Social

50.000 de euro de la bugetul local pentru Ucraina. Primăria Cluj-Napoca cumpără un generator de mare capacitate pentru Kiev

Primăria Cluj-Napoca va cumpăra un generator de mare capacitate pentru capitala ucraineană Kiev, aflată în dificultate din cauza atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice. Costurile se ridică la 50.000 de euro.

În vară, Emil Boc a luat prânzul cu cetățeni ucraineni la Cantina Prieteniei - Idal’nya druziv, situată pe B-dul 21 Decembrie 1989. Sursă foto Facebook Emil Boc În vară, Emil Boc a luat prânzul cu cetățeni ucraineni la Cantina Prieteniei - Idal’nya druziv, situată pe B-dul 21 Decembrie 1989. Sursă foto Facebook Emil Boc

 

Pe ordinea de zi a ședinței extraordinare de Consiliu Local de marți, 27 decembrie, se află un proiect de hotărâre privind aprobarea acordării unui ajutor în favoarea orașului Kiev, din Ucraina, constând în achiziționarea unui grup electrogen 330 KVA și a transportului acestuia, în contextul stării de conflict armat, finanțat din de rezervă bugetară, aflat la dispoziția Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca


Potrivit edilului Emil Boc, este vorba despre o susținere financiară de circa 50.000 de euro de la bugetul local, după ce primarul Kievului a făcut un apel la municipalitățile din România să sprijine Ucraina cu echipamente de căldură, având în vedere iarna grea și războiul în desfășurare cu Rusia.

„Noi am primit o solicitare la Asociația Municipiilor din România de la președintele Asociației Municipiilor din Ucraina care este primarul Kievului, Vitali Klitschko, care ne-a rugat în măsura în care putem să sprijinim pe perioada iernii care este lungă și grea în Ucraina, cu echipamente de căldură, de la spitale la școli, până la case. 


Noi am decis să cumpărăm un generator de mare capacitate care poate duce un spital ca oamenii în nevoie să poată beneficia. Suma este undeva, dacă nu mă înșel, între 48.000 și 50.000 de euro. Repet, e un generator care poate face față unor nevoi majore în condițiile în care acolo este din nefericire un război în fiecare zi prezent acolo, ai decuplări de la sistemul energetic, ai distrugeri instalații, de infrastructură. Și nu trebuie să îi uităm că oamenii din Ucraina, națiunea aceasta admirabilă care își apără cu prețul vieții conștiința națională, demnitatea și  valorile în care comun credem, cele ale democrației.

Acest război trebuie câștigat de Ucraina pentru că dacă nu va câștiga vor fi și altele. Să pună capăt evoluției imperiale ale Rusiei în această parte a lumii. De aceea mă bucur de rezultatele excepționale ale vizitei din SUA, mă bucur de solidaritatea europeană care este de nezdruncinat pentru că pe asta a mizat Putin pe divizarea Europei și a NATO și să pună mână în trei zile pe teritoriul Ucrainei. Oamenii de pe aceasta planetă s-au solidarizat și au obligat Guvernele să îi dea o lecție”, explica primarul Emil Boc, zilele trecute, la o emisiune radio.


De altfel, Primăria Cluj-Napoca a oferit oferă sprijin constant refugiaților ucraineni. În vară, din Cluj-Napoca au plecat câteva transporturi umanitare în valoare de 175.000 de euro (60.000 de euro au provenit de la orașul înfrățit Dijon, Franța) formate din alimente, produse de igienă, materiale suport și hrană pentru animale către comunitățile afectate din Ucraina, scrie primarul Emil Boc pe Facebook.

Reamintim că zilele trecute, Asociaţia Municipiilor din România (AMR) a lansat un apel către autorităţile locale din ţară pentru a oferi sprijin Ucrainei sub formă de generatoare şi echipamente energetice de încălzire.


CITEȘTE ȘI: Asociaţia Municipiilor din România, apel către autorităţile din ţară pentru a oferi generatoare şi echipamente energetice de încălzire Ucrainei

CITEȘTE ȘI:

Teroare în dimineața zilei de Crăciun. Alerte de raid aerian în toată Ucraina, inclusiv la Kiev. VIDEO

Moldova și Georgia nu vor putea evita războiul, susține un expert ucrainean în securitate. „Ucraina va face totul pentru a preveni atacul Rusiei”

Românii, tot mai îngrijorați privind extinderea războiului din Ucraina în țara noastră

Ultimele Stiri
abonare newsletter