Social

Felicitări! Săteni din jud. Cluj, premiați pentru originalitate la un festival de folclor din Polonia

Sătenii din Negreni, județul Cluj, au fost premiați la un festival din Polonia pentru originalitate. Află cu ce tradiții clujene au câștigat premiul.

Sătenii din Negreni, județul Cluj, premiați în Polonia / Foto: Facebook - Tradiții clujene Sătenii din Negreni, județul Cluj, premiați în Polonia / Foto: Facebook - Tradiții clujene

 

Grupul de datini și tradiții al sătenilor din Negreni, județul Cluj, a fost premiat la cea de-a 60 ediție a Festivalului TKB- Tygodnia Kultury Beskidzkiej și a 32- a ediție internațională (Săptămâna Culturii Beskidzkiej) din Polonia, evenimente care au avut loc în perioada 28 iulie - 7 august 2023.


„Manifestările folclorice organizate în cadrul festivalului au avut loc în mai multe orașe din această țară, precum: Zywiec, Szczyrc, Malokow Podhalanski, Oswiecim, Ujsoly, Wisla, Istebna, dar și în Republica Cehă, în orașul Jablonkow. Concursul s-a desfășurat în orașul Wisla, iar alături de Grupul de datini și tradiții al sătenilor din Negreni au luat parte ansambluri folclorice din  Albania, Bosnia-Herțegovina, Cehia, Chile, Maroc, Mexic, Palestina, Polonia, Slovacia, Slovenia, Serbia, Turcia, Ungaria și țara gazdă, Polonia. 

Sătenii din Negreni au prezentat în cadrul competiției un scurt obicei de șezătoare (haba), dar  și momente din cadrul nunții. Presația lor a fost răsplătită cu premiul special pentru autenticitate și prezentarea jocurilor de nuntă. Grupul de datini și tradiții al sătenilor din Negreni s-a constituit în anul 2012, la îndemnul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, al regretatului etnomuzicolog Mircea Cîmpeanu. Coordonat de prof. Florina Varadi și preotul paroh Marian Vacariu, grupul prezintă obiceiurile și tradițiile localitătii la diferite festivaluri din țară și străinătate”, anunță Centrul Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Articol scris de Carmen Lucuț.

CITEȘTE ȘI:

Micii meșteșugari! 130 de elevi clujeni, îmbrăcați în port popular, au concurat la olimpiada de meșteșuguri tradiționale

Păstrătorii tradiției din moși-strămoși au o zi doar a lor. Clujul are cele mai multe talente tradiționale recunoscute

Ultimele Stiri
abonare newsletter