Social

Premiere naţionale în tratarea diabetului şi bolilor şoldului la Spitalul de Recuperare Cluj

Cubanezii au inventat un tratament injectabil pentru bolnavii de diabet. Aceste injecţii dau rezultate în special în cazul piciorului diabetic, iar pacienţii români ar putea beneficia în curând de acest leac.

Doctorul Szeplaki Attila, şeful Secţiei Clinice de Recuperare Ortopedie – Traumatologie din cadrul Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca va introduce, în curând, două noi metode pentru rezolvarea problemelor şoldului. De asemenea, dr. Szeplaki are în plan şi introducerea unui tratament nou pentru bolnavii de diabet care suferă de picior diabetic. Pentru această din urmă afecţiune este vorba de un tratament originar din Cuba care a dat rezultate foarte bune peste tot în lume unde a fost aplicat. “La această noutate originară din Cuba mai trebuie să studiez. Ei (cubanezii – n.red.) au experimentat ani de zile şi au succes cu un medicament injectabil pentru piciorul diabetic, acesta fiind un capitol deosebit cu care se ocupă atât diabetologii, cât şi ortopezii, chirurgii şi este foarte supărător deoarece de obicei apare pe talpa bolnavilor şi în câteva luni sau ani bolnavul poate să devină invalid”, afirmă dr. Szeplaki Attila. Acest medicament a fost omologat deja în aproximativ zece state, printre care Germania, Franţa, Rusia, Polonia, dar nu şi în România. “Trebuie să studiez şi să pornim demersurile ca să îl introducem şi la noi în ţară pentru că toţi sunt foarte mulţumiţi de rezultate”, susţine specialistul clujean. 

Metode minim invazive pentru problemele şoldului

Una dintre metodele noi de tratament de care vor beneficia pacienţii Spitalului Clinic de Recuperare face referire la afecţiunile şoldului. Este minim invazivă şi specialistul clujean a studiat-o în mai multe ţări din lume. “O metodă pe care doresc să o introduc în România este artroscopia de şold, acea metodă endoscopică, minim invazivă care rezolvă, prin nişte orificii, metodologia chirurgicală. Este deja o metodă obişnuită la genunchi şi la umăr la noi în ţară şi mai rar la cot sau gleznă, dar în lume toate articulaţiile se pot aborda cu această metodă. Şoldul este o noutate, iar pe plan mondial există o societate restrânsă care se ocupă cu acest lucru. Sunt cam 300 de membri ai acestei societăţi în lume, printre care sunt şi eu. Am studiat această metodă în foarte multe ţări, precum: Mexic, Brazilia, SUA, Australia”, a declarat Szeplaki Attila.


Artroscopia previne apariţia coxartrozei

Potrivit specialistului clujean, această chirurgie a şoldului ar putea să prevină o bună parte a cazurilor de coxartroză. “În coxartroza incipientă dacă intervii şi faci nişte curăţiri ale articulaţiei atunci se poate preveni coxartroza şi se poate prelungi perioada până când se ajunge la proteză. La sportivi de exemplu sunt anumite afecţiuni care astăzi nu se pot opera. Sunt şi nişte leziuni ale cartilajului, ale ligamentelor intraarticulare care se pot rezolva pe această cale”, a subliniat dr. Szeplaki.

Proteze de ultimă generaţie pentru bolnavii din România

Pe lângă artroscopie, la Spitalul de Recuperare va fi introdusă şi o proteză de ultimă generaţie pentru cei cu probleme la şold. “Este o proteză mai deosebită care este cu acetabil dublu, adică acea parte care intră în bazin şi are aplicabilitate în special la cazurile unde se luxează proteza şi în cazurile la vârstnici unde musculatura este atrofiată şi este pericol de luxaţie. Una din complicaţiile endoprotezării de şold este luxaţia şi dacă devine recidivantă atunci se poate interveni cu această proteză originară din Franţa”, a spus Szeplaki Attila.


Introducerea acestei proteze noi în Spitalul de Recuperare depinde de firmele care pot să o aducă pentru că trebuie importată, dar de regulă aceste firme sunt interesate.

La Spitalul Clinic de Recuperare şi la Clinica de Ortopedie sunt introduse în jur de 800 de proteze de şold pe an, deşi cererea este mult mai mare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter