Externe

Moldova și Georgia nu vor putea evita războiul, susține un expert ucrainean în securitate. „Ucraina va face totul pentru a preveni atacul Rusiei”

Moldova și Georgia nu vor scăpa de război, iar riscul pentru deschiderea unui nou front în 2023, în Transnistria, crește exponențial.

Rusia poate duce războiul în Moldova și Georgia/ captură foto: Depositphotos.com Rusia poate duce războiul în Moldova și Georgia/ captură foto: Depositphotos.com

 

 


Potrivit ultimelor date prezentate în urma unui sondaj de opinie, 65% dintre românii intervievați consideră că războiul Rusiei din Ucraina se poate extinde oricând în țara noastră

 


„Se va produce cu siguranță”

Secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională a Ucrainei, Alexei Danilov, consideră că Moldova și Georgia nu vor putea evita războiul. 

Potrivit expertului în securitate ucrainean, Kievului i-ar fi mai ușor să lupte dacă Moldova (Transnistria) și Georgia (Abhazia de Sud și Osetia) și-ar elibera teritoriile de ruși. 


„Așa s-a întâmplat, ca astăzi să luptăm pentru toată lumea, inclusiv pentru ei. Sunt mai mult decât sigur că mai devreme sau mai târziu vor începe acest război și va fi obligatoriu, pentru că războiul de eliberare a poporului și a teritoriului lor este obligatoriu pentru orice țară”, a declarat Danilov, potrivit unimedia.info, care citează 24tv.ua

Potrivit lui Danilov, dacă cineva nu înțelege încă „această formulă”, atunci își va da seama doar „când țara va dispărea de pe harta lumii”.


Totodată,  Secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională este sigur că în Moldova, Georgia și Ucraina totul va fi bine. Mai mult decât atât, oficialul a declarat că „vom fi în alianțe comune”, în special în Uniunea Europeană – dar aceasta este o chestiune de timp.

Danilov a comentat și raportul serviciilor de informații moldovenești, potrivit căruia Rusia pregătește un atac asupra Moldovei, la începutul anului 2023.


„Această invazie ar fi putut fi realizată mai devreme dacă noi, ucrainenii, nu am fi suportat situația și am fi cedat în martie sau februarie. Apoi următoarele ar fi Moldova, Polonia, Țările Baltice.

Dar Ucraina va face totul pentru a preveni atacul Rusiei asupra Moldovei”, a explicat Alexei Danilov.

Federaţia Rusă ar intenționa să invadeze şi Republica Moldova la începutul anului 2023, iar punerea în aplicare a scenariului depinde de evoluţiile războiului din Ucraina, potrivit scenariului lansat recent de directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) din Moldova, Alexandru Musteața.

România nu deține însă informații privind planul Rusiei de a invada Moldova. „Vedem Rusia defensivă, vedem Ucraina într-o poziție destul de bună în teatrul de operațiuni. Prin urmare nu văd astfel de construcții care să pună în pericol Moldova”, a declarat ministrul de Externe Bogdan Aurescu, în cadrul unei vizite de lucru la Chișinău.

Românii, îngrijorați de extinderea războiului

Românii par a fi tot mai îngrijorați de posibilitatea extinderii războiului rusesc din Ucraina la noi acasă.

Extinderea în România a războiului pe care Rusia îl duce în Ucraina: 65%

Întrebați în ce măsură sunt îngrijorați de extinderea în România a războiului pe care Rusia îl duce în Ucraina

29,9% dintre participații la sondaj spun că sunt foarte îngrijorați de o astfel de perspectivă, 

35,5% destul de îngrijorați, 

19,9% nici îngrijorați, nici liniștiți, 

7,5% destul de puțin îngrijorați, iar 6,3% deloc îngrijorați. Ponderea non-răspunsurilor este de 0,9% din total eșantion.

Tind să fie mai îngrijorate de extinderea în România a războiului pe care Rusia îl duce în Ucraina mai ales următoarele categorii de populație: femeile, persoanele peste 60 de ani, pensionarii, persoanele fără ocupație, locuitorii din mediul urban (cu excepția Bucureștiului), respectiv din regiunile Vest și Sud-Est. Tinerii, cei cu un venit mai ridicat și locuitorii din București sunt mai puțin îngrijorați decât restul populației de extinderea în România a războiului pe care Rusia îl duce în Ucraina.

Aproximativ 45% dintre participanții la sondaj consideră că Armata Română are capacitatea de a apăra România, în timp ce 27% sunt de părerea contrarie.

Sondajul de opinie privind reziliența națională a fost realizat de INSCOP Research la comanda Universității din București. 

FOTO: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Românii, tot mai îngrijorați privind extinderea războiului din Ucraina în țara noastră

O rachetă a căzut lângă un oraș din Republica Moldova! Poliția de frontieră, în alertă din cauza bombardamentelor rusești

abonare newsletter