Social

UPDATE: Evaluarea Naţională 2015 - Elevii clasei a VIII-a au susţinut simularea la limba română

Simularea Evaluării Naționale 2015 la limba română a avut loc luni, 23 februarie 2015, potrivit calendarului publicat de Ministerul Educației Naționale. La nivelul județului Cluj, la simulare au participat 5.110 de elevi de clasa a VIII-a.

Potrivit Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Cluj, la nivelul județului Cluj, din numărul total de 5.296  înscriși, au fost prezenți 5.110 de elevi. Astfel un număr de 186 de elevi nu s-au prezentat la această probă. Examenul a fost organizat în 143 de centre de examen.

La limba română elevii trebuie să cunoască: romanul şi balada, genul dramatic, propoziţiile subordonate circumstanţiale condiționale, concesive şi consecutive.


Programa de examen pentru limba română  prevede ca elevii trebuie să știe "trăsăturile specifice genului epic, liric şi dramatic în opere literare studiate sau în texte la prima vedere". De asemenea, elevii trebuie să cunoască şi trăsăturile speciilor literare romanul, doina populară, balada populară, pe lângă schiţa, basmul popular, pastelul, fabula si nuvela, care erau trecute si in programa veche.

La partea de gramatică elevii trebuie să cunoască ce înseamnă semnele de punctuaţie: punctul, virgula, două puncte, ghilimelele, linia de dialog, semnul întrebării, semnul exclamării, cratima, punctul şi virgula, linia de pauză. De asemenea, elevii trebuie să ştie şi ce înseamnă semnele ortografice: cratima, punctul.


Desfășurarea examenului

La simularea pentru Evaluarea Naţionala 2015, examenele vor avea loc în săli supravegheate video. Potrivit regulamentului, candidaţii la Evaluarea Naţională nu au voie să intre în sălile de examen cu „ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, candidaţii având obligaţia de a lasă obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învăţământ în acest scop”.

De asemenea, elevii de clasa a VIII-a nu au voie să intre în examen nici cu telefoane mobile, căşti audio sau cu orice mijloc electronice de calcul sau de comunicare ce „permite conectarea la internet/la reţele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu exteriorul”.


Calendarul examenelor la Evaluarea Naţională 2015:

13 iunie 2015 - Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

15-17 iunie 2015 - Înscrierea la Evaluarea Naţională


22 iunie 2015 - Limba si literatura romana - proba scrisa

23 iunie 2015 - Limba si literatura materna - proba scrisa


24 iunie 2015 - Matematica - proba scrisa

26 iunie 2015 - Afişarea rezultatelor (pana la ora 16)

26 iunie 2015 - Depunerea contestaţiilor (orele 16 - 20)

27 - 29 iunie 2015 - Rezolvarea contestaţiilor

30 iunie 2015 - Afisarea rezultatelor finale dupa contestatii

Ultimele Stiri
abonare newsletter