Social

DATE OFICIALE: 2916 refugiați din Ucraina au ajuns la Cluj. 13 s-au angajat aici: „Cei care i-au angajat primesc 2.500 lei/lună”

Datele oficiale arată că, până acum, aproape 3.000 de ucraineni refugiați au trecut prin Cluj, dintre care 13 s-au angajat cu contract de muncă. Companiile care i-au angajat vor primi 2.500 de lei în fiecare lună.

Convoi de autobuze pentru refugiați / sursă foto: depositphotos.com Convoi de autobuze pentru refugiați / sursă foto: depositphotos.com

 

 


Situația războiului din Ucraina nu pare să se încheie prea curând, astfel, România rămâne în continuare un „vecin de nădejde”.

 


Viceprimarul Dan Tarcea, al municipiului Cluj-Napoca, a anunțat câteva date oficiale cu privire la activitatea refugiaților în Cluj, la o emisiune radio.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

Potrivit acestuia și datelor IJSU, aproape 3.000 de refugiați ucraineni au trecut prin Cluj de la începutul războiului. Aceștia sunt numai refugiații care au fost înregistrați sau au apelat la instituții ale statului:


„Din păcate, războiul din Ucraina este departe de a se finaliza, așa cum arată poza zilei. Trebuie să sprijinim poporul ucrainean în aceste vremuri (...) autoritățile române sunt pregătite să primească refugiații din Ucraina. În acest moment, conform datelor primite de la Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență, au trecut prin Cluj-Napoca 2916 persoane, care au trecut prin instituțiile statului. Cu siguranță că ele sunt mult mai multe pentru că nu au oprit în Cluj-Napoca, nu s-au înregistrat sau nu au apelat la niciun fel de instituție a statului. Din acest motiv este foarte greu de spus și de monitorizat câte persoane au tranzitat orașul.

Din datele oficiale discutăm de 2916 persoane până joi, 24 martie. Sunt peste 800 de locuri disponibile, de cazare, la nivelul municipiului Cluj-Napoca și a județului Cluj. Aceste locuri sunt puse la dispoziție de către instituțiile statului. Sigur că mai sunt foarte multe locuri care sunt puse la dispoziție și de către persoane private. Nu știm numărul lor pentru că este extrem de complicat să facem această centralizare, dar suntem pregătiți pentru a primi refugiați”, a spus Dan Tarcea.


2.500 lei/lună, pentru companiile care angajează ucraineni

De asemenea, în Cluj există 150 de locuri disponibile pentru angajarea refugiaților din Ucraina.

Până acum, 13 ucraineni s-au angajat cu contract de muncă în Cluj prin Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă:

„În ultimele două zile au fost 20 de persoane care au cerut protecție la centrul nostru de imigrări și sunt peste 150 de locuri disponibile pentru angajări, pentru persoane care vin din Ucraina. Aceste sunt date primite de la AJOFM de dimineață, iar până în acest moment, la nivelul județului, sunt înregistrate 13 persoane cu contracte de muncă. 13 persoane au fost încadrate cu cotracte de muncă prin AJOFM”, a explicat Dan Tarcea.

Viceprimarul orașului Cluj-Napoca mai adaugă la cele spuse că pentru angajarea refugiaților ucraineni, companiile vor primi un „bonus” din partea statului în valoare de 2.500 lei, în fiecare lună, timp de un an:

„Cei care angajează persoane ucrainene primesc 2.500 lei pe lună, timp de un an de zile. Este un bonus din partea statului, către companiile românești care angajează ucraineni și, de asemenea, sunt și celelalte forme de protecție socială oferite pentru persoanele care vin din Ucraina.”

Sursă foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Aproape 100 de arhitecți și designeri din Ucraina vor să lucreze în Cluj-Napoca și alte orașe din România

Ucrainenii primesc case gratis în sate depopulate. Sociolog clujean: „Poate duce la integrarea lor în comunitate”

abonare newsletter