numele în fața acestor acuzații false și pentru a mă întoarce pe teren.
Intenționez să apelez această decizia la Tribunalul de Arbitraj Sportiv și să urmez toate căile legale de atac împotriva companiei producătoare a suplimentelor în cauză”, a adăugat Halep.


Mesajul transmis de Simona Halep/ Sursa: Instagram

CITEȘTE ȘI:
Dan Petrescu, despre scandalul de dopaj al lui Halep: „M-a șocat. Eu sunt convins că ceva nu e bine acolo”

Halep fusese suspendată provizoriu în octombrie 2022, iar perioada sa de ineligibilitate este luată în considerare din 7 octombrie 2022 până pe 6 octombrie 2026. Jucătoare poate face apel la această decizie.

„După un proces complex şi riguros, salutăm decizia tribunalului independent. Volumul probelor pe care tribunalul a trebuit să îl ia în considerare, în ambele speţe, a fost unul substanţial. ITIA a urmat procesul corect, aşa cum face în cazul oricărui individ, în concordanţă cu Codul Mondial Antidoping, îndeplinindu-şi scopul şi responsabilitatea de a susţine principiul unei competiţii curate, în numele sportului”, a declarat directorul executiv al ITIA, Karen Moorhouse.

Tribunalul independent a menţionat că a primit aproximativ 8.000 de pagini de material ştiinţific din partea jucătoarei şi a ITIA.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Ilie Năstase are încredere în Simona Halep: „Sigur mai poate juca, e tânără, nu are probleme”

Emil Boc, mesaj de susținere pentru Simona Halep: „Cred în nevinovăția ta. Sunt alături de tine”

Ultimele Stiri
abonare newsletter