Sport

Clujul este pregătit de derby-ul CFR - „U”. Ioan Ovidiu Sabău: „E un meci cu o încărcătură mai specială”

Luni seară va avea loc derby-ul Clujului între CFR și „U”.

Cei doi căpitani în ultimul derby al Clujului /FOTO: FC Universitatea Cluj - Facebook Cei doi căpitani în ultimul derby al Clujului /FOTO: FC Universitatea Cluj - Facebook

 

 


Meciul dintre CFR Cluj și Universitatea Cluj este ultimul al etapei a 30-a din Liga 1. Orașul este pregătit pentru un spectacol fotbalistic de senzație.

 


În prezent, CFR Cluj ocupă locul doi în Liga 1 cu 60 de puncte. Pe de altă parte, Universitatea Cluj se află pe locul nouă în clasament, cu 34 de puncte. Cu toate acestea, echipa antrenată de Ioan Ovidiu Sabău încă mai are șansa de a urca un loc în clasament dacă va învinge CFR Cluj în acest meci.

CFR Cluj vine după un rezultat de egalitate cu Sepsi, întrerupând o serie de trei victorii consecutive în campionat. În schimb, Universitatea Cluj se află într-o formă bună, având trei victorii consecutive împotriva FC Botoșani, Hermannstadt și liderul Farul. Ultima lor înfrângere a fost în data de 3 februarie, în meciul cu U Craiova 1948, scor 0-5.


Precedentele două întâlniri dintre CFR și „U” au adus de fiecare dată cel puțin două goluri marcate, în luna octombrie a anului 2022. Primul meci a avut loc în Cupa României (1-1), apoi în Superligă (1-2), ambele jocuri fiind pe Cluj Arena. De altfel, în ultimii 15 ani, doar în trei rânduri derby-ul Clujului s-a terminat cu scor alb în timpul regulamentar.

Ultimul meci dintre cele două echipe organizat în Gruia a avut loc în urmă cu 8 ani. Acel ultim duel a fost în Cupa României și s-a terminat cu scor alb. 
 


Antrenorii la unison

Antrenorii celor două echipe au transmis un mesaj la unison înainte de derby. 

„Luni este derby-ul Clujului. Un meci special pentru orașul nostru”, spune Ioan Ovidiu Sabău, antrenorul celor de la „U” Cluj.


„Cel mai vechi derby din țară. Clujeni, indiferent de echipa pe care o susțineți...”, spune și Dan Petrescu, antrenorul CFR Cluj.

„Haideți să ne bucurăm de un derby de poveste”, îl completează Sabău.

„Cel mai bun să câștige”, este mesajul lui Petrescu.

Un meci special pentru Sabău

Înaintea partidei cu CFR, Ioan Ovidiu Sabău a participat la o conferință de presă în care a început prin a spune următoarele:

„E un meci cu o încărcătură mai specială. Sunt aceste ambiții mai deosebite. Ca și joc, întâlnim o echipă cu multă experiență care a jucat în cupele europene și de ani buni domină campionatul. Noi suntem într-un moment destul de bun și ca formă, și ca entuziasm după ce am reușit în ultimele jocuri. Sper să fie un meci spectaculos. Ambii ne dorim să câștigăm, avem diferite obiective. Dan Petrescu este un fost coleg și antrenor pe care îl apreciez foarte mult și își dorește ca prin acest meci să continue lupta pentru câștigarea campionatului. Eu am alt obiectiv, trebuie să salvez echipa de la retrogradare. Sper ca și în tribune să fie spectacol și fiecare să-și susțină echipa favorită, iar Clujul trebuie să rămână un oraș în care să te simți în siguranță și respectat și cred că așa va fi până la urmă.”

Tehnicianul a punctat și care vor fi cheile jocului:

„N-am discutat de prime speciale. Depinde de inspirația mea, starea jucătorilor, cum vom reuși să fim într-o formă bună. Echipa care greșește mai puțin, aleargă mai mult și stă mai bine în teren va câștiga.”

Sabău a fost întrebat și dacă a pregătit în mod special fazele fixe, aspect forte al CFR-ului:

„Știm că vorbim despre o echipă periculoasă la fazele fixe. Au jucători care sunt foarte concentrați la asemenea faze și sunt agresivi atunci când trebuie să atace mingile. E clar că se simt bine când câștigă atâtea puncte cu fazele fixe. Acolo trebuie să fim foarte atenți, să evităm cornerele și fazele fixe în preajma careului.”

Starea jucătorilor a fost așa cum a anticipat-o după jocul cu Farul:

„N-am observat probleme după jocul cu Farul în privința motivației jucătorilor. E foarte important să rămânem modești în continuare și să înțelegem de ce avem trei victorii la rând. Am realizat doar niște lucruri frumoase, zic eu, dar nu ne-am îndeplinit obiectivul. Reacția jucătorilor a fost exact cum mă așteptam.”

Întrebat dacă le-a arătat filmulețe din anii precedenți ai derby-ului, tehnicianul a spus:

„Nu vreau să-i încarc prea mult. Majoritatea dintre ei știu ce înseamnă un astfel de joc. Trebuie să găsesc un echilibru. Cu o motivație prea mare uităm de fotbal. Până la urmă e un joc de fotbal. Trebuie să gestionăm atmosfera din tribune, presiunea care există pe cele două echipe. Jocul se câștigă cu multă inteligență, agresivitate sportivă echilibrată.”

Sabău a scos în evidență ce urmărește pe lângă derby:

„Clar că am emoții. Există o încărcătură și sunt anumite așteptări. Pentru suporterii Universității acest meci este cel mai important. La fel e și pentru mine, îi înțeleg. Am crescut aici și știu ce înseamnă. Dar obiectivul echipei este cel mai important. Sigur, înseamnă foarte mult acest derby și pentru mine și pentru suporteri.”

Primul meci în Gruia pentru Romario Pires

Romario Pires a fost și el prezent la conferința de presă, având pentru început următoarele idei:

„Înainte să ne gândim că e un derby, vorbim despre un meci în care sunt trei puncte puse în joc și de care avem mare nevoie. S-a nimerit să avem acest derby în ultima etapă din sezonul regular. Știm cu toții însemnătatea acestui derby aici în Cluj. Mergem acolo să ne facem treaba și să luăm cele trei puncte, pentru că avem mare nevoie.

Mă încarcă pozitiv acest duel. Cred că toată lumea l-a așteptat. Încărcătura trebuie să fie doar pozitivă, nu să ne gândim la ceva negativ.”

Romario a făcut referire și la faptul că va fi primul lui derby de Cluj jucat în Gruia:

„Am jucat acolo și cu alte echipe, acum va fi primul meu derby al Clujului în Gruia. Am văzut că terenul arată foarte bine. Sper să putem face un meci spectaculos, dar cele mai importante sunt cele trei puncte.”

Mijlocașul așteaptă sprijinul fanilor într-un număr cât mai mare:

„Știm că aici în Cluj sunt mulți suporteri ai lui U. Jucăm la CFR acasă, s-au vândut multe bilete și sunt convins că vor fi mulți fani de partea noastră. Vor cânta tot meciul și ne vor sprijini. Sper doar să fie pace, să fim toți fericiți. Până la urmă e un meci de fotbal și spectacolul trebuie să fie pe teren și în tribune.”

El a spus și că trebuie să existe emoții, dar într-o manieră pozitivă:

„Cine nu are emoții la orice meci, trebuie să se lase. E parte din acest joc. Cu toții așteptăm acest meci și sunt sigur că la ora meciului vom avea emoțiile potrivite și vom avea energie pozitivă.”

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Antrenorii „U” și CFR promovează, împreună, derby-ul Clujului. „Cel mai bun să câștige”

Dan Petrescu, cuvinte de laudă pentru „U”. „Nu mă așteptam ca Sabău să transforme echipa”

Ultimele Stiri
abonare newsletter