Social

Protest contra creșterii costului vieții, în fața Prefecturii Cluj. Organizatori: „TOTUL E PREA SCUMP! Utilități, alimente, locuințe”

Joi, 24 noiembrie, clujenii sunt așteptați la un protest în care să-și strige nemulțumirea împotriva creșterii costului vieții.

Joi, 24 noiembrie, clujenii sunt așteptați la un protest în care să-și strige nemulțumirea împotriva creșterii costului vieții/ FOTO: Instituția Prefectului - Județul Cluj/Facebook Joi, 24 noiembrie, clujenii sunt așteptați la un protest în care să-și strige nemulțumirea împotriva creșterii costului vieții/ FOTO: Instituția Prefectului - Județul Cluj/Facebook

 

 


Europa a trecut de la începutul anului printr-o serie de greve și proteste din cauza prețurilor mari la energie și a creșterii imense a costurilor de trai. 

 


Un protest împotriva creșterii costului vieții va avea loc în Cluj-Napoca, în fața Prefecturii.

Protestul va avea loc, joi, 24 noiembrie, de la ora 18:00 în fața Prefecturii. După protest, clujenii vor porni în „Marșul Nemulțumirii”.


„Strigăm împreună: TOTUL E PREA SCUMP! Utilități, alimente, locuințe.

Marșul Nemulțumirii de la Cluj va trece pe câteva străzi centrale ale orașului. Ai și tu facturi care te revoltă? Adu-le să le aruncăm împreună la gunoi. Marșul se va opri la un moment dat pentru a le arunca într-un tomberon”, au transmis Căși sociale ACUM!


 Revendicările sunt multiple: de la creșterea salariilor și pensiilor, până la reducerea și plafonarea prețurilor de pe piața energiei la alimente și locuințe.

„Împreună cerem:
Costurile locuinței și utilităților să nu depășească 20% din veniturile noastre
Salariile și pensiile să crească pe măsura costurilor traiului
Să se reducă si să se plafoneze prețurile de pe piața energiei, la alimente si la locuințe
Tarifele sociale la utilități să se aplice la toți cei care câștigă sub venitul mediu pe economie
Numărul de locuințe sociale să crească în funcție de nevoile reale
Să se reglementeze chiriile


Ne exprimăm solidaritatea pentru ca:
Nimeni să nu fie aruncat afară din Clujul devenit paradis imobiliar
Statul și companiile să lucreze în favoarea oamenilor!, au transmis activiștii.

Pentru ce protestează activiștii?

Protestul are loc la inițiativa Căși sociale ACUM!, Gastivists, Fridays for Future, Grupul pentru Acțiune Socialistă, și Sindicatul Elevilor și Studenților Militanți.

Activiștii și sindicatul elevilor își vor striga nemulțumirea asupra costurilor mult prea ridicate care sunt de mai mulți ani.

„Clujul nu este scump doar de azi sau de ieri. De ani buni ne costă o avere să avem o locuință în acest oraș. Mai nou, statul a liberalizat prețurile la energie. Scumpirile decise de firme au luat-o razna. Angajatorii vor să mențină salariile cât mai jos. Banii furați din buzunarele noastre se regăsesc în profitul companiilor, profit care acum este mai mare ca oricând! Bogăția lor este sărăcia noastră. Mai mult, statul român se împrumută ca să asigure profitul firmelor. Iar datoriile statului le plătim noi, cetățenii.

Mergem la protest ca să ne exprimăm NEMULȚUMIRILE. Nu uita! Responsabilitatea pentru creșterea prețurilor nu e ta. Deci este nedrept să ți se ceară să îți reduci nevoile și să alegi să trăiești în austeritate. Politicienii ne spun că zilele bogăției sunt pe terminate. Ne învață cum să facem economii. Să le spună asta celor care se îmbogățesc de pe urma scumpirilor. Este revoltător că îmbogățiții nu vor să plătească taxe pe măsura câștigurilor făcute.

Criza prețurilor se adună peste vechea criză a locuirii. Chiriile, dobânzile mari la credite imobiliare și lipsa de locuințe sociale ne aruncă în stradă. Este inacceptabil ca în același timp politicile să sponsorizeze băncile și speculanții imobiliari. Ei ne spun să rezistăm la frig, la foame, la lipsa de locuințe. Suntem nemulțumiți că în loc să investească în servicii publice, statul investește banii noștri în militarizarea țării. Iar pe noi ne împinge într-o nouă austeritate”, au transmis organizatorii.

 

CITEȘTE ȘI:

Un sfert dintre români vor reduce temperatura în locuințe, de teama facturilor. 95% sunt îngrijoraţi de evoluţia preţurilor la energie

Clujul continuă să deschidă clasamentul celor mai mari prețuri pentru locuințe, chiar dacă la nivel național ritmul ridicării de noi construcții scade

Ultimele Stiri
abonare newsletter