Social

Ucrainenii primesc case gratis în sate depopulate. Sociolog clujean: „Poate duce la integrarea lor în comunitate”

Refugiații ucraineni pot să devină soluția pentru satele românești nepopulate. Primarii le oferă case și terenuri gratis, dacă vor să se stabilească în România.

Ucrainenii primesc gratis case și terenuri în sate depopulate. Sociolog clujean: „Poate duce la integrarea lor în comunitate” Ucrainenii primesc gratis case și terenuri în sate depopulate. Sociolog clujean: „Poate duce la integrarea lor în comunitate”

 

 


Celor care vor să se stabilească aici, primarii le oferă case și terenuri gratis ca să salveze localitățile depopulate și îmbătrânite, din care localnicii au plecat.

 


Un exemplu foarte bun în acest sens este satul Răchiș, aflat la 40 km de Alba Iulia, unde la ultimul recensământ avea doar 6 locuitori, dar foarte multe case goale, scrie stirileprotv.ro.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

Însă, la un moment dat, un tânăr a renovat 12 aceste case goale, iar autoritățile le oferă gratuit ucrainenilor care vor să rămână.


Au existat inițiative de acest fel și în alte locuri. În Păltiniș, Botoșani, primarul le dă ucrainenilor 200 de case și terenuri.

„Vorbind cu cetățenii ei au spus: lăsam casele atât cât este nevoie, ba chiar le lăsăm definitiv, dar cu condiția să fie oameni gospodari, să păstreze acele bunuri și chiar să le dezvolte”, a spus Costel Romanescu, primar Păltiniș, potrivit sursei citate.


De asemenea, un sociolog clujean consideră, însă, că nu este suficient ca primarii să le ofere case, ci sunt și alte lucruri de care trebuie să țină cont pentru ca ucrainenii să se poată integra în comunități:

„Învățarea limbii, integrarea în micro-rețele comunitare, relații de prietenie – elemente care ar putea să ducă la integrarea și la fixarea lor în comunități din România. Apoi, cred că un ansamblu de măsuri care să vizeze locurile de muncă pentru adulți și cadrul educational”, a declarat Ioan Hosu, sociolog Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.

Sursă foto: Rachis Wild Ranch

CITEȘTE ȘI:

Minunea de la Rachiș. Iulian Docea a readus la viață unul dintre cele mai vechi sate apusene

Clujul, locul doi la numărul persoanelor care s-au autorecenzat. VEZI situația pe județ

Ultimele Stiri
abonare newsletter