Sport

U-BT Cluj-Napoca debutează în EuroCup. Cine este JL Bourg, primul adversar al clujenilor

Marți, 11 octombrie, începe o nouă ediție a 7DAYS EuroCup. U-BT Cluj-Napoca debutează în această competiție miercuri, 12 octombrie, pe terenul echipei JL Bourg.

Marți, 11 octombrie, începe o nouă ediție a 7DAYS EuroCup/ Foto: U-BT Cluj-Napoca/Facebook Marți, 11 octombrie, începe o nouă ediție a 7DAYS EuroCup/ Foto: U-BT Cluj-Napoca/Facebook

 

 


U-Banca Transilvania se află în fața debutului absolut în 7Days EuroCup. Clujenii o vor întâlni miercuri, 12 octombrie, pe JL Bourg în deplasare. Meciul va începe la ora 20:30.

 


Cine sunt cei de la JL Bourg?

Pe numele complet Jeunesse Laïque de Bourg-en-Bresse, echipa provine din orașul Bourg-En-Bresse, care este capitala regiunii Auvergne-Rhône-Alpes. La un recensământ efectuat acum cinci ani, în micul oraș francez locuiau în jur de 45.000 de persoane.  

JL Bourg este o grupare cu ambiții în Franța, fiind fondată în 1910. Baschetbaliștii din Bourg sunt porecliți „La Jeu” sau „La JL” și joacă în echipamente albe și roșii. Aceștia își dispută partidele de pe teren propriu în sala Ekinox, care are o capacitate de 3.500 de locuri. Președinte este Julien Desbottes, în vreme ce funcția de antrenor oficial o deține Frederic Fathoux. 


Referitor la antrenorul Frédéric Fauthoux, acesta are 50 de ani și este o legendă a clubului Pau-Orthez. Drept dovadă, a fost o scurtă perioadă coechipier cu Ghiță Mureșan. Fauthoux a absolvit celebra universitate INSEP, care adună cei mai talentați tineri sportivi din Franța. Printre marii baschetbaliști formați la INSEP se numără Tony Parker și Boris Diaw. Fauthoux a fost secund la ASVEL Lyon, însă le-a mai pregătit și pe Metropolitans 92 și Pau-Orthez. 

JL Bourg, locul 5 în campionat înainte de anularea acestuia

În istoria recentă, Bourg a oscilat între cele două eșaloane ale Franței. Chiar și așa, a început să atragă atenția în stagiunea 2019-2020, când se afla pe locul 5 la momentul anulării campionatului din cauza pandemiei de COVID-19. De asemenea, alb-roșii au debutat pe plan internațional în stagiunea 2020-2021, odată cu participarea în EuroCup. 


În lotul celor de la Bourg se regăsesc patru jucători americani și un canadian. Dintre numele importante îl amintim pe James Palmer, care a semnat în vară în Franța, după ce a fost în atenția celor de la Utah Jazz. De-a lungul carierei, extrema a evoluat în G-League și în Polonia. 

Pivotul James Dickey s-a transferat de la Hapoel Haifa, pe când canadianul Isiaha Mike vine din țara natală, de la Scarborough Shooting Stars. Campion European la U20 cu naționala Franței, Maxime Courby este unul dintre cei mai longevivi jucători din efectivul lui Bourg. 


Media de vârstă a echipei din Bourg este de 24.9 ani, cei mai tineri baschetbaliști având 19 ani. Veteranul formației este Courby, în vârstă de 31 de ani. Totodată, media de înălțime a jucătorilor este de 1.96 metri. 

După deplasarea din Franța, U-Banca Transilvania va primi vizita celor de la Cedevita Olimpija Ljubljana. 

„Un moment important pentru noi și pentru clubul nostru, pentru noi ca antrenori, jucători și staff. Jucăm într-o competiție extrem de puternică, cu siguranță nu vor fi meciuri ușoare. Probabil că în fiecare meci nu vom porni ca și favorite, ci cu șansa a doua. La fel se va întâmpla și miercuri, însă pe noi ne motivează foarte mult acest aspect. Ne dorim să jucăm bine, să evoluăm în fiecare meci la victorie. Dorim să ne luptăm până la capăt, posesie după posesie. Și la final vom vedea dacă suntem suficienți de buni pentru a câștiga cât mai multe meciuri. Cred eu că aceasta este mentalitatea corectă, mentalitatea pe care am avut-o și în sezonul trecut în Europa când am făcut o figura frumoasă. Nu putem face încă planuri că jucăm deja play-off-ul sau că jucăm finala, trebuie să luăm fiecare antrenament în parte și fiecare meci. Trebuie să fim riguroși și serioși pentru a putea spera la rezultate foarte bune” , a declarat Mihai Silvășan, antrenorul U-BT Cluj-Napoca.

 

CITEȘTE ȘI:

Jucători de la U-BT Cluj, convocați la națională pentru pre-calificările EuroBasket 2025

BASCHET: U BT Cluj a debutat în preliminariile Champions League cu o victorie

U-BT Cluj-Napoca a câștigat Supercupa României pentru a patra oară, la baschet masculin

Ultimele Stiri
abonare newsletter