Social

Opt zile de sărbătoare pentru maghiarii din Cluj

Bugetul alocat pentru organizarea Zilelor Culturale Maghiare este de 230.000 de euro, dintre care 25% provin de la instituțiile de stat românești.

Maghiarii de pretutindeni, în special cei din Transilvania, vor petrece timp de opt zile în cadrul evenimentului “Zilele Culturale Maghiare”. Acest eveniment se va desfășura în perioada 17-24 august în mai multe zone ale municipiului Cluj-Napoca.

Pe parcursul celor opt zile, organizatorii festivalului au pregătit o serie de evenimente pentru a atrage atât publicul maghiar cât și cel român. Sunt așteptați să vină la Cluj-Napoca și maghiari din alte țări.


Ce se va întâmpla la Cluj?

Festivalul „Zilele Culturale Maghiare” se află la cea de-a V-a ediție, iar în fiecare an a înregistrat un real succes. Concerte, vernisaje, tururi ghidate, spectacole – sunt doar câteva dintre surprizele pregătite de către organizatori.


În cadrul festivalului vor avea loc aproximativ 500 de programe.

„Am să menționez câteva dintre programele care se vor desfășura pe parcursul festivalului prin care vrem să atragem și publicul român. Printre aceste programe vreau să menționez vernisaje, tururi ghidate care se vor desfășura în limba română și engleză la Muzeul de Istorie al Transilvaniei și Muzeul de Istorie al UBB. Muzeele de cadrul UBB pot fi vizitate în mod gratuit pe tot timpul festivalului. În oferta noastră avem și câteva seri de muzică clasică, începând cu ora 17.00 la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. De asemenea avem drumeții, iar orașul poate fi vizitat cu ghid care va traduce în limba română și engleză. Totodată vor mai avea loc spectacole de teatru la Teatrul Maghiar de Stat și zilele filmului maghiar. Vor mai avea loc și conferințe, discuții, programe pentru copii, târguri artizanate s.a.”, a declarat marți la Cluj, directorul de programe al evenimentului, Szabo Lilla.


Piața Unirii, gazda concertelor

În cadrul acestui festival vor fi organizate o serie de concerte. Cele mai importante dintre ele vor avea loc în Piața Unirii și pe strada Kogălniceanu.

„Despre concertele de mare avengură din Piața Unirii sau de pe strada Kogălniceanu aș dori să amintesc câteva dintre cele mai importante și de larg interes pentru toată populația clujului. Aș începe cu vineri, 22 august, când vom găzdui o super producție marca MTA care reprezintă media publică maghiară. Așadar, Orchestra de Muzică a Radioului Maghiar va acompania trupe de rock, reggae, blues etc. Sâmbătă va avea loc la Opera Maghiară un concert de muzică clasică, iar duminică, tot în Piața Unirii, va avea loc un show de dans contemporan”, a declarat Santa Levente, unul dintre organizatorii evenimentului.


Un buget de 230.000 €

Bugetul alocat pentru organizarea acestui eveniment se ridică la suma de 230.000 de euro. „25% din bugetul alocat provine din bani publici din țară. Totodată am avut un număr ridicat de proiecte depuse în Ungaria și am primit și de acolo bani publici și am mai avut un număr foarte mari de sponsori”, a declarat organizatorul evenimentului, Gergely Balazs.


Contribuția instituțiilor românești la organizarea acestui eveniment a fost făcută în proporție de 25%. Cu suma de 130.000 a contribuit Consiliul Local Cluj-Napoca, cu 50.000 de lei Ministerul Culturii și cu 40.000 de lei Consiliul Județean Cluj.

Acest eveniment este organizat de către Asociația Clujul Comoară. Sunt așteptați să participe la acest eveniment atât maghiari din Cluj-Napoca, din alte orașe ale Transilvaniei, dar și maghiari veniți de dincolo de granițele țării noastre.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter