Social

Pacienții unui spital din Cluj sunt plimbați între 9 clădiri, împrăștiate în tot orașul

Construirea unui spital monobloc în Cluj ar costa aproximativ 40 milioane euro. Deocamdată, acest plan rămâne doar un vis frumos. Mii de pacienți sunt plimbați, pentru investigații, între 9 clădiri din oraș.

Foto arhiva Foto arhiva

Copiii care ajung la Spitalul de Copii sunt purtați, de multe ori, kilometri întregi între secții dacă au nevoie de investigații medicale de mai multe tipuri. Și toate aceste operațiuni pot dura două-trei ore sau chiar mai mult din cauză că spitalul este dispersat în tot orașul. Situația va rămâne la fel până când va fi construit un spital monobloc care să cuprindă toate secțiile.

“Avem 13 secții, în 9 locații diferite. Problema cea mai mare a spitalului este infrastructura veche și dispersată în tot orașul, uneori la distanțe de 4-5 kilometri una de alta. Aceasta înseamnă că iei pacientul, îl pui în ambulanță și îl trimiți la consult interclinic la secția spitalului, aflată la 5 kilometri.  Trebuie să transporți medicamente, alimente, pacienți, în această structură foarte complicată și toată lumea știe ce înseamnă Clujul la o oră de vârf”, explică conf. dr. Călin Lazăr, director medical al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj.


Trei ore pentru câteva analize

Copiii care ajung la Unitatea de Primire a Urgențelor (UPU) și au nevoie de analize suplimentare sunt plimbați cu ambulanța prin tot orașul. Dacă au ghinionul să fie prea puține ambulanțe, atunci timpul de așteptare crește considerabil. “Dacă avem un pacient la Urgențe și trebuie să îi facem CT și RMN, trebuie dus de pe Calea Moților undeva sus pe deal sau la Spitalul Județean, apoi trebuie mers la Neurochirurgie. Un astfel de circuit durează câteodată 2-3 ore. Dacă vrei să transporți un pacient de la UPU la Pediatrie II pe strada Crișan care este la 5 kilometri distanță, aștepți ambulanța orașului și dacă ei au numai două sau trei mașini disponibile pe tură, atunci câteodată așteptăm câteva ore”, spune Călin Lazăr.

Spitalul monobloc ar debloca situația

În următorii ani este puțin probabil că lucrurile se vor schimba. Pacienții nu vor mai fi plimbați ore întregi prin tot orașul doar atunci când va fi construit un spital monobloc ale cărui costuri se ridică la aproximativ 30-40 milioane euro. Acum, totul este la stadiul de intenție. “Toată lumea își dorește un spital monobloc, dar având în vedere că deocamdată nici Spitalul de Urgență nu a prins viață și încă e în chinurile facerii, înseamnă că mai așteptăm și noi”, precizează directorul medical al spitalului.


Practic, nu există nici terenul și nici un cent din cei 40 milioane euro. “Consiliul Județean va trebui să găsească un teren pe care să ni-l pună la dispoziție și cred că singura soluție ar fi să accesăm fonduri europene, dacă vor fi pe infrastructură. Consiliul Județean dacă ar fi să participe la acel spital cu o cofinanțare de 5-10% ar fi probabil banii pe care ni-i alocă anual timp de 20 de ani”, mai spune Lazăr.

Spitalul de Copii, unul dintre cele mai mari din țară

Unitatea sanitară din Cluj este una dintre cele mai mari din țară pe profil pediatric și asigură asistența medicală pentru copii între 0 și 18 ani, chiar peste 20 de ani dacă sunt elevi. La Spitalul de Copii din Cluj sunt tratate cazuri din toate județele țării. Într-un an, proximativ 85.000 de pacienți ajung la spitalul din Cluj.

abonare newsletter