Social

Aparate medicale, moderne, pentru spitalele clujene

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Cluj-Napoca şi Institutul Inimii Cluj-Napoca vor primi aparatură de ultimă generaţie, în valoare de 2,5 milioane lei. Fondurile vor fi alocate de Consiliul Judeţean.

În şedinţa de Consiliu Judeţean din 31 august vor fi votate două proiecte de hotărâre privind alocarea multianuală de fonduri pentru cumpărarea de aparatură pentru două spitale. Astfel, Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” Cluj-Napoca, îi va fi alocată suma de 2.000.000 lei pentru achiziţionarea mai multor aparate medicale extrem de performante, precum: un computer tomograf, un turn de chirurgie mini-invazivă, un generator „Ethicon Endosurgery”, o trusă de chirurgie toracică, un aparat Roentgen mobil pentru secţia de Terapie Intensivă, respectiv un ecograf care foloseşte tehnologia EcoDopller. Toată această aparatură medicală, folosită în sistem integrat, va contribui la diagnosticarea rapidă şi precoce a pacienţilor cu cancer pulmonar, respectiv la monitorizarea şi tratarea, cu o rată de succes mult mai ridicată, a celor aproape 25.000 de persoane care se adresează anual, pentru o consultaţie, serviciului ambulatoriu, precum şi a celor circa 5.500 pacienţi care se internează, în fiecare an, în sistem de spitalizare continuă. De asemenea, spitalul înregistrează anual peste 1.000 de cazuri de cancer pulmonar, din care se efectuează aproximativ 800 de operaţii de tumori canceroase şi non-canceroase.

În ceea ce priveşte Institutul Inimii din Cluj-Napoca, Consiliul Judeţean Cluj îi va aloca, tot în cadrul unui program de finanţare multianual (2015-2017), suma de 550.000 lei pentru achiziţionarea unui aparat digital radiodiagnostic fix mobil de înaltă performanţă. Dotarea cu acest aparat este justificată de faptul că, deşi în acest moment Institutul Inimii deţine două aparate de radiodiagnostic de acest gen, acestea sunt foarte uzate din punct de vedere fizic şi moral, multe dinte elementele componente nu se mai fabrică, motiv pentru care nu mai pot fi puse în funcţiune.

Ultimele Stiri
abonare newsletter