Social

Nimeni nu poate trăi fără prieteni. Astăzi celebrăm prietenia!

În fiecare an, la data de 30 iulie ONU marchează Ziua internaţională a prieteniei.

Un grup de prieteni tineri pe câmp. Foto: Pixabay Un grup de prieteni tineri pe câmp. Foto: Pixabay

 

Scopul acestei zile este de a transmite mesajul că prietenia între popoare, ţări, culturi şi indivizi poate inspira eforturile de pace şi poate construi punţi de legătură între comunităţi. 


Ziua internaţională a prieteniei este strâns legată de promovarea de către ONU a culturii păcii, ca fiind un set de valori, atitudini şi comportamente care resping violenţa şi previn conflictele prin abordarea cauzelor lor profunde.

Prietenia este o formă fundamentală a solidarităţii umane şi are potenţialul de a contribui la răspândirea valorilor promovate de ONU. Printre acestea, se numără dezvoltarea economică sustenabilă, respectul pentru drepturile omului, egalitatea dintre femei şi bărbaţi, participarea democratică, toleranţa şi respectul reciproc, pacea şi securitatea pe plan mondial.


Ziua internaţională a prieteniei se bazează pe recunoaşterea relevanţei şi importanţei prieteniei ca un sentiment nobil şi valoros în viaţa fiinţelor umane din întreaga lume.

Valoarea şi importanţa prieteniei au fost recunoscute de-a lungul timpului de către diverse personalităţi ale culturii universale. 


Aristotel considera că „nimeni nu poate trăi fără prieteni, chiar dacă stăpâneşte toate bunurile lumii”, iar Pitagora că „prietenia este egalitate armonioasă”. Gânditorul american Elberd Hubbard spunea că „un prieten este o persoană care ştie totul despre tine şi încă te place”. Unul dintre cele mai sugestive citate despre prietenie îi aparţine poetului român Nichita Stănescu: „Prietenii mei nu sunt mulţi, dar sunt nenumăraţi”.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Aproape jumătate dintre români ar apela la familie sau prieteni dacă ar avea nevoie de bani împrumut

Viktor Orban îi asigură pe „prietenii români” de sprijin pentru aderarea la Schengen: „Pot conta pe țara noastră”

Zodia care împrumută bani de la prieteni și refuză să-i dea înapoi. Trebuie să te ferești de acest nativ

Ultimele Stiri
abonare newsletter