Social

Evadări celebre de-a lungul timpului în România

De-a lungul timpului, prizonieri mai mult sau mai puţin periculoşi au dat dovadă de o incredibilă inventivitate şi tenacitate în a-şi croi drum spre libertate, iar nume ca Papillon, Monte Cristo, Casanova şi închisori ca Turnul Londrei, Stalag Luft III sau Alcatraz au născut poveşti şi filme senzaţionale despre evadări.

Mai puţin cunoscute – deşi nu mai puţin spectaculoase – sunt o serie de evadări din închisorile româneşti, informează historia.ro.

În 1913, Toader Pantelimon se afla în închisoarea din Piatra Neamţ, din care nu reuşise până atunci să evadeze nimeni. Deţinuţii erau legaţi cu lanţuri grele la mâini şi la picioare. Haiducul şi-a dat seama că numai printr-o revoltă poate scăpa şi, având o mare influenţă asupra celorlalţi detinuţi, i-a convins să se răzvrătească.


Toţi deţinuţii au fugit, fără a face vărsare de sânge, la îndemnul haiducului. Acesta a fost însă prins mai târziu, iar pentru el penitenciarul pregătise faimoasa „cameră de fier“.

„Ciungul” Max Goldstein

Cel mai mare terorist român al anului 1920 a reuşit două evadări celebre, una din arestul Poliţiei Capitalei, iar alta de sub paza santinelei de la Curtea Marţială. La 8 decembrie 1920, după deschiderea Senatului, o bombă a explodat, în atentat murind mai mulţi episcopi şi senatori, precum şi un ministru. Conducătorul grupării teroriste comuniste era Max Goldstein, originar din Bârlad, de 22 de ani, absolvent a două clase primare.


Expert în confecţionarea explozibililor, care l-au lăsat fără un braţ în timp ce îşi făcea ucenicia în Rusia Sovietică, Max a fost arestat imediat după atentat. „Ciungul“ a simulat însă, în arestul capitalei, în noaptea de 16 februarie, că îi este rău şi are convulsii de vomă.

Dus la toaletă, Max l-a dezarmat pe paznicul somnoros şi, sub ameninţarea pistolului, în două minute a fost liber ca pasărea cerului. Arestat după două zile, a reuşit din nou să evadeze; pe-atunci, deţinuţii nu erau duşi cu lanţuri la Curtea Marţială. Păzit doar de un jandarm şi profitând de înghesuială, „Ciungul” l-a lovit pe paznic şi a dispărut în mulţime.


Haiducul „Victor Tomescu”

Victor Tomescu a fost prins de o poteră în anul 1924 şi condamnat la 10 ani de închisoare, pentru jefuirea moşierului din comuna natală. A fost încarcerat în puşcăria Mărgineni, de unde, numai după o lună, a reuşit o celebră evadare din penitenciarul de maximă securitate.

Tomescu ascunsese însă o pânză de bomfaier în gulerul scorţos al hainei sale ţărăneşti. Singur în celula sa, care dădea în stradă, Tomescu a tăiat gratiile în şase zile şi a evadat pe o funie făcută din hainele sale. Evadarea a creat multă vâlvă, cadrele puşcăriei fiind destituite.


Asasinul „Berilă”

Berilă, era nul dintre cei mai odioşi asasini din istoria criminalităţii româneşti. Pe seama sa s-au pus nu mai puţin de 20 de crime. La închisoarea din Galaţi, Berilă plângea cu lacrimi de crocodil că s-a pocăit. Dus la muncă, asasinul a reuşit să-şi scoată lanţurile de la picioare şi a evadat. A fost prins la Slatina, de unde a evadat din nou.

Doi deţinuţi au săpat un tunel de nouă metri lungime

Cu toată faima sa, la Penitenciarul din Aiud a avut loc, în noaptea de 30 spre 31 mai 1990, o evadare ca-n filme.


Doi criminali, Gheorghe Bugaenco şi Dumitru Goldeanu, ambii condamnaţi la câte 25 de ani de închisoare pentru infracţiunea de omor deosebit de grav, au părăsit locul de detenţie printr-un tunel de circa nouă metri lungime, săpat din timp. Tunelul, cu o lăţime de 67 cm şi înalt de 42 cm fusese consolidat cu armături metalice pentru a nu se surpa.

Traseul pornea din interiorul Secţiei de vopsitorie a întreprinderii speciale până în afara perimetrului păzit. La tunel, deţinuţii au lucrat 4 luni, oferindu-se să facă ore suplimentare în vopsitorie.

Evadarea începutului de mileniu

În noaptea de 4 spre 5 martie 2000, şase deţinuţi din Penitenciarul Colibaşi au reuşit cea mai spectaculoasă evadare din România ultimilor ani. Prizonierii au tăiat gratiile de la grilajul de siguranţă, au escaladat fereastra, au trecut pe sub două garduri de sârmă ghimpată şi printr-un tunel săpat pe sub prefabricatele din beton.

Gratiile au fost tăiate cu ajutorul unor dispozitive artizanale făcute din lame de ras, introduse în dibluri de lemn.

Evadări recente

Un deținut din Penitenciarul de Maximă Siguranță Timișoara, condamnat la 16 ani de închisoare pentru omor deosebit de grav, a evadat în anul 2013, de sub escortă, în timp ce era dus la Serviciul de Evidență a Populației pentru a-și rezolva o problemă cu actele de identitate. Acesta a  fost prins la scurt timp de poliţiştii timişoreni şi dus în penitenciar, informează Mediafax.

Un deţinut care a evadat de la un punct de lucru al Penitenciarului Jilava a fost prins de poliţişti în noaptea de miercuri spre joi, cercetările fiind făcute de poliţiştii de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Ilfov. În momentul în care a fost capturat de poliţişti, bărbatul se afla în sectorul 3 al Capitalei. Deţinutul Ionuţ Niculae, care executa o pedeapsă de doi ani şi patru luni de închisoare, pentru furt calificat, a evadat în anul 2014 în jurul orei 10.30, de la un punct de lucru care aparţine Penitenciarului Jilava, situat în comuna Jilava, judeţul Ilfov. Bărbatul a fost prins după aproximativ 15 ore, în Sectorul 3 al Capitalei, informează adevarul.ro.

Un deţinut de la Penitenciarul Iaşi a fugit în anul 2014 de la punctul de lucru la care lucra în zona Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, poliţistii instituind filtre în judeţ Iasi şi dandu-l în consemn la frontieră. Bărbatul a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru furt calificat, relatează hotnews.ro. Potrivit reprezentanţilor Penitenciarului de Maximaă Siguranţă Iaşi, în cursul dimineţii 18 dintre deţinuţii aflaţi în regim deschis au fost scoşi din celule pentru a lucra pe un şantier de construcţii din zona centrală a Iaşiului. Deţinutul a fost dat în urmarire naţională potrivit adevarul.ro.

Deţinutul a fost prins de poliţişti în gara din Târgu Frumos. Vasile Irinel Boghean este originar din judeţul Bacău şi fusese încadrat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi la regim de executare deschis. El a fost selecţionat la muncă şi a fugit în jurul orei 9, în timp ce lucra în incinta Mitropoliei Moldovei.

El e cel pe care poliţiştii nu reuşesc să-l prindă la 24 de ore de la evadare

Neglijenţă extrem de gravă la Poliţia Cluj: cum au EVADAT 4 deţinuţi PERICULOŞI?

FOTO 4 DEȚINUȚI au EVADAT din arestul IPJ Cluj. Au rupt un grilaj de fier şi au sărit un zid din beton. Toţi poliţiştii din judeţ sunt în teren

Ultimele Stiri
abonare newsletter