Social

Medicii clujeni se pregătesc de proteste

Nemulţumiţi că nu le-au crescut salariile şi că nu au fost deblocate suficiente posturi în sistemul sanitar, cadrele medicale reiau protestele.

Sindicaliştii din Federaţia Sanitas au anunţat că protestele vor fi reluate în data de 15 septembrie în cazul în care guvernanţii nu le vor îndeplinii toate revendicările pe care le-au cerut.

Cadrele medicale au ameninţat în mai multe rânduri că sunt hotărâţi să-şi sisteze activitatea în cazul în care lucrurile nu se vor schimba într-un mod pozitiv pentru sistemul sanitar. Ei au anunţat că vor începe cu pichetări, greve de avertisment şi vor ajunge să organizeze până şi greve generale.


Cei care vor avea de suferit de pe urma acestor proteste vor fi pacienţii care riscă să nu mai primească tratamente medicale.

Ce cer medicii?

Salarii mărite, condiţii mai bune de lucru, aparate performante şi suplimentarea personalului medical, sunt doar câteva dintre revendicările cerute de cei care lucrează în sistemul sanitar românesc.


Conform reprezentanţilor Federaţiei Sanitas Cluj-Napoca, “medicii cer ca salariile să le fie mărite cu 10%, să fie deblocate posturi în spitale, să fie publicat în Monitorul Oficial contractul colectiv de muncă şi să le fie plătite orele suplimentare pe care sunt nevoiţi să le presteze din cauza deficitului de personal”.

În cazul în care guvernanţii nu vor îndeplini aceste revendicări, începând cu data de 15 septembrie, membrii federaţiei sanitare vor relua pichetările în faţa ministerelor.


Reamintim faptul că în perioada 23 iunie – 4 iulie, membrii Federaţiei Sanitas au organizat în mai multe rânduri pichetări în faţa ministerelor, însă fără niciun rezultat: nu au primit niciun răspuns favorabil din partea autorităţilor.

Proteste au mai avut loc şi în toamna anului trecut când angajaţii din sistemul sanitar au fost timp de trei zile în grevă japoneză.


Nemulţumiţi de condiţiile în care se lucrează în România, peste 14.000 de medici şi 50.000 de asistenţi medicali au plecat să munceasă dincolo de graniţele ţării noastre.

 


 

abonare newsletter