Social

Peste 7.300 de copii ucraineni, înscrişi în sistemul de învăţământ din România! În Cluj există un centru pentru copiii refugiați

7.353 de copii ucraineni sunt înscrişi în sistemul de învăţământ din România. Asta înseamnă 16% din totalul copiilor din Ucraina aflați în România.

Centru World Vision pentru copiii refugiați la Cluj / Foto: monitorulcj.ro Centru World Vision pentru copiii refugiați la Cluj / Foto: monitorulcj.ro

 

 


16% dintre copiii ucraineni din ţara noastră sunt înscrişi în sistemul de învăţământ românesc, având în vedere reticenţa părinţilor, barierele legate de limbă şi necunoaşterea legislaţiei privind echivalarea şi recunoaşterea studiilor, potrivit World Vision România.

 


Un număr de 7.353 de copii ucraineni sunt înscrişi în sistemul de învăţământ din România. Numărul de copii ucraineni care s-au stabilit cu protecţie temporară în ţara noastră, alături de părinţii lor, este de aproximativ 47.000, conform statisticilor oficiale.

Pe lângă copiii înscrişi în sistemul de învăţământ, puţin peste 16.000 de ucraineni sunt înregistraţi ca audienţi la şcoala românească. Statutul de audient înseamnă că elevul va asculta şi va fi prezent în clasă la cursuri şi va fi înregistrat în cataloage şcolare, dar nu susţine teste şi nu primeşte note. Copilul poate primi note doar dacă se înregistrează oficial ca elev în sistemul educaţional românesc şi urmează procedura de echivalare a studiilor făcute în Ucraina.


Centru pentru copiii refugiați, la Cluj

World Vision România a oferit în acest an şcolar contexte de învăţare formală non-formală pentru 9.110 de copii refugiaţi din Ucraina, în 13 locaţii din ţară, prin centrele Happy Bubble. În toate centrele Happy Bubble gestionate de World Vision România şi de parteneri se creează contexte de învăţare într-un mediu formal şi non-formal, se predau lecţii de limba română, copiii au acces la şcoala online din Ucraina, participă la sesiuni de educaţie non-formală pentru a le consolida abilităţile de viaţă independentă, activităţi de consiliere - prim ajutor psihologic, activităţi de integrare în comunitate prin sport şi artă, iar o parte dintre ei au primit şi o masă caldă.

Copiii ucraineni pot merge la centrele Happy Bubble în oraşele Bucureşti, Constanţa, Râmnicu Vâlcea, Băile Olăneşti, Ocnele Mari, Călimăneşti, Iaşi, Suceava, Cluj-Napoca, Braşov şi Galaţi. În prezent, peste 3.300 de copii frecventează centrele Happy Bubble şi se pregătesc pentru participarea în programele de tip Şcoala din vară.


Copiii ucraineni care s-au refugiat alături de părinții lor în județul Cluj sunt ajutați să se integreze în comunitatea locală de organizația World Vision Romania, printr-un centru de tipul Happy Bubble, care a fost inaugurat în luna ianuarie 2023. De la început în acest centru frecventau în fiecare zi vin aproximativ 50 de copii ucraineni.

Mai multe detalii despre centrul din Cluj aici:


Copiii ucraineni sunt aici ca să stea! Zeci de copii, integrați în comunitatea clujeană: „E traumatizant. Acum realizează că nu sunt aici într-o «excursie»”

 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Copil de 2 ani, CĂZUT de la înălțime pe Calea Mănăștur! A fost transportat la spital de urgență

Panică în cartierul Andrei Mureșanu! Fetiță de 4 ani, blocată din greșeală într-o mașină

abonare newsletter