Sport

În premieră, Clujul e reprezentat la Jocurile Mondiale din Statele Unite la aikido

În premieră, Clujul va fi prezent la Jocurile Mondiale din Alabama, SUA, care încep astăzi, printr-un reprezentant important al echipei de aikido.

 

Astăzi încep Jocurile Mondiale care se vor desfășura în Birmingham, Alabama, SUA, iar Irina Gașpar, Media Officer al Federației Internaționale de Aikido se pregătește să ia calea Americii.


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

„Deși majoritatea sporturilor sunt conpetiționale, sunt și sporturi demonstrative. Echipa de aikidoka ce va participa acolo e alcătuită din atleți din 17 țări. Vor fi două sesiuni de Embukai, una în 12 iulie, cealaltă în 13 iulie. Nu a mai fost nimeni din Cluj. Eu nu voi fi pe tatami ca sa fac demonstrație de aikido, ci voi fi acolo să conduc echipa de media. De obicei, particip la un eveniment de aikido cu keiko-gi (chimonoul de arte marțiale), dar de data asta voi fi acolo să mă asigur că lumea întreagă a aikidoului, și nu numai, va urmări acest Embukai (demonstrație de aikido – n.r). În cele două embukai-uri vor performa 42 de aikidoka, dintre care doi sunt maeștri deosebiți: Shihan Yoshinobu Irie din Japonia și Shihan Patricia Hendricks din SUA”, a declarat pentru monitorulcj.ro Irina Gaspar, PR-ul Fundaţiei Române de Aikido Aikikai și al Federației Internaționale de Aikido.

Irina promite că „dacă totul merge conform planului”, românii, și nu numai, vor putea urmări demonstrațiile de aikido prin live streaming. Irina dă asigurări că va posta pe social media fotografii și videouri de la eveniment și va realiza interviuri cu sportivii. 


Jocurile Mondiale încep de astăzi

Jocurile Mondiale, care se desfăşoară odată la patru ani, la 32 de sporturi care nu sunt incluse în programul olimpic, au loc la Birmingham (Alabama) între 7 și 17 iulie 2022. Inițial, ar fi trebuit să aibă loc între 15 şi 25 iulie 2021, dar au fost amânate pentru 2022, pentru a evita suprapunerea cu Jocurile Olimpice de la Tokyo, care au fost reprogramate din 2020 pentru 2021, din cauza pandemiei de coronavirus.

Evenimentul sportiv internaţional reuneşte 4.000 de sportivi din peste 100 de ţări, care concurează în 37 de discipline la sporturi precum arte marţiale, bowling, squash, biliard sau chiar rugby în scaun rulant.


În 2013, Jocurile Mondiale s-au desfăşurat la Cali, în Columbia. Printre naţiunile participante s-a numărat şi România, care a câştigat cinci medalii – două de aur şi trei de argint.

Birmingham este al doilea oraş american care găzduieşte Jocurile Mondiale, după Santa Clara (California) în 1981. Au mai candidat pentru ediţia din 2021 oraşele Lima (Peru) şi Ufa (Rusia).


Ediţia din 2017 a Jocurilor Mondiale s-a desfăşurat la Wroclaw (Polonia).

Irina Gașpar este Media Officer al organizației internaționale din 2016, iar în Fundaţia Română de Aikido Aikikai a intrat în 2010, după ce a fost impresionată de invitații aikidoka dintr-o emisiune pe care a realizat-o live pentru TVR Cluj. Iar când a făcut primii pași în acest nou domeniu, a prins atâta drag de activitate, încât în timp a intrat și în rândul instructorilor, atât la grupe de adulți, cât și de copiii, dar și în board-ul administrativ al organizației naționale.


Scopul principal al Fundatiei Române de Aikido Aikikai este promovarea, dezvoltarea şi sprijinirea practicii şi studiului aikido-ului în România, precum şi înlesnirea contactelor directe dintre practicanţii de aikido români şi cei din străinătate.

Sediul central al Fundatiei Romane de Aikido Aikikai este în Cluj-Napoca, pe strada Plopilor.

Irina Gaşpar, PR al Fundaţiei Române de Aikido Aikikai

Aikido este o combinaţie perfectă între mişcări foarte utile fizice şi mişcări foarte utile de ordine interioară, de comunicare exterioară, un exerciţiu de răbdare şi de perseverenţă, pentru că orice tehnică pot să o fac atâta timp cât îi dedic antrenament, exerciţiu, studiu şi am răbdare pentru asta. Asociez fiecare tehnică, fiecare mişcare din aikido cu chestiuni ce ţin de viaţa de zi cu zi.”

CITEȘTE ȘI:

David Popovici a cucerit medalia de aur la 17 ani, la Campionatele Mondiale de natație! Performanță istorică pentru România

Clujeanul Dorin Marchiș, ales Secretar General în Federația Internațională de Aikido

Cluj-Napoca, capitala Aikidoului mondial

abonare newsletter