Social

A murit Nicolae Miu, un renumit și iubit medic pediatru din Cluj. „Înger al copiilor! A trecut în nemurire cel mai mare pediatru al țării”.

Profesorul Nicolae Miu, medic pediatru clujean foarte cunoscut și apreciat, a murit pe 4 ianuarie 2024 la vârsta de 81 de ani. Mesajele de condoleanțe și regret curg pe rețelele de socializare.

Profesorul Nicolae Miu, cel mai iubit pediatru din Cluj, a murit pe 4 ianuarie 2024 / Foto: UMF Cluj-Napoca Profesorul Nicolae Miu, cel mai iubit pediatru din Cluj, a murit pe 4 ianuarie 2024 / Foto: UMF Cluj-Napoca

 

 


Profesorul Nicolae Miu a murit pe 4 ianuarie 2024, iar această veste i-a lovit puternic pe cunoscuții săi, colegii săi, foștii studenți și pacienți. Așa cum a mai scris monitorulcj.ro în trecut, pe profesorul Nicolae Miu îl cunosc zeci de mii de părinţi şi copii din toată ţara, şi nu degeaba. Specialistul clujean ştia toate bolile copilului de când ajunge pe lume şi până când depăşeşte perioada adolescenţei.

Profesorul Nicolae Miu în 2016 / Foto: arhivă monitorulcj.ro

Prof. dr. Nicolae Miu, specialist în pediatrie, gastroenterologie şi hepatologie şi diabet, boli de nutriţie, a făcut atât de multe lucruri cât alţii ar face în mai multe vieţi. El le-a făcut într-o carieră mai lungă de 50 de ani.


CITEȘTE ȘI:
Profesorul Nicolae Miu, o viaţă dedicată vindecării copiilor

 

Cu toate acestea, era modest când venea vorba despre realizările sale şi spunea că alţii ar trebui să vorbească despre acestea. A vindecat cazuri grave, a scris tratate, în premieră pentru România, a condus Facultatea de Medicină, a ridicat o clădire nouă la Clinica de Pediatrie II şi a înfiinţat clinica de nefrologie pentru copii, împreună cu colegul Aurel Bizo.


Şi printre toate acestea, a reuşit şi să facă Şcoala Populară de Arte şi să scrie o carte despre operă, prima sa iubire pentru că înainte să devină pediatru a vrut să ajungă solist la Operă. 

Arhivă monitorulcj.ro

„Un om minunat, un dascăl desăvârșit”

În noaptea de 4 ianuarie, Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie a anunțat că medicul renumit Nicolae Miu nu mai este printre noi. Ei l-au descris ca „un om miniat” și un „dascăl desăvârșit”:


„Azi, 4 ianuarie 2024, a incetat din viață domnul profesor Dr Nicolae Miu, un om minunat, un dascăl desavârșit, care a format generații de medici, cu dăruire și viziune pentru asistența medicală a copiilor din România. Domnul profesor ne-a încurajat și sprijinit încă de la începuturile AREPMF, recunoscând importanța educației pediatrice pentru sănătatea viitorului adult. 
Cu mare tristețe, ne luăm rămas bun, domnule Profesor, mulțumindu-vă pentru lumina si bunătatea dumneavoastră!
Drum lin printre stele!”, a transmis Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie

Un mesaj de regret l-a postat pe rețelele de socializare și medicul Cătălina Crișan, care i-a fost studentă. Crișan spune că dr. Nicolae Miu a făcut-o să înțeleagă că medicina este o vocație, nu o meserie, dar și că foarte mulți părinți și-au văzut copiii crescând datorită domnului profesor:


„De azi nu mai este OMUL și Domnul Profesor Nicolae Miu! Poate cel mai bun profesor pe care l-am avut în facultate, de la care am învățat că nu oricine e făcut să fie medic, iar dacă alegi să faci asta, să înțelegi că medicina e o vocație, nu o meserie. Atâția copii au trecut prin mâinile lui, atâția părinți și-au văzut pruncii crescând deși nu le dădea nimeni nicio șansă, atâția studenți au avut ptivilegiul să fie în sălile de curs și stagiu. Să vă odihniți în pace, Domnule Profesor! Condoleanțe familiei!”.

Dr. Nicolae Miu, „înger al copiilor”

Mesajele de condoleanțe și regret au „curs” pe rețelele de socializare. 

O altă persoană l-a descris pe profesorul Nicolae Miu ca un „înger al copiilor”: „Odihnește-te în pace suflet blând și înger al copiilor! A trecut în nemurire cel mai mare pediatru al țării, Profesor Doctor Nicolae Miu, care a primit numeroase distincții de-a lungul carierei sale, nu suficiente pentru câte a facut pentru copiii din lumea întreagă!!! Dormi în pace OM BUN!!! Nu am cuvinte de mulțumire pentru ce ai făcut pentru copiii noștri!!! Să îți fie țărâna ușoară!!!”

Dr. Nicolae Miu cu un copil în brațe / Foto: Facebook - Marius Cîmpean

Un medic pediatru i-a oferit mai multe descrieri și a spus că a fost inclusiv „flacăra” care i-a „trasat drumul spre pediatrie”:

„RIP Prof. Dr. Nicolae MIU
A fost flacăra ce mi-a trasat drumul spre pediatrie! 
Iubitor de copii, blând la inimă și milos. Darnic. Răbdător și ascultător desăvârșit. Înțelept. Dedicat.
Profesor de excepție! Mentor înnăscut! 
Conducător remarcabil al unui spital și al multor  echipe.  
Decan iubit. 
Om al culturii - iubitor de muzică și artă! 
Credincios practicant. 
Un om ce a inspirat generații de pediatrii...este o onoare pentru mine de a vă fi cunoscut chiar și pentru puțină vreme! 
Cât de mult suntem influențați de cei pe care îi întâlnim, unii ne bucură, ne încântă și ne schimba traiectoria vieții in ceva extraordinar, alții mai bine ar fi fost sa nu-i fi întâlnit. 
Ce mare har să te enumeri printre cei dintâi la sfârșitul vieții tale!
Respect și recunoștință, Prof. MIU”

O pacientă a scris despre el următoarele: „Așa o durere simt în piept!... Lacrimi, lacrimi, pentru nenea Nicușor, căruia și eu, ca mulți alți copii, ii datorez viața!... Dumnezeu să vă primească în preajma sa, nenea Nicușor, prieten drag al părințiilor mei!!! V-am iubit  și v-am prețuit cu toții mult!!!  Prof. Dr. Miu Nicolae nu mai e printre noi...”

Mesajul UMF Cluj

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca își exprimă regretul și tristețea la plecarea dintre noi a Profesorului Nicolae Miu, pe care îl descrie ca o „personalitate emblematică a învățământului universitar și a medicinei românești și reprezentant de seamă al școlii medicale clujene”. 

Într-o postare pe pagina de Facebook, conducerea UMF Cluj-Napoca mai transmite și detalii despre cariera bogată a profesorului, pe care îl numește „un adevărat artist al medicinei clujene”:

„Cu o carieră impresionantă, domnul prof. dr. Nicolae Miu, specialist în pediatrie, gastroenterologie şi hepatologie şi diabet și boli de nutriţie, și-a dedicat întreaga viață sănătății copiilor. A vindecat cazuri grave, a scris tratate, în premieră pentru România, a condus Facultatea de Medicină a universității noastre, a ridicat o clădire nouă la Clinica de Pediatrie II din Cluj-Napoca şi a înfiinţat Clinica de Nefrologie, Dializă şi Toxicologie Pediatrică, împreună cu dr. Aurel Bizo.

Profesorul Nicolae Miu a lansat, în premieră pentru țara noastră, conceptul de medicină a adolescentului, având viziunea complexităţii acestui domeniu medical. Acest concept a fost promovat prin publicarea în 1999 a ‘Tratatului de medicina adolescentului’. De asemenea, a fost cel care a introdus în România conceptul de Pediatrie Socială, fiind fondatorul Societății Române de Pediatrie Socială, dar şi al Societăţii Române de Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție Pediatrică.

Foto: arhivă monitorulcj.ro

Cu profesionalism, dedicare și angajamentul de care a dat dovadă în calitate de prorector didactic al UMF ‘Iuliu Hațieganu’, decan și cadru didactic al Facultății de Medicină, domnul profesor Nicolae Miu și-a dedicat întreaga activitate multor generații de studenți și rezidenți și a vegheat, cu pasiune și căldură, asupra sănătății celor mai tineri, fiind un adevărat artist al medicinei clujene. Prezența sa alături de comunitatea noastră academică ne-a onorat. Recunoașterea de care se bucură astăzi școala medicală clujeană este deopotrivă rodul implicării și al eforturilor domniei sale. Pentru toate acestea, îi mulțumim și îi vom purta veșnică recunoștință.

Cu un spirit cultivat și rafinat, reprezentând cu adevărat modelul unei prezențe intelectuale impecabile, prof. dr. Nicolae Miu va rămâne pentru totdeauna o amintire luminoasă în inimile celor care au avut privilegiul de a-l cunoaște.

Cu profundă tristețe, întreaga comunitate academică a UMF ‘Iuliu Hațieganu’ transmite condoleanțe familiei îndoliate”, se arată în mesajul conducerii UMF Cluj.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

Prof. Dr. Sorin Man, medic pediatru și prorector UMF Cluj: „Un caz de rujeolă transmite boala la alte 12-18 persoane”. Copilul nevaccinat, expus la încă două infecții.

A murit profesorul universitar doctor Călin Felezeu, fost decan al Facultății de Psihologie din cadrul UBB

Ultimele Stiri
abonare newsletter