Sport

Femei în arte marțiale. Există egalitate pe saltelele din sălile de sport? „Revoluția" pornește de la Cluj!

Sportul nu mai este demult un domeniu practicat doar de bărbați. Chiar dacă în ultimii ani, tot mai multe femei s-au ambiționat să obțină performanțe sportive la probe care erau greu de imaginat că se vor feminiza vreodată, este loc de mai bine.

 

Mai multe țări lucrează la un proiect prin care să contureze un ghid de bune practici pentru sălile care vor să atragă mai multe persoane de sex feminin la antrenamente. Arta marțială care a inițiat acest demers este Aikido, care și în țara noastră se dezvoltă tot mai mult și este din ce în ce mai cunoscută și practicată. Însă ghidul va putea avea aplicabilitate și în alte arte marțiale. 


Scopul proiectului intitulat GendAi (Gender Balance in Aikido) este să identifice modalități concrete și reale de a atrage mai multe femei în antrenamentele de arte marțiale, adică pe tatami e loc atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Iar cine dorește să practice să nu fie împiedicat de gen.

În proiect sunt implicate organizațiile naționale de Aikido din România, Olanda, Slovenia, precum și Federația Europeană de Aikido.


„Dacă o femeie își dorește să învețe să se apere, să învețe o artă marțială, vrem să știe că poate să facă asta. Nu trebuie să facă întâi mușchi și după ce trece de probă de skandenberg, să înceapă și o artă marțială. Putem rămâne feminine și dacă știm să ne apărăm. Pot să am manichiură frumoasă sau să merg bine pe tocuri chiar dacă seara fac antrenament solicitant, desculță pe tatami. Există preconcepții de care se lovesc unele persoane și din start nu vor să facă primul pas sau nu primesc șanse de a începe. Ne dorim cât mai multe dojo-uri să aibă ușile deschise pentru toată lumea, și la propriu, și la figurat”, a explicat Irina Gașpar, coordonatoarea proiectului.

Întâlnirea transnațională a avut loc la Cluj-Napoca, în acest weekend. Pe lângă ședințele de lucru, de tip birocratic, cu analize de chestionare, statistici, concluzii și rapoarte, membrele grupului de lucru au participat și la antrenamente de Aikido, în care au subliniat detalii care ajută femeile să facă față unui atac sau conflict.


Proiectul cuprinde activități și dezbateri analizate pe parcursul a trei ani, iar la sfârșitul lui 2022 va fi publicat ghidul de bune practici pentru egalitate de gen în dojo. Mai multe țări din Europa, dar și de pe cele două continente americane, și-au exprimat nerăbdarea de a-l primi și de a-l implementa.

CITEȘTE ȘI:

În premieră, Clujul e reprezentat la Jocurile Mondiale din Statele Unite la aikido

Clujeanul Dorin Marchiș, ales Secretar General în Federația Internațională de Aikido

Turneul Aikido Bridge ajunge la Cluj

Ultimele Stiri
abonare newsletter