Sport

Zi de meci! „U” Cluj întâlnește echipa Rapid București. Cristiano Bergodi caută prima victorie pe banca giuleștenilor

Etapa a doua din Superliga vine cu un duel de tradiție pentru „U” Cluj. Aceștia vor juca împotriva celor de la Rapid București.

Echipa de fotbal „U” Cluj/ Foto: FC Universitatea Cluj - Facebook Echipa de fotbal „U” Cluj/ Foto: FC Universitatea Cluj - Facebook

 

 


Etapa a doua din Superliga vine cu un duel de tradiție pentru „U” Cluj. Aceștia vor juca împotriva celor de la Rapid București duminică, de la ora 21:30, pe Stadionul „Gaz Metan” din Mediaș.

Singurele echipe din Superliga care s-au duelat în prima ediție a campionatului

Rapid și „U” au în spate două istorii impresionante. Primele meciuri directe între cele două echipe au avut loc chiar în prima ediție a campionatului național (Divizia A) din sezonul 1933-1934. Formațiile și-au împărțit atunci victoriile. „Studenții” au câștigat acasă cu 2-1, în timp ce feroviarii au câștigat pe teren propriu cu 1-0. Meciul dintre Rapid și „U” a devenit un duel istoric al fotbalului românesc.


Ultimele cinci dueluri directe

În ultimele cinci partide directe oficiale, bucureștenii s-au impus de două ori, în timp ce alte trei meciuri s-au încheiat la egalitate. Pe 10 noiembrie 2019, în etapa a 16-a din sezonul 2019/2020 al ligii secunde, „U” pleca cu un punct din „Regie” după un 1-1 împotriva Rapidului. Hlistei deschidea scorul pentru giuleșteni, iar Goga egala pentru „U” Cluj. A urmat o victorie la limită a rapidiștilor pe 19 noiembrie 2020. Rareș Ilie marca unicul gol al meciului din etapa a zecea a stagiunii 2020/2021 din Liga a II-a.

Primul meci pe prima scenă a fotbalului românesc după o pauză de șapte ani a avut loc pe 30 august 2022. Golul înscris de Dugandzic din penalty făcea diferența în meciul jucat pe Giulești. Au urmat două remize fără gol pe Cluj Arena. Pe 7 decembrie 2022, „U” obținea calificarea în sferturile Cupei României în detrimentul Rapidului, după un 0-0 pe Cluj Arena în ultimul meci din grupa C. Ultimul joc direct a avut loc pe 27 ianuarie în runda a 23-a din Superliga, partida de pe Cluj Arena încheindu-se fără gol marcat.


O victorie și o înfrângere împotriva Rapidului la Mediaș

Până la meciul de duminică, „U” și Rapid s-au mai întâlnit de două ori pe Stadionul „Gaz Metan” din Mediaș înainte ca Cluj Arena să devină casa „studenților”. Pe 14 mai 2011, „U” ceda cu 1-2 în fața Rapidului. Herea și Frunză punctau pentru feroviari, iar Păcurar reducea din diferență transformând o lovitură de la 11 metri.

La începutul sezonului 2011/2012, tot în runda a doua, așa cum se va întâmpla și duminică, cele două echipe se întâlneau la Mediaș. De această dată, Universitatea se impunea cu 2-0. Duarte marca în propria poartă în minutul 28, iar Niculescu majora diferența cu cinci minute înainte de pauză.


Mutările verii în tabăra giuleștenilor

Deși au început pregătirea de vară cu Adrian Mutu, rapidiștii au fost nevoiți să se reorienteze în privința antrenorului, după ce fostul decar al naționalei a acceptat oferta echipei Neftci Baku din Azerbaidjan. Cel care a preluat banca tehnică a echipei a fost Cristiano Bergodi.

Rapidul a transferat șase jucători în această vară:


  • Cătălin Cîrjan (mijlocaș central – 20 de ani); Iulian Cristea (fundaș central – 28 de ani); Borja Valle (extremă stânga – 30 de ani); Christopher Braun (fundaș dreapta – 31 de ani); Răzvan Oaidă (mijlocaș central – 25 de ani); Omar El Sawy (mijlocaș ofensiv – 19 ani).

Din echipa „alb-vișinie” au plecat nouă jucători până în prezent:

  • Antonio Sefer (extremă dreapta – 23 de ani); Damien Dussaut (fundaș dreapta – 28 de ani); Younes Marzouk (atacant – 27 de ani); Ljuban Crepulja (închizător – 29 de ani); Kevin Luckassen (atacant – 29 de ani); Enrichi Finica (fundaș stânga – 20 de ani); Hervin Ongenda (mijlocaș ofensiv – 27 de ani); Albert Stahl (extremă dreapta – 24 de ani); Claudiu Belu (fundaș dreapta – 29 de ani).

Început de sezon cu o remiză

Ambele formații au început sezonul cu o remiză. Dacă „U” a încheiat la egalitate, 1-1, duelul cu Petrolul de la Ploiești, giuleștenii au remizat fără gol pe teren propriu împotriva celor de la Sepsi OSK.

Anton Petrea: „Întâlnim un adversar puternic”

Anton Petrea a prefațat partida de duminică.

 „Întâlnim un adversar puternic, un adversar care din declarații și-a propus titlul anul acesta. Cu siguranță ne va aștepta o partidă dificilă. Trebuie să facem un joc bun, să fim atenți pe ambele faze ale jocului și să ne dăruim foarte mult, pentru că altfel nu vom avea nicio șansă.
Sunt jucători cu experiență la Rapid, jucători care pot face diferența și trebuie să ne așteptăm la orice partitură. Chiar dacă echipa adversă a schimbat recent antrenorul și poate nu a avut timp să își pună în aplicare ideile, însă cred că alcătuiesc o formație competentă care va veni la Mediaș să își vândă scump pielea.
Important pentru noi e să intrăm pe teren cu un singur gând, acela de a face un meci bun și de ținti victoria. Sper ca băieții să înțeleagă ce vreau de la ei, ușor să ne cunoaștem din ce în ce mai bine și să punem în aplicare ceea ce îmi doresc. Presiune există pe ambele echipe. Acum noi jucăm acasă, însă e clar că ne dorim să câștigăm, dar nu va fi ușor, pentru că au echipă bună, cu experiență. Noi trebuie să ne ridicăm la nivelul partidei. Chiar dacă lucrurile nu sunt puse la punct 100%, atât fizic, cât și tehnic-tactic, noi trebuie să scoatem maximum de la fiecare joc, întâlnim o echipă bună, trebuie să vedem care e nivelul nostru”, a declarat antrenorul Universității.

Meciul de duminică va fi arbitrat de Călin Iulian (Ștefănești), care va fi ajutat de tușierii Tunyogi Ferencz (Zalău) și Dumitru Ionel Valentin (Gherghița). În camera VAR se vor afla arbitrii Cătălin Popa (Pitești) și Robert Avram (Pitești).

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cristian Bergodi a recunoscut că echipa Rapid nu este pregătită înaintea meciului cu „U” Cluj

„U” Cluj a început noul sezon din Superligă cu o remiză. Gazdele au ratat un penalty în repriza secundă

Ultimele Stiri
abonare newsletter